BORÇLANMA YETKİSİ VERİLİRSE, PROJE TAMAMLANACAK…
TÜRKİYE’NİN ‘İLK’ İ İÇİN,
“KADER GÜNÜ…!”
Belediye Meclisi bu gün olağan üstü toplanacak. Alınan bilgiye göre, Meclis üyelerinden;
“ ‘Güzelyalı - Dardanos Atık Su Arıtma Tesisi’nin tamamlanması için, İller Bankası’ndan 10 milyonluk ek borçlanma yetkisi istenecek.”
Belediye Meclis üyelerini olağan üstü toplanmaya çağıran Çanakkale Belediyesi; Türkiye’nin ilk’ lerinden olacak arıtma tesisinin tamamlanması için kolları sıvadı.
CHP’ li Başkan Gökhan’ ın, inşaat alanına sık sık ziyaretler düzenleyip, yakından takip ettiği bu yatırımın, 644 günde tamamlanması planlanmıştı.
Bölgenin arıtma ihtiyacını karşılayacak ve IFAS Arıtım Sistemi ile çalışacak olan Güzelyalı Dardanos Atık Su Arıtma Tesisi, kullanılacak bu sistem ile yine Türkiye’nin ilklerinden biri olarak tanıtılmıştı.
17.329.000.00 TL Maliyet bedelli projenin, 18 Nisan 2017’ de tamamlanan ihalesi ardından, Yer teslimi 18 Ağustos 2017’ de yapılmıştı.
Milyonluk Yatırımın, geçen 26 Mayıs ‘ta tamamlanması planlanıyordu.
-------------------------------------------
Türkiye’nin ilki olacak yatırım için,
YENİ BORÇLANMA YETKİSİ GEREK…
-------------------------------------
CHP’ li Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ ın, çalışmalarını yakından takip ettiği Güzelyalı-Dardanos Atık Su Arıtma Tesisi’ nin kaderi, Meclis üyelerinin vereceği borçlanma yetkisi ardından belirlenecek.
Alınan bilgiye göre, belediye meclisi bu gün olan üstü toplanacak, Meclisin öncelikli gündem maddesi İller Bankası’ndan yeni borçlanma yetkisinin verilmesi olacak.
Başkan Ülgür Gökhan’ ın, Belediye yatırım ve projelerini yerinde incelemek amacı ile gerçekleştirdiği teknik inceleme gezilerinin başında gelen Güzelyalı-Dardanos Atık Su Arıtma Tesisi projesi, büyük ölçüde tamamlanmıştı.
Başkan Gökhan geçen 21 Şubat’ da yatırım alanına teknik inceleme gezisi yapmış, Güzelyalı-Dardanos Atık Su Arıtma Tesisi’nde, biomedyaların montajına başlandığı bilgisini, çalışma ekibinden almıştı.
Bölgenin arıtma ihtiyacını karşılayacak ve IFAS Arıtım Sistemi ile çalışacak olan Güzelyalı Dardanos Atık Su Arıtma Tesisi, kullanılacak bu sistem ile, Türkiye’nin ilk’lerinden biri olarak isminden söz ettirmişti.
IFAS arıtım sistemi, yoğun biyokütle içeren bir aktif çamur projesi olarak biliniyor.
MECLİS OLAĞAN ÜSTÜ TOPLANACAK
Çanakkale Belediyesi, Mali Hizmetler Müdürlüğü, Güzelyalı-Dardanos Atik.su Arıtma Tesisi İnşaatı işi için İller Bankası A.Ş.den ek kredi kullanılması’ talebini Başkanlık Makamına iletti.
Mali Hizmetler Müdürlüğü’ nün talep yazısında; “İller Bankası A.Ş.den 19.01.2017 tarihli ve 3/34 sayılı Yönetim Kurulu Kararı ile 16.500.000.- (onaltınıilyonbcşyüzbin) TL kredi tahsis edilen Güzelyalı-Dardanos Atıksu Arıtma Tesisi İnşaatı işi için, İller Bankası A.Ş. den 9.770.000.-(dokuz milyon yediyüz yetmiş bin) TL ek kredi kullanılmasına, krediden kaynaklanacak anapara, faiz, denetim giderleri, komisyon, vergi, resim, harç, ücret vs. ödemelerin, İller Bankası A.Ş.ce teminat olarak alınacak Belediyemiz gelirlerinden ve İller Bankası A.Ş. ve Maliye Bakanlığınca dağıtılan yasal paylarımızın mevzuattan kaynaklanan herhangi bir kesinli oranına bağlı kalmaksızın tamamından (%40'ın dışında ve %100’üne kadar) karşılanmasına, kredi teminatına konu gelirlerden krediye ilişkin ödemelerin karşılanamaması halinde, bu krediyle elde edilen tesis, inşaat ve her nevi gayrimenkul ile araç, gereç ve malzemenin, İller Bankası A.Ş.ce talep edildiği takdirde aynı şartlarda ve talep tarihinde İller Bankası adına ipotek veya rehin edilmesine. İller Bankası A.Ş.ce Belediyemize kullandırılacak krediye ilişkin olarak her türlü sözleşmeyi ve evrakı imzalamaya ve kredi ile ilgili devam eden işlemleri yürütmeye. Belediyemiz mülkiyetindeki her türlü gayri menkulü İller Bankası A.Ş.ye ipotek vermeye, Belediyemizin her türlü gelir, hak ve alacaklarını İller Bankası A.Ş.ye terhin ve temlik etmeye, Belediyemize ait her türlü ticari işletmeyi İller Bankası A.Ş.ye rehin vermeye. İller Bankası A.Ş.nin mevcut mevzuatı ve bunda meydana gelebilecek her türlü değişiklik çerçevesinde, 5393 sayılı Belediye Kanunu'nun 68. maddesinde yer alan koşulların yerine getirilmesi kaydıyla krediye konu işle ilgili her türlü işlemi yapmaya Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ ın yetkilendirilmesi için Meclisimizce karar alınmasını arz ederim.” denildi. Bunun üzerine, Çanakkale belediyesi Meclisi toplantıya çağrıldı.
GÜZELYALI-DARDANAL ATIK SU ARITMA TESİSİ…
Havalandırma havuzu içerisine entegre edilen biomedyalar bulunan projede, Bakterilerin, bu biomedyalar sayesinde askıda tutunarak büyütülmesi, böylece dar alanda daha çok su arıtılmansın sağlanması planlanıyordu.
Daha az oksijen harcanarak, daha az çamur üretilecek tesis,  Çıkış suyu kalitesi ile Türkiye’de uygulanan mevcut standartların çok üzerinde özellikli bir yatırım olacak.
BÖLGENİNİN, YARIM ASIR SONRASINA ÇÖZÜM…
Tesis faaliyete başladığında birinci kademede 2031 yılına kadar 3750 m3/ gün (21.544 kişilik nüfusa denk geliyor), ikinci kademede ise 2051 yılına kadar 5000 m3/gün (31.400 kişilik nüfusa denk geliyor) kapasiteye sahip olacak.

Erdem Sürek