Eylül ayında ziyarete açılması planlanan şehitlikte İncelemelerde bulunan Eceabat Kaymakamı Turan Yılmaz, yetkililerden bilgi aldı.
Çanakkale Kara Savaşları'nda, 16'ncı Kolordu Komutanlığı Karargahı ve hastanesinin bulunduğu Gelibolu Yarımadası'ndaki Beşyol Köyü'nde şehit düşen askerlerin defnedildiği şehitlik, yıllardır ihya edilmeyi bekliyordu. Şehitliğe, bulunduğu alanın yarımadanın daha önceki statüsü olan Milli Park'ın, şimdi ise Alan Başkanlığı'nın dışında kalması nedeniyle  herhangi bir çalışma gerçekleştirilememişti.   Vefat eden Cafer Hasan'ın kişisel çabalarıyla ortaya çıkarılan Değirmentepe Mevkisi'nde 600 kadar şehidin mezarının ve orijinal mezar taşlarının bulunduğu şehitliğin içindeki ot ve çalılar 2016 yılında Eceabat Kaymakamlığı ve Beşyol Köyü Muhtarlığı'nca temizlenmişti ve  Şehitliğin bakımsız görüntüsü ortadan kaldırılmıştı.
Yapıla bu çalışmaların ardından geçen süre zarfında yapılan çalışmalar sonucunda Günümüze kadar varlığını koruyan ancak ihya edilememiş olan Şehitlik için 28 Haziranda Köylere Hizmet Götürme Birliği İhale Yönetmeliği ile ihale edilerek, ihya çalışmaları başlatılmıştı.   Eceabat Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliğince yapımı ihale edilen, yapım çalışmalarına hız kesmeden devam edilen Beşyol Köyü Değirmentepe Hastane Şehitliğini ziyaret eden Eceabat Kaymakamı Turan Yılmaz ve İlçe Özel İdare Müdürü Recep Arslan tarafından ziyaret edilerek çalışmalar yerinde incelendi.
Eylül Ayında Ziyaret Açılacak
Eylül ayında tamamlanarak, vatandaşların ziyaretine açılması planlanan Şehitlikte Kaymakam Turan Yılmaz ve İlçe Özel İdare Müdürü Recep Arslan birtakım incelemelerde bulunarak yetkililerden çalışmalar hakkında bilgi aldılar. Beşyol Değirmentepe Hastane Şehitliği, Kireçtepe ve 2.Anafartalar Muharebesinde şehit olan çoğunluğu 12.Tümene mensup askerlerinin defnedildiği yer olarak tespit edilmiştir.

Adem Y. Bağ