Yayaların güvenliği ve trafik akışının devamlılığı için yapılan düzenlemeyle taş örtülerek kapatılan refüjlara rağmen vatandaşlar buralardan atlayarak geçiyor.  Alışkanlıklarından vazgeçmeyen vatandaşlar hem kendilerini hem de trafiği tehlikeye sokuyor.

Trafik güvenliğini arttırmak, trafik sıkışıklığının daha rahat sağlanmasına yönelik çalışmada İçişleri Bakanlığı tarafından 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun 74'üncü maddesinde 26 Ekim 2018 tarihinde yapılan değişiklikle; 'Öncelik Hayatın, Öncelik Yayanın' sloganıyla 2019 yılı 'Yaya Öncelikli Trafik Yılı' ilan edildi. Bu karar doğrultusunda Çanakkale Valiliği tarafından 31 Ocak 2019 tarih 201901 sayılı İl Trafik Komisyonu Kararı ile yayaların güvenliği ve trafik akışının devamlılığı için bazı yaya geçitlerinin kapatılmasına karar verildi. Çanakkale Belediyesi de ışıklı kavşaklardaki güvenli yaya geçitleri dışındaki alanlarda bulunan yaya geçitlerinde düzenlemeye gitti. Bu kapsamda ilk olarak, boğaz hattında çalışan feribotlardan inen araçların yoğun olarak kullandıkları Demircioğlu Caddesi'nde yaya geçitlerinde düzenleme çalışması başlatıldı. Çanakkale'de Demircioğlu Caddesi'ndeki 6 yaya geçidinden 3'ü kapatıldı.

Trafik akışını sekteye uğrattığı için şehrin pek çok noktasında bulunan yaya geçitleri ciddi anlamda azaltıldı. Fakat uygulanan bu yöntem, çoğu vatandaşta geri tepmesiyle beraber tepki almaya da devam ediyor. Vatandaşın güvenliği için yapılan uygulama da tepki yine en çok vatandaştan. Öyle ki çok sayıda kişi, caddenin iki ucunda ve ortasında açık bırakılan yaya geçitlerine yönelerek, karşıya geçmek için buraları kullandı. Bazıları ise kapatılan alanlardan karşıya geçti. Kapanan yaya geçitlerinin bulunduğu noktalardaki refüjlerden atlayarak karşıya geçiyor. Refüjlerin kapatılmasıyla atlayarak karşıya geçmeye çalışan vatandaşlar olabilecek tehlikelere davetiye çıkartıyorlar. Yaklaşık yarım metrelik örülen refüjlerden atlayan çocuk, genç, yaşlı her vatandaş tehlikenin farkına varmıyor. Atlayarak geçtikleri refüjlerden hem yoğun akan trafiği kesintiye uğratırken hem de kendi hayatlarını tehlikeye atıyorlar.

“Cezalar yolda”
Edinilen bilgiye göre ise Trafik Şube Ekiplerinin bu tip refüj ihlallerine ceza yazması an meselesi. Şimdilik sadece uyarıyla yetinilse de ekipler kısa zaman içinde ceza uygulamasına başlayacak. Vatandaşın güvenliği için kapatılan refüjlere tepki en çok vatandaştan olunca refüj ihlalleri cezalarına ne gibi bir tepki geleceği de merak konusu oldu.
 
Adem Y. Bağ