Sokaktaki Çanakkaleli,”Gelişmeleri hayretle izliyoruz. Kayyım atamalarını, Maden karşıtlığıyla bütünleştirmenin manası nedir?” şeklindeki soruya yanıt aradıklarını söyledi.
 Türk siyasetinin duayen isimleri, geçen 30 Ağustos günü Almanya’da gerçekleşen ve Çanakkale adının da geçtiği miting için;
“30 Ağustos tarihi de bayağı manidar olmuş.. Yürüyüş Komitesinin ağırlık merkezinin adeta Zafer Bayramımızın düşmanı güçler olduğunun ispatı gibi..!” ifadesiyle değerlendirmede bulunmuştu.
Bir dönem Türk siyasetinde, merkez sağda görev almış duayen isimler;
“Senaryo aynı. Oyuncular bildik. Destek ve işbirlikçileri, hiç de yabancı değil.” diyerek, tepki vermişti.

VATANDAŞ GÖZÜNDE,  “ORGANİZATÖR BELEDİYE…”
Resmi uyarılara, ‘sorumluluk alanım’ değil savunması yapan Çanakkale Belediyesine, son ziyaret  için Vatandaş dilinde; “Taktir geldi”
“Belediyemizin başlattığı Kazdağlarına sahip çıkma mücadelesini tüm yüreğimizle destekliyoruz…”
‘NÖBET SÖNDÜ, ZİYARET ARTTI…!’
PİKAMP’ ın nöbet mahallini terk etmesiyle çevreci tepkinin adeta azaldığı gözlenen Balaban’a, şimdilerde ziyaretçi seferleri başlatıldı.
-------------------------------------------------
ÇANAKKALELİ BU SORUYA YANIT ARIYOR;
“ÇEVRECİ MADEN KARŞITLIĞI, ,
KAYYIM TEPKİSİYLE Mİ BULUŞTU…?”
---------------------------------------------------
Çanakkale kamuoyu, Almanya’da gerçekleştirilen o mitingi sorguluyor.
Kirazlı Balaban’da bir süredir devam eden metalik maden karşıtı söylem, eylem ve konserler ardından,  ülke gündeminin sıcak başlığı,  Kayyım atamalarına gösterilen tepkinin, sınır ötesi bir adreste,  aynı mitingde gösterilmesi, Çanakkalelilerden soru aldı.
Sokaktaki Çanakkaleli,”Gelişmeleri hayretle izliyoruz. Kayyım atamalarını, Maden karşıtlığıyla bütünleştirmenin manası nedir?” şeklindeki soruya yanıt aradıklarını söyledi.

DUAYEN SİYASETÇİLER DE TEPKİ VERMİŞTİ…
Türk siyasetinin duayenleri, Merkez sağ partilerde bakanlık, meclis başkanlığı ve milletvekilliği görevi üstlenmiş isimler, geçen 30 Ağustos günü Almanya’da gerçekleşen ve Çanakkale adının da geçtiği miting e tepki göstermişti.
 “30 Ağustos tarihi de bayağı manidar olmuş.. Yürüyüş Komitesinin ağırlık merkezinin adeta Zafer Bayramımızın düşmanı güçler olduğunun ispatı gibi..!” ifadesiyle değerlendirmede bulunmuştu.
“ ‘Kayyım Atamalarına Sessiz Kalma’, ‘Kazdağlarındaki Doğa Katliamına Sessiz kalma’ “ şeklinde ifadelerle oluşan miting afişine dikkat çeken duayen siyasetçiler;
“CHP, HDP, PKK, TKP KOL KOLA! BAZI ALEVİ VE KÜRT DERNEKLERİ ALMAN YEŞİLLER , SOL PARTİ  gibi  Partilerle birlikte eylem  birliğine girdiler…! Liste afişte var!” vurgusunda bulunmuştu.
 Bir dönem Türk siyasetinde, merkez sağda görev almış siyasetçilerin yaşanılan duruma ilişkin dikkat çeken çıkışı şu ifadelerle gelmişti; “Senaryo aynı. Oyuncular bildik. Destek ve işbirlikçileri, hiç de yabancı değil.”

ÇANAKALELİ BÜYÜK HARFLERLE KONUŞTU…
Birçok Çanakkalelinin, kahvehane buluşması, park ve bahçelerde bir araya geldiklerinde ve benzeri sohbetlerinde dillenen ve kulaktan kulağa yayılan bir ifadesi de hayli dikkat çekti. Gelişmeler için değerlendirmede bulunan Çanakkaleliler, büyük harflerle konuştu; ‘KOLKOLA’ LIK İÇİN VATANDAŞ YORUMU;‘KAYYIM’LARLA ‘ÇEVRE’ BAHANE, SINIR ÖTESİ DÜŞMANLIK ŞAHANE…! “ ifadelerini kullandı.
KAMUOYU GELİŞMELERİ GÖZLÜYOR, TESPİT TE BULUNUYOR;
VATANDAŞ GÖZÜNDE,  “ORGANİZATÖR BELEDİYE…”
Çanakkale Valiliği’nin, CHP’ li Belediye’ ye hitaben;  Balaban’ daki kamp alanına ilişkin yaptığı bir Resmi uyarısına verilen yanıtta,  ‘sorumluluk alanım’ değil savunması yapan Çanakkale Belediyesi, son ziyaretler için Vatandaş dilinde “Taktir” topladığı gözlemlendi.
Gazeteci ve usta yazar Uğur Dündar’ ın, Balaban ve maden alanındaki gezisinin görüntülerinin canlı olarak sosyal medyada yayımlanmasına, birçok vatandaşın tepkisi benzer oldu.
 “Belediyemizin başlattığı Kazdağlarına sahip çıkma mücadelesini tüm yüreğimizle destekliyoruz…” ifadeleriyle, belediyeyi öven yorumlar geldi.

SON DURUM…. ‘NÖBET SÖNDÜ, ZİYARET ARTTI…!’
Sivil toplum kuruluşu PİKAMP’ ın nöbet mahallini terk etmesiyle çevreci tepkinin adeta azaldığı gözlenen Balaban’a, şimdilerde ise ziyaretçi seferlerinin başladığı gözleniyor.
Gün içinde Çanakkale merkezinden kalkan araçlarla bölgeye taşınan, çevre tepkisi veren vatandaşlar bir yana, önceki günlerde Çorlu tren kazasında yakınlarını yitiren aileler Balaban’a götürülmüş, etkinlik için; “Su ve Vicdan nöbetini ziyarete geldiler” ifadesi kullanılmıştı.

Erdem Sürek