Çanakkale Lions Kulübü, Cumhuriyetin 96.Yılı Atatürk’ün fotoğraflarının yer aldığı bir sergi düzenledi. Çanakkale’ye bir sergi hediye etti. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Mithat Atabay’ın katkıları ve Çanakkale Belediyesinin destekleri ile açılan 51 fotoğraflı “Her Nefeste Atatürk” sergisi yoğun ilgi gördü.
Çanakkale Belediyesi Yazar ve Sanatçı Evi’nde düzenlenen açılış törenine Belediye Meclis Üyeleri Bilge Şimşek ve Birten Sarıbaş, Öğretim Üyesi Mithat Atabay, Çanakkale Lions Kulübü üyeleri ve davetliler katıldı. Serginin Açılış konuşmasını yapan Lions Kulübü Başkanı Ufuk Turba “Cumhuriyetimiz temellerinin atıldığı Türk ve dünya tarihine yön veren şehrimizde Cumhuriyetimizin 96. Kuruluş yıl dönümüne hazırlandığımız bu günlerde Çanakkale Lions kulübü olarak, İlkelerini benimsediğimiz, daima yolunda yürüdüğümüz, unutmadığımız ve unutulmasına da asla izin vermeyeceğimiz, aldığımız her nefeste varlığını hissettiğimiz Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü bir kez daha fotoğraflarla anmak istedik. Bu vesile ile Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitemizin Tarih Bölümü çok değerli Mithat Atabay hocamızın katkıları ile Atamızın ‘Cumhuriyet Fazilettir’ sözü ile hazırladığımız Her Nefeste Atatürk Sergimiz ile hem Atamızı hem de Cumhuriyetimizi bir kez daha anıyoruz” dedi.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Mithat Atabay ise Mustafa Kemal Atatürk’ün Cumhuriyet Fazilettir’ sözüne değinerek yaptığı açıklamada sergi hakkında bilgiler verdi. Atabay “Ben Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Devlet Fazilettir’ sözüne değinmek istiyorum. Atatürk’ün bu sözünün anlamı şudur, Türkiye çok devlet kurmuştur ama aslında hukuksal anlamda iki tane devlet kurmuştur. Bunlardan birincisi tek kişinin idaresi ile olan devletleşmedir. Bu devletleşme 23 Nisan 1920’de sona erdi. 23 Nisan 1920’den sonra bu defa milletin etrafındaki devletleşme başladı. Burada esas olan hukuktu. O günden bu güne Türkiye Cumhuriyeti varlığını sürdürüyor. Yeni devletin yani Hukuk devletinin akıl bilgi ve bireye önem vardır. Bunlar da aydınlanmanın birer örneği olarak karşımıza çıkıyor. Bu konuların içindeki en önemli konu da fazilet, ya da erdemdir. İşte Cumhuriyet ile beraber, bu fazilet, yani erdem Laikleşti ve erdemli bir kişi yurttaşlarına en fazla yararlı olan kişi oldu. Bu çerçevede aklını kullanarak bütün sorunları hukuk çerçevesinde kurumsallaştırmaya çaba sarf etti. Son olarak Mustafa Kemal Atatürk Cumhuriyet ve Fazilet ile ilgili şunları söylemişti ‘Cumhuriyet fazilettir. Sultanlık, korku ve tehdide dayanan bir idaredir. Cumhuriyet idaresi faziletli ve namuslu insanlar yetiştirir. Sultanlık, korkuya ve tehdide dayandığı için korkak, alçak, sefil ve rezil insanlar yetiştirir. Aradaki fark bunlardan ibarettir’ dedi. Cumhuriyet bize vicdanı hür, fikri hür insanlar yetiştirmek için iade edilmiştir” dedi.Açılış konuşmalarının ardından davetliler Atatürk’ün fotoğraflarından oluşan sergiyi gezerken, Öğretim Üyesi Atabay sergide yer alan fotoğraflar hakkında bilgi verdi.
Adem Y. Bağ