Ülkelerindeki huzursuzluk ya da savaşlardan kaçarak Avrupa’ya kaçak yollarla gitmek isteyen göçmenlere ve göçmen kaçakçılık organizatörlere yönelik gerçekleştirilen operasyonlar ile ilgili Çanakkale İl Emniyet Müdürlüğünden Yazılı açıklama yapıldı.  7 Ayda yapılan 27 Operasyonlarda göçmen yoğunluğu adeta gözler önüne serilmiş.
Konu ile ilgili İl Emniyet Müdürlüğünden yapılan açıklamadaGöçmen Kaçakçılığı ve İnsan Ticareti İle Mücadele Şube Müdürlüğümüzce İlimiz geneline Göçmen Kaçakçılığı suçlarının engellenmesi ve organizatörlerin yakalanması amacıyla; 01.01.2019-26.07.2019 tarihleri arasında İl merkezi ve İlçelerinde toplam 27 ayrı operasyonel çalışma gerçekleştirilmiş, yapılan operasyonlar neticesinde organizatörlük yaptığı tespit edilen 66 şüpheli şahıs yakalanmış, şüphelilerden 39’u çıkarıldıkları adli makamlarca tutuklanarak cezaevine teslim edilmiş, 17 şüpheli şahıs Adli Kontrol kararı ile tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmış, 10 şahıs savcılık kararı ile salıverilmiştir” denildi.
Göçmenler Adeta Soyulmuş
Yasadışı yollarla Avrupa’ya geçme hayali kurarak Çanakkale’ye gelen ve organizatörlerle anlaşan Mülteciler özellikle Ayvacık – Midilli hattını yoğun olarak kullanıyor. Düzenlenen operasyonlarla organizatörlere verilen rakamlar da ortaya çıktı. Emniyet ekipleri tarafından gerçekleştirilen operasyonlarda  28 araç, 262 can yeleği ve 26.270 TL, 550 Amerikan Doları-480 Euro para ele geçirildi.  suçtan elde edilen  bu paranın tamamı organizatörler tarafından kaçak göçmenlerden alınıyor.  
 
Çanakkale Hattını En Çok Afganlar Kullanıyor
 
Öte yandan Umuda yolculuk için rotayı Çanakkale’ye çeviren göçmenlerin yoğunluğu da açıklandı. Emniyet Müdürlüğünden yapılan açıklamanın devamında “Suça karıştığı tespit edilerek ülkemizden yasadışı yollardan Yunanistan’ın Midilli Adasına geçmeye çalışan 651 Afgan, 10 Orta Afrika Cumhuriyeti, 5 Kongo,  3 Filistin, 2 Togo  2 İran 9 Suriye uyruklu şahıs yapılan işlemlerin akabinde Ayvacık Geri Gönderme Merkezine teslim edilmiştir” denildi.
 
Adem Y. Bağ