Çalışmaları süren Çavuşlu Göleti, içerik ve hedefleri ile kıskandırdı.
 
           
Tarım ve Drman Bakanlığı’na bağlı, DSİ Genel Müdürülğü’nü, kamuoyuyla paylaşıtğı son bilgilerde, enerji ihtiyacına da çözüm projeler için konuştu.
 
Yazılı açıklama rakamlarla çamışmalarından söz eden DSİ;
”Direkt yada dolaylı gerçekleştirilen HES’lerle 2003 yılında 26 milyar kilovat saat olan hidroelektrik enerji üretim kapasitesini 2019 yılı Haziran ayı itibariyle 99 milyar kilovatsaate yükseltilmiş böylelikle kaynaklar içinde HES’ler 1. sırayı almış ve son 16 yılda 4.856 adet taşkın koruma tesisini tamamlayarak, arazilerimizin ve yerleşim alanlarımızın taşkınlardan en az zararla etkilenmesini sağlamıştır.” bilgisini Türkiye ile paylaştı.
-----------------------------
 
KISKANDIRAN ÖZELLİKTE,
 
SONA DOĞRU…!
--------------------------------
 
Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, Türkiye kamuoyuna çalışmaları hakkında bilgi verdi, Çanakkale’ye ise Menba kalitesinde içme suyu müjdesini yineledi.
 
 
DSİ Genel Müdürlüğü Bayramiç Çavuşlu Göletinden söz etitği açıklamasında; “Vatandaşımızın en hızlı şekilde memba kalitesinde içme ve kullanma suyuna ulaşması için içme suyu tesisleri projelerini aralıksız sürdürüyor. Çavuşlu bunlardan biri” denildi.
 
İçme suyu havzalarını korumak ve gelecek nesillere sağlıklı şekilde bırakmak adına evsel atıksu arıtma tesisleri inşa edildiğinin altı da çizilen açıklamada, Türkiye kamuou ve Çanakkale’ ye Müjdeleri DSİ Genel Müdürü dile getridi.
 
Çalışmaları aralıksız süren Çavuşlu Göleti’nin tarımsal sulamanın en etkin ve verimli şekilde yaygınlaştırılmasına örnek bir proje olduğuna da dikkat çekilen açıklamada yer alan detayları VİTAMİN’ e açan DSİ yetkilileri,  rakamlarla hedeflenenleneni duyurdu.
 
HES’ LER İLE, ENERJİ İHTİYACINA ÇÖZÜM…
 
DSİGenel Müdürlüğü; Direkt yada dolaylı gerçekleştirilen HES’lerle 2003 yılında 26 milyar kilovat saat olan hidroelektrik enerji üretim kapasitesini 2019 yılı Haziran ayı itibariyle 99 milyar kilovatsaate yükseltildiğini dile getirdi.
 
Böylelikle kaynaklar içinde HES’lerin 1. sırayı aldığına vurgu yapılan açıklamada; “Son 16 yılda 4.856 adet taşkın koruma tesisini tamamlayarak, arazilerimizin ve yerleşim alanlarımızın taşkınlardan en az zararla etkilenmesini sağlamıştır.” denildi.
 
SU KAYNAKLARININ YÖNETİMİ İÇİN, ÇANAKKALE’ YE ASLAN PAYI…
 
Su kaynaklarının korunması, geliştirilmesi ve yönetilmesinde lider kuruluş olarak kabul gören Devlet Su İşleri’nin bu çerçevede Çanakkale’ye yaptığı yatırımlar arasında en dikkat çekeni Çavuşlu Göleti oldu.
 
Şehitler Coğrafyası, Dünya Şehri Çanakkale’nin, mümbit topraklarını su ile buluşturmaya ant içtiklerini dile getiren Mevlüt Aydın, ‘Menba kalitesinde su’ vurgusu yaptı ve şöyle devam etti;
“Vatandaşlarımıza içme ve kullanma suyu temin etmeye ve derelerdeki taşkın riskini azaltmaya devam ediyoruz.
Çanakkale ilimizde son dönemde yapılan su yapılarının artması bölgedeki tarımsal faaliyetlerin gelişmesinde de önemli rol oynamaktadır.
Bu kapsamda çalışmaları devam eden Çanakkale Bayramiç Cavuşlu Göleti inşaatında % 85 fiziki gerçekleşme seviyesine ulaşıldı”
 
DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın,’Gölet inşaatında dolusavak kazısı ve gövde sıyırma kazısı tamamlanmış olup, gövde dolgu imalatlarının devam ediyor” dedi.
 
Aydın, Temelden yüksekliği 28,65 metre olan Çanakkale Bayramiç Çavuşlu Göleti’nin tamamlanmasıyla,  depolanacak 1,52 milyon m³ su ile 2 bin 970 dekarlık tarım alanın cazibe ile sulamasının sağlanacağını ifade ederek şöyle dedi;
“Gölet ve sulamasının tamamlanması ile bölgede yapılacak sulu tarım ile birlikte 2019 yılı birim fiyatları ile ülke ekonomisine yıllık 2.320.680 TL katkı sağlanması hedefleniyor”

Adem Y. Bağ