Bölge yaşayanı, Kirazlı Muhtarı gözlemlerini anlattı.
CHP’ li belediye’nin “İlgimiz yok…” savunmasına karşın konuştu;
“Çağrı’da, Taşıma’da, Masraf’ta, Alan’da, Saha’da var…
Resmiyet’te yok…!”
CHP’ li Belediye,  yapılan, ‘Resmi uyarı’ ya şu yanıtı vermiş;
“İlgimiz yok. Sorumluluk alanımız değil…!”
Metalik maden karşıtı söylem, eylem ve başlatılan nöbetin, gerçekleşen konserin, yapılan çağrıların, Nöbet mahallinde verilen hizmet bayta, yürüyüşlere katılacakların taşınmasında var olduğunu hissettiren CHP’ li Çanakkale Merkez ilçe Belediyesi; Resmi dille ‘Ben yokum…’ mesajı verdi.
Kirazlı bölgesinde işletme hazırlığı içinde bulunan Altın madeninin, çalışma sahası içinde gerçekleşen ağaç kesimi ve maden üretim safhasında kullanılacak siyanür’e karşı edilen sözler, bir süredir nöbetle süren eyleme dönüşmüştü.
Nöbet mahalli olarak isimlendirilen Balaban’da kurulan kamp alanının, olası bir yangına yol açabileceği şeklindeki Resmi uyarıya, uyarının yapıldığı adresten gelen Resmi dildeki yanıt, içeriğinde geçen ifadelerle hayli dikkat çekti. 
Resmi Uyarının Merkezine hitaben, Resmi dilde gelen yanıt şöyle idi;
 “İlgili yazınıza konu Balaban mevkiinde; ‘Su ve Vicdan Nöbeti’ adıyla bilinen sivil toplum hareketinin ve bu yerde kurulan çadırların Belediyemiz ile ilgisi yoktur.
Bu yer Belediyemizin yetki alanında değildir….!”
--------------------------------
RESMİ YANIT, SORDURDU;
“YETKİ ALANI DIŞINA,
YETKİSİZ KATKI MI?”
----------------------------------------
Balaban’daki nöbet mahalline ilişkin resmi uyarıya, resmi dilde yanıt geldiği öğrenildi.
Alanda kurulan çadırlar ve bölgede kalanların, olası bir yangına sebebiyet verebileceklerini, bu konuda gerekli önlemlerin alınıp, alanın güvenli şekle getirilmesi yönünde CNHP’ li belediye’ye giden resmi uyarı, önceki günlerin gündem maddesi olmuştu.
Alınan bilgiye göre, bu uyarıya, resmi dilde kaleme alınmış yanıt gitti.
CHP’ li Çanakkale Merkez İlçe belediyesi’nce kaleme alına yanıtta; “ ‘Su ve Vicdan Nöbeti’ adıyla bilinen…”  denilerek dikkat çekilen bölgede gerçekleşenler için, çok dikkat çeken bir ifadeye kullanıldı.
 
BELEDİYEMİZ İLE GİLİSİ YOKTUR…!
Resmi dilde kaleme alınan yanıttaki vurgu şöyle idi;“Sivil toplum hareketinin ve bu yerde kurulan çadırların, Belediyemiz ile ilgisi yoktur”
Metalik maden karşıtı söylem, eylem ve başlatılan nöbetin, gerçekleşen konserin, yapılan çağrıların, Nöbet mahallinde verilen insani hizmet (Çay dağıtımı, kamp çadırlarına enerji temini, seyyar tuvalet)   başta, yürüyüşlere katılacakların taşınmasında var olduğunu hissettiren CHP’ li Çanakkale Merkez ilçe Belediyesi; Resmi dille ‘Ben yokum…’ mesajı verdi.
Kirazlı bölgesinde işletme hazırlığı içinde bulunan Altın madeninin, çalışma sahası içinde gerçekleşen ağaç kesimi ve maden şirketinin üretim safhasında kullanacağı siyanür’e karşı bir dizi söylem ve yelem gerçekleşmiş, Maden sahasına yakın Balaban mevkiinde de günlerdir adı ‘Su ve Vicdan Nöbeti’ konulan, faaliyet sürdürülmeye başlamıştı. 
Bölgenin ormanlık alan içinde oluşu ve kurulan kamp alanı başta, nöbete katılanların olası bir yangına sebebiyet verebilecekleri  dile getirilerek, CHP’ li Çanakkale belediyesi’ne, valalik kanalıyla resmi uyarı gönderilmişti.
CHP’ li Çanakkale Merkez İlçe belediye bakanlığının, uyarı yazısına, resmi dilde yanıt verdiği öğrenildi. 
Alınan bilgiye göre, resmi uyarıya, şu ifadelerle yanıt verildi;
“İlgili yazınıza konu Balaban mevkinde; ‘Su ve Vicdan Nöbeti’ adıyla bilinen sivil toplum hareketinin ve bu yerde kurulan çadırların Belediyemiz ile ilgisi yoktur.
Çanakkale İli, Merkez İlçesi Kirazlı bölgesindeki metalik madencilik faaliyetlerinin yaşam alanları üzerindeki olumsuz etkilerine ve doğa tahribatına dikkat çekmek üzere Sivil Toplum Kuruluşları ve Çevre gönülleri tarafından Balaban mevkiinde sürdürülen ‘Su ve Vicdan Nöbeti’ ilgili Sivil Toplum kuruluşları tarafından koordine edilmektedir.”
MUHTAR CAN’DAN, ŞOK SORU…
CHP’ li Belediye’nin, Balaban’da süren su ve vicdan nöbetinin başından buyana katkılarına tanık olduklarını belirten Kirazlı Köyü muhtarı Orhan Can; “Tanık olduklarımız çok. Belediye otobüslerinin arkasında, halen dahi geçen 5 Ağustos’ da gerçekleşen yürüyüşün duyuruları yer alıyor. İnsanlar, Balaban7a belediye Otobüsleri ile taşındı. Belediye zabıtalarının günlerce bölgede yer aldıklarına da tanık olduk. Belediye başkan yardımcısı hemen her gün orada, nöbette.  Çağrı’da, taşıma’da, Masraf’ta, Alan’da, Saha’da varlar, resmiyette mi yoklar” şeklinde dikkat çeken bir soruyu gündeme getirdi.
Çanakkale başta, Kirazlı ve bölgesinin dile gelen çevreci söylemlerde geçen ididalarla zarar göreceğini savunan Muhtar can; “Çanakkale’nin ülkemizce bilinen markaları gibi, Şehrimizin ismi de siyanürlüye çıktı. Ne olacak şimdi?” diye sordu.  

Adem Y.Bağ