KARŞITLIK SINIR TANIMIYOR;

Balaban bölgesindeki Metalik maden karşıtı söylem, gösteri ve düzenlenen konserler ardından, maden sahasını çevreleyen tel örgülere asılan resimlerle gerçekleşen eyleme, bölge sakinlerinden eleştiri geldi.
Bir çocuğun dilinden geldiği hayaliyle edilen sözlerin,  hayel edilerek resmedilen manzaraya konu başlığı edildiğini ileri süren bölge yaşayanları;
“Bunun adı elbette sanat… Hayal et çiz, hayal et söylet…” diyerek, çarpıcı bir ifadeye imza attılar.
Hayali kurulan bir resimde, bir çocuğun dilinden hayali kurulan denileni, resim çalışmasına baylık edilmesine ateş püsküren bölge yaşayanları;
“Hiçbir şekilde,  ‘bize sen de söz et, ne düşünüyorsun?’ demeyenler, ne ara çocuklarımıza sormuşlar. Hangi çocuğumuz; ‘Ana dur de, Kazdağları dört mevsim böyle kalsın.’ demiş?” şeklinde dikkat çeken bir çıkışa imza attı.
-----------------------------------
MADEN SAHASINDAKİ ETKİNLİK, SORU ÇIKARDI;
“Resimler  tel örgüyü, hayali mesajlar  kime…?”
----------------------------------------
Metalik maden karşıtı söylem, eylem ve konserler ardından, sanatsal ifadeyle gelen; “Bizim topumuz, tüfeğimiz yok, fırçamız var” çıkışına, bölge yaşayanları farklı bir bakış açışıyla yaklaştı.
“Hayal et çiz, hayal et söylet..” diyerek, Sanatsal yaklaşımla, iddialar üzerinden bölgeye hayalci sözlerle dikkat çekilmesine tepki gösterdi.
Maden sahası civarındaki köylüler, “Sözde bizler adına konuşanlar, hangi çocuğumuza sormuş” diyerek, dikkat çeken bir çıkışa imza attı.
Maden sahasını çevreleyen tel örgüde rastladıkları bir çalışmada, bir çocuğun dilinden hayal edilerek, resme konu başlığı edilen sözleri gösteren Bölge yaşayanları;
”Hangi çocuğumuz Ana’sı na; ‘Ana dur de, Kazdağları dört mevsim böyle kalsın.’ demiş olabilir. Kazdağları bölgemize 40 küsür kilometre uzakta. Hayali kurulan resimler, hayali kurulan çocuk çağrısı ile, Kazdağları algısında ısrarcılık sürüyor” diyerek, önceki günlerdeki etkinliği eleştirdiler.

Bir süredir bölgede süren eylemlerden bahseden bölge yaşayanları, geçen süre içinde, hiçbir eylemcinin kendilerine söz hakkı vermediğini, görüşlerini sormadığına vurgu yaptı.
Geçztiğimiz günlerde, maden sahasında görücüye çıkan resimleri örnek gösteren köylüler; “ Hiçbir şekilde,  ‘bize sen de söz et, ne düşünüyorsun?’ demeyenler, ne ara çocuklarımıza sormuşlar. Hangi çocuğumuz; ‘Ana dur de, Kazdağları dört mevsim böyle kalsın.’ demiş?” şeklinde dikkat çeken bir ifade kullandı.
Hafta sonu, ‘Doğasever ressamlar Kaz Dağları’nda diye isimlendirilen bir etkinlik düzenlenmiş, çevreci tepkinin odağındaki maden çalışmasına dikkat çekmek üzere, maden sahasına uzaklığı 40 kilometrenin üzerinde olan Kazdağları ismi yeniden dile getirilmişti
“Resmet” projesi adı altında Kirazlı Balaban’da toplanan ressam ve sanatseverler, maden sahasını resmetmişti. Resimler daha sonra, maden sahasını çevreleyen tel örgülerde sergilenmişti.
Yapılan basın açıklamasında, “Bu etkinliği düzenleme amacımız doğa katliamlarına karşı sanatımızla dur demek. Çanakkale’nin tek içme suyu Atikhisar’ın bir bilinmeze sürüklenmesine hayır diyoruz.” Şeklindeki ifadeler, ülkenin dört bir yanından bölgeye ilk kez gelen ressamların dilinden, edilmişti.
Her türlü kurum ve kuruluştan bağımsız olarak toplandığı belirtilen isimlerin koordine olmasına Çanakkaleli bir ressamın yardımcı olduğu öğrenilmişti.

Erdem Sürek