Bu protokol ile gerek tarihi alan Başkanlığı gerekse Üniversite tarafından gerçekleştirilecek her etkinlik veya bilimsel çalışmada iki kurum paydaş olacak.
Rektör Prof. Dr. Sedat Murat ve Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir’in imzaladığı protokol uyarınca başkanlığın sorumluluk sahasında ve sorumluluklarına dair yürüttüğü çalışmalarda Başkanlık ve Üniversite arasında işbirliği hedefleniyor. Üniversite ve Başkanlık bünyesinde bulunan kütüphaneler ve arşivler Başkanlık personeli ve Üniversite Öğretim Üyeleri ile lisansüstü öğrencilerince müştereken kullanılabilecek.  1.Dünya Savaşı’nda Çanakkale Cephesi ve Tarihi Alana ilişkin düzenlenecek tüm kongre, sempozyum, sergi, çalıştay ve panellerde iki kurum paydaş olarak yer alacak. İki kurum arasında genişletilerek imzalanan bu protokol ile Çanakkale ve diğer illerde Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı ve Üniversite adına yapılan her etkinlikte iki kurum paydaş olacak.
 Tüm Etkinliklerde İki Kurum Paydaş Olarak Yer Alacak
Rektör Sedat Murat ve Alan Başkanı İsmail Kaşdemir tarafından imzalanan protokola  göre; Çanakkale Savaşları ve Tarihi alana dair hazırlanan akademik ve bilimsel çalışmalar Üniversite Öğretim Üyeleri ve Başkanlığın görevlendirdiği uzmanlardan oluşacak ortak yayın komisyonu tarafından yürütülecek.  Başkanlık tarafından Çanakkale Muharebeleri ve Tarihi Alana dair yapılacak her türlü işlem, çalışma ve proje vb konularda ihtiyaç duyulduğu takdirde Üniversite, akademik danışmanlık konusunda katkı sağlayacak.  Üniversite ve Başkanlık bünyesinde bulunan kütüphaneler ve arşivler Başkanlık personeli ve Üniversite Öğretim Üyeleri ile lisansüstü öğrencilerince müştereken kullanılabilecek.  1.Dünya Savaşı’nda Çanakkale Cephesi ve Tarihi Alana ilişkin düzenlenecek tüm kongre, sempozyum, sergi, çalıştay ve panellerde iki kurum paydaş olarak yer alacak.
“Bütün Dünyanın Çanakkale Savaşını İyi Bilmesi Gerekiyor”
Rektörlük Senato Salonunda düzenlenen, her iki kurum personeli ve idarecilerinin katıldığı imza protokolünde konuşan ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat, tarihi alanın tanıtılmasının ülkemiz için önemine dikkat çekerek “Bütün dünyada Çanakkale savaşlarının çok iyi bilinmesi gerekiyor. Çanakkale kültür, tarih ve sanat şehri olarak vizyonda olması gerekir. Gençlerimize tarih bilinci vermeye çalışalım. Bu yıl başlattığımız bir projeyle Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’ne yeni gelen tüm öğrencilerimize tarihi alanı gezdirmeyi hedefliyoruz” dedi.
“Çanakkale’ye Yapılan Her Hizmet Vatan Hizmeti Gibi”
İmza töreninde bir konuşma yapan Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir ise Çanakkale’de yapılan çalışmalara değinerek “Çanakkale’mize yapılan her hizmetin vatan hizmeti olduğunu düşünüyoruz. Şehrimizde ÇOMÜ gibi artık uzmanlaşmış bir kurumumuz var. Buradaki hocalarımız bizlere büyük katkılar veriyorlar. Bu sayede ortaya güzel işler çıkartıyoruz. İşbirliğimizin daha da gelişmesini arzu ediyorum” şeklinde konuştu.
 
Cuma Deren