Çanakkale’de 126 yıldan fazla geçmişe sahip olan ve yıllardır virane halde bulunan Hastane Bayırındaki Eski Merkez Hastanesi’nin (Eski Askeri Hastane) restore edilerek içerisinde, Müze Sergi Alanı, Kütüphane, Etkileşimli öğrenme odaları (webinar), Grup çalışma odaları, Kızılay ilk yardım atölyesi, Anatomi atölyesi, Tıbbı bitkiler laboratuarı, Mikrobioloji ve DNA laboratuvarı , Konferans salonu, Fuaye, Geçici sergi, Müze mağaza, İl Kültür Müdürlüğü ofis alanı, Kapalı otopark alanları bulunan Askeri Sağlık Müzesi haline getirilecek. Konu ile ilgili bir açıklama yapan Mahalle Muhtarı Evren Kızoğlu emeği geçenlere teşekkür etti.
Hastane 1890’ların başında Sultan II. Abdülhamid Han tarafından yaptırıldı. 1912 tarihinde yılı sonunda kullanım dışı kalan Eski Askeri Hastane, yapılacak proje ile ziyaretçilere savaş döneminin sağlık  ve insaniyet üzerinden anlatılacağı, döneminde edindiği misyonu tekrar yaşatmak adına zamanında merkez hastane olarak kullanılmış olması ile dönemin şartları içinde sıhhiye hizmetinin öneminin aktarılacağı çok amaçlı Askeri Sağlık Müzesi olacak. Yapılan projeler sonucunda  restorasyonuna başlana Hastane için Cevtpaşa Mahalle Muhtarı Evren Kızoğlu, kendi sosyal Medya hesabı üzerinden bir açıklama yaparak emeği geçenlere teşekkür etti.
Konu ile ilgili sosyal medya hesabından bir açıklama yapan Mahalle Muhtarı Evren Kızoğlu “Mahallemiz Hastane Bayırı mevkinde bulunan ''Kale-i Sultaniye Hastanei Askeriye'' Eski Merkez Askeri Hastanesinin Turizm Bakanlığımıza devri sonrasında, İl Müdürlüğümüzce alan muhafaza altına hemen alınmış ve gerekli ön proje çalışmaları başlatılmıştır.  Bu çalışmalar mahalle sakinlerimiz ve Çanakkale'li hemşehrilerimiz de büyük bir heyecan ve mutluluk uyandırmıştır. Muhtarlık olarak mahallemizin ve Çanakkale'mizin bu değerli tarihi binası ve alanı için görüş ve önerilerimizi yetkililere ilettik ve süreci takip etmekteyiz. En başta konuyu belli aralıkla Çanakkale gündeminde tutarak yakından ilgilenen değerli basın emekçilerimiz, yerel tarihçilerimiz ve ilgililerine, Turizm Bakanlığı'na devri konusunda mesai harcayan Çanakkale Millet Vekilimiz Sayın Bülent Turan'a, mahalle sakinimiz olarak duyarlılık gösteren ve Turizm Komisyon üyeliğine seçilmiş olması da bizler için bir şans olan Sayın Jülide İskenderoğlu'na, Çanakkale Valisi Sayın Orhan Tavlı'ya ve talimatları ile hızla çalışmaları başlatan Çanakkale İl Kültür ve Turizm Müdürü Sayın Kemal Dokuz ve personeline, konu ile ilgili çalışma gurubu kurarak destek olan mahalle meclisimize, ve bilgisi ile bizi yönlendiren Sayın Bünyamin Nami Tonka'ya teşekkür ederim. Mahallemiz ve Çanakkale için hayırlısı olur inşallah” ifadelerini kullandı.

Şerife Erdem