ULUSAL GAZETENİN MANŞETİNE, CHP’ Lİ BELEDİYE’ NİN BAŞKAN YARDIMCISINDAN;
“ ‘ZEHİR DEĞİL’, SU KUYUSU..”
ATILAN MANŞETLER, DİLE GELEN İDDİALARA BÖLGE HALKINDAN YORUM;
 ‘ALGIDA SINIR YOK…!’
Kumarlar göletine su sağlamak için açılan kuyular gerçeğini, CHP’ li Başkan yardımcısı Mutluay açıkladı.
Geçtiğimiz günlerde, “Kazdağları’ nda son durum: Zehir Kuyuları Açıldı..” manşeti atan ulusal bir gazetenin haberine, CHP’ li Çanakkale Merkez ilçe Belediyesi’nin Başkan yardımcısı İrfan Mutluay’ dan yalanlama geldi.
Gazete manşetinde, “Kirazlı’da siyanür kuyuları açıldı” iddiası geçmişti.
Olayın aslını, CHP’ li Mutluay dile getirdi.
Mutluay iddia edildiği gibi değil, kuyuların Kumarlar göletine su sağlayacak kuyular olduğunu açıkladı.
Ülke gündemine, dile gelen söylem, alanlardaki eylem ve maden sahasına yakın noktada verilen konserlerle giren, metalik maden karşıtlığında gelinen son nokta için bölge yaşayanları sesini yükseltti.  “Hani kuyular zehir kuyusuydu?” diye de sordu.
---------------------------  
SU KUYULARINA, ŞOK BENZETME…!
---------------------------------
Ulusal basında atılan bir manşete, CHP’ li Belediye Başkan yardımcısı İrfan Mutlay’dan yalanlama geldi.  CHP’ li Mutluay; “Kuyular Su kuyusu…” açıklaması getirdi.
Kirazlı Altın ve Gümüş Madeni projesiyle ilgili, yaratılmak istenen algı yönetimine; “ Yaşanan en güzel örnek” değerlendirmesine neden bir manşet, Kirazlı bölgesi yaşayanlarının dilinden düşmüyor.
Ulusa bir gazetede yayımlanan;‘Siyanür kuyuları açıldı’ başlıklı haberin bir bölümünde ismi geçen, CHP’ li Çanakkale Merkez İlçe Belediyesi’nin Başkan yardımcısı İrfan Mutluay, dile gelen iddiaya açıklık getirdi. Yerel basında açıklaması yer alan Mutluay’ ın ifadeleri ulusal basında çıkan  haberi yalanlar gibiydi.
CHP’ li Belediye’nin Başkan yardımcısı Mutluay, açılan kuyuların siyanür kuyusu olmadığını, Kumarlar' a bir gölet projesi olduğunu ve buraya su basmak amacı ile boru hatlarının çekildiğini dile getirdi.
Kumarlar göletinin DSİ tarafından arazilerin sulanması amacı ile yapılması planlanan bir gölet olduğunu, açıklamasında dile getiren CHP’ li belediye’nin başkan yardımcısı İrfan Mutluay, haberde yer bulan görselin bu gölete ait olduğundan söz edip,  Projenin de Maden şirketince DSİ' den protokolle alındığını da iddia etti.
Bu iddiayı ise, Kirazlı bölgesinde faaliyet gösteren Doğu Biga Madencilik Şirketinin, Kumarlar yakınlarında  DSİ ortaklığıyla yapılan ‘Altınzeybek 2’ göletine ait  protokol yalanlar gibiydi.
Mutluay’ ın iddiasını çürüten, Protokolün detayları oldu. Protokole göre, şirket tarafından finansmanı üstlenilen gölette tutulan suyun, ilk kullanım hakkı, Kumarlar, Kirazlı, Yukarışapçı ve Cazgirler köyüne ait.
Bu köylere içme ve kullanma suyu sağlayacak olan göletin kullanım hakkında ikinci sıra ise Kumarlar köyü havzasındaki tarım alanlarında tarımsal sulamaya ayrılmışlııı gösteriyor.
Çevreci tepkinin odağındaki Şirketin, su kullanım hakkı ise, imzalanan protokole göre üçüncü sırada yer buluyor.
Ulusal gazetede görsellerine yer verilen ve Mutluay’ın ‘gölete su basmak amacı ile boru hattı çekildiğini’ açıkladığı, fotoğrafa yansıyon boruların ise Altınzeybek göletinden, köylere içme suyu ulaştıracak isale hattına ait olduğunu dile getirmesi ardından, bölge yaşayanları yaşanılanlara yorum getirdi ve : “Algıda sınır tanınmıyor.” çıkışına imza attı.
Gölete kuyularla su basılması iddiasının da gerçeği yansıtmadığını, CHP’li Belediye’nin başkan yardımcısı Mutluay’ ın habere ilişkin yaptığı değerlendirmesinde geçen sözleri adeta çürüttü.
Alınan bilgiye göre, habere konu iddianın parçası fotoğrafa yansıyan borular, gölet suyunu köylere dağıtmak için hazırlanan hatta ait.
Maden Şirketi, daha önce yaptığı açıklamalarda, Proses ünitelerinin tümünün Atikhisar Baraj havzası dışında konumlandırıldığı bilgisini kamuoyuyla paylaşmış,  bu alana düşen yağmur sularının Atikhisar Barajı’na ulaşmasının da, mümkün olmayacağını savunmuştu.
CHP’ li Çanakkale Merkez ilçe Belediyesi’nin, Belediye Başkan Yardımcısı Mutluay’ın,  iddiasında; ‘hazır bir göletten su alınması üzerine protokol yapılmış gibi’ bilgilerin yer bulmasını ise, Protokolün detayları çürüttü.
Bir süre önce, Gölet projesine ilişkin kamuoyu bilgilendirmesinde dile gelen ve protokol metninde yer bulan detaylarda;
Altınzeybek Göletinin, plan, proje ve finansmanının Doğu Biga Madencilik tarafından yapıldığı,  Atikhisar barajı su toplama havzası dışında bulunan bu göletin öncelikli amacının yöre köylerine su sağlamak olduğunun altı çizilmişti.   
İddialar peşi sıra gelmiş, proje yalanlamıştı..
 ‘Atık barajında biriken atıkların proje bittikten sonra kaderine terk edileceği’ iddiaları uzun süre dille gelmiş, ancak Kirazlı projesinde atık barajı olmadığı ortaya çıkmıştı.
Kimyasal kullanılacak alanların sızdırmazlık değerleri açıklandıkça da ‘Ya deprem olursa’ iddiaları gündeme getirilmeye başlamıştı.
Geçtiğimiz günlerde, Maden sahasına beton dökümü yapıldığı iddiaları ortaya atılmış, yapılan çalışmanın nedeninin ise, alanın girişine güvenlik görevlilerinin kullanımı için konuşlanan konteynerden kaynaklı olduğu otaya çıkmıştı.
Erdem Sürek