Düzenlenen etkinlikler kapsamında vatandaşları depreme karşı bilinçlendirmek amacı ile Çanakkale’ye getirilen Deprem Simülasyon Tırı, İskele Meydanına getirildi. Deprem Tırrının ilk misafirleri ise Üniversite öğrencileri oldu. Deprem Hakkında bilgi alan öğrenciler daha sonra simülasyon tırrında sırası ile Gölcük, Van ve diğer büyük depremleri yaşadılar.
Birinci derecede deprem bölgelerinden biri olan ülkemizde, depreme bağlı olarak geçmişten günümüze bir çok yıkım meydana geldi. 17 Ağustos 1999 Gölcük depremi ve 23 Ekim Van depremi başta olmak üzere yaralar hala sarılmazken, geçtiğimiz ay da İstanbul’da deprem meydana gelmişti. Bilim insanlarının beklediği Büyük Marmara Depremi ise gündemdeki yerini korurken, vatandaşların bilinçlenmesi ve deprem anında yapılması gerekenler hakkında Afet ve Acil Durum  Yönetimi  Başkanlığı (AFAD) bilgilendirme çalışmalarına devam ediyor. Vatandaşlara deprem bilincini aşılamak amacı ile yola çıkan AFAD 2019’yılını Afetlere  Hazırlık Yılı ilan etti.  Bu çerçevede yurdun dört bir yanında, okullar başta olmak üzere vatandaşlara deprem öncesi ve sonrası yapılması gerekenler hakkında eğitimler vererek bilgilendiriliyor.
Depremin birinci derece olduğu illerden biri olan Çanakkale’de de Deprem bilinçlendirmesine yönelik bir çok etkinlik gerçekleştirildi. Okullardaki eğitim etkinliklerin yanı sıra Afetlere  Hazırlık Yılı kapsamında vatandaşları depreme karşı bilinçlendirmek amacı ile Çanakkale’ye getirilen Deprem Simülasyon Tırı, İskele Meydan vatandaşlarla buluştu. Ankara Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından Çanakkale'de iskele meydanına getirilen 'Deprem Simülasyon TIR'ı', 'Afetlere Hazırlık Yılı' etkinlikleri kapsamında halkı bilinçlendirmek ve afetlere karşı farkındalığını arttırmak amacıyla Çanakkale’ye getirilen Simülasyon tırının ilk konukları ise Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Acil Yardım Afet Yönetimi (AYAY) bölümü öğrencileri oldu. Öğrencilere program kapsamında deprem anında ve sonrasında yapılacak çalışmalar hakkında bilgiler verildi. Ardından Uygulamalı olarak deprem anında yapılanası gerekenler aktarıldı.
 
'Derem Hayatımızın Bir Gerçeğidir'
Simülasyon tırında gerçekleştirilen eğitimlere katılan AFAD Çanakkale Şubesi Başkanı Levent Yılmaz da yaptığı açıklamasından deprem ile mücadelenin önemine değinerek “Depreme nerde, ne  zaman, nasıl yakalanacağını bilemediğimiz bir doğal afettir. İlimizin birinci deprem kuşağı olması nedeni ile  önceliğimiz böylesi bir afete karşı bilinçli ve hazır bir toplum oluşturmaktan geçmektedir. Bu nedenle eğitimleri önemsiyoruz. Depremler hayatımızın bir gerçeğidir. Geçmişte yaşanılan bu doğa olayının, sonuçları ve ağır izleri bulunmaktadır. Fakat yaşanılan bu ağır izlerin, acıların, can kayıplarının çok kolay unutulduğunu görüyoruz. Biliyorsunuz ki bilmediğimiz bir şey başımıza geldiğinde  korkarız. Çünkü ne yaptığımızı bilmiyorsak bir panik yaşarız. Bunu yaşamamak ancak konu ile ilgili aldığımız eğitim ile olabilir. Deprem tırımız bir hafta süre ile Çanakkale’de olacaktır.  30-40 kişilik gruplar halinde çocuklarımıza, vatandaşlarımıza, ilgili STK’larımıza  okulda ya da evde nasıl önlemler alınması gerektiğini birebir yaşayarak anlatma fırsatı bulacağız. Deprem öncesi alınması gereken tedbirler, deprem sırasında doğru hareket şekilleri ve deprem sonrasında da  güvenli toplanma alanlarına tahliye esnasında  nasıl gerektiğini doğru hareket şekillerini öğrenerek korkuyu üzerinden atmaları ve kendilerine güvenmelerini sağlamak istiyoruz” dedi.
 Öğrenciler  Gölcük ve Van Depremini Hissettiler
Ankara Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından Çanakkale'de iskele meydanına getirilen 'Deprem Simülasyon TIR'ı', 'Afetlere Hazırlık Yılı' etkinlikleri kapsamında halkı bilinçlendirmek ve afetlere karşı farkındalığını arttırmak amacıyla 25 Ekim tarihine kadar açık kalacak. Bu kapsamda, Deprem Simülasyon TIR'ını ziyaret eden Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Acil Yardım Afet Yönetimi (AYAY) bölümü öğrencilerine, AFAD yetkilileri tarafından deprem esnasında yapılması gerekenler hakkında bilgiler verildi. Ardından öğrenciler Simülasyon tırına girerek , 17 Ağustos 1999 tarihinde meydana gelen 7.4 büyüklüğündeki Gölcük depremi  ve  23 Ekim 2011’de Van’da Meydana gelen 7.2 deprem  yaşatılarak, uygulamalı şekilde anlatıldı.
 
Şerife Erdem – Adem Y. Bağ