Türkiye Büyük Millet Meclisi Cuma Günü gerçekleştirilen son çalışma ile 1 Ekime kadar tatil sürecine girdi. Son oturumda, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin ilk kalkınma planı olan 2019-2023 dönemini kapsayan On Birinci Kalkınma Planı görüşüldü. Meclis Genel Kurulu'nda  yapılan görüşmelerde  Turizmden sanayiye, işsizlikten hukuk alanına kadar bir çok konuda büyümeyi kapsayan  Kalkınma planı kabul edildi. 
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin ilk kalkınma planı olan 2019-2023 dönemini kapsayan On Birinci Kalkınma Planında Çanakkale’nin de son bir yılda yoğun çaba sarf ettiği  Turzim ve sanayi alanı ile ilgili önemli planlar yapıldı.  On Birinci Kalkınma Planı, katılımcı bir anlayışla ve uzun bir çalışma sonucu hazırlanırken, tüm bakanlıklar, kamu kurum ve kuruluşları, kamu meslek teşekkülleri ile sivil toplum örgütleri hazırlıklara katıldı. Ayrıca internet üzerinden gerçekleştirilen "vatandaş anketi" yoluyla 19 bin kişiyi aşkın katılımcıdan planın önceliklerine dair fikir ve öneriler alındı.
Planın hedefleri; İstikrarlı ve güçlü ekonomi, Rekabetçi üretim ve verimlilik, Nitelikli insan, güçlü toplum, Yaşanabilir şehirler, sürdürülebilir çevre ve, Hukuk devleti, demokratikleşme ve iyi yönetişim olarak belirlenmiştir. Bu bağlamda 2023 yılına dek, GSYH'nın 1 trilyon 80 milyar dolara, kişi başına gelirin 12 bin 484 dolara yükseltilmesi, ihracatın 226,6 milyar dolara çıkarılması hedefleniyor. İşsizlik oranının yüzde 9,9'a düşürülmesinin hedeflendiği planda, 4,3 milyon ilave istihdam öngörülüyor ve enflasyonun kademeli olarak % 5 hedefine indirilmesi planlanıyor. 
Çanakkale’nin de özellikle Troya yılında büuük katkı sağladığı Turizmde 75 Milyon turist sayısının hedeflendiği planda, turizm gelirinin 65 milyar dolar olması öngörülüyor. Sanayinin GSYH içerisindeki payının %24,2 olarak hedeflendiği planda sektörün yıllık ortalama % 5,7 büyümesi ve Ar-Ge harcamalarının GSYH’ya oranının %1,8 olarak gerçekleşmesi bekleniyor. Ayrıca planda bununla birlikte mesleki eğitimde modernizasyon çalışmalarının öngörülüyor. Üniversitelerimizin de başarı sıralamalarında yükselmesi için gerekli çalışmaların yapılması planlanıyor.


 


Kaynak: Haber Merkezi