Ay’ın Dünya çevresindeki yörünge düzlemi ile Dünya’nın Güneş çevresindeki yörünge düzlemi arasında 5 derecelik bir açı fark var. Yani Dünyanın gölgesi bu beş derecelik açıdan dolayı çoğu zaman ıskalıyor. Bunun yanı sıra tutulma sadece dolunay döneminde gerçekleşti. Çoğu zaman da dolunaya denk gelmeyen gölge yine tutulma yapmıyor. Dolunayda gerçekleşen bu gölge, bazen tam gölge bölgesine geliyor ve tam tutulma gerçekleşiyor, bazen bir kısmı tam gölgeye geliyor ve parçalı tutulma oluyor, bazen de ay yalnız yarı gölge bölgesinden geçiyor ve yarı gölgeli ay tutulması gerçekleşiyor.  Önceki akşam da gerçekleşen tutulma sonucunda Dünyanın gölgesi Ayın bir kısmını kapatarak  parçalı tutulması gerçekleştirildi.  Türkiye’de de çıplak gözle de görülebilen tutulma Çanakkale’de de gözlendi.
Romantik Anlar Yaşandı
Gökyüzünde sıra dışı bir görüntü oluşturan 'Parçalı ay tutulması' Çanakkale ve Bozcaada ilçesinde çıplak gözle izlendi. Parçalı ay tutulması, Türkiye saati ile 21.43 sularında dünyanın tam gölge konisine girerek başladı. Çanakkale'den de 23.00 sıralarında çıplak gözle izlenen parçalı ay tutulması Truva Atı önünde güzel bir görüntü oluştururken, parçalı ay tutulması sırasında kordonboyunda çalan parçalar bu tarihi ana romantik bir hava kattı.
Adalılar Telskop’la İnceledi
Bozcaada Belediyesi ve Celestron Türkiye'nin organizasyonu kapsamında, Bozcaadalılar ve tatilciler Cumhuriyet Meydanı'na kurulan profesyonel teleskoplar ile ay tutulmasını canlı olarak izledi. Saat 21.43'te başlayan ve gece 03.18'e kadar devam edecek tarihi doğa olayına yoğun ilgi gösterildi.
 
Burçlara da Önemli Etki Yaptı
Parçalı Ay tutulması önceki gece,  gece yarısından hemen önce başlayarak ve 00:30'da gerçekleşen Yarı ay tutulmasından Burçlar da etkilendi. Bir çok astroloji uzmanını da dikkat çektiği ve hayatını burçlara göre diyn eden vatandaşların da merakla beklediği tutulma, Oğlak burcunda gerçekleşti.   Ay tutulmaları her zaman dolunay zamanında olur. Bazen etkileri daha az görülürken bazen daha güçlü olur. Pluton gezegeninin de baş rol oyuncusu olduğu Satürn ve Güney ay düğümünün de açı payı ile yardımcı rol alması ile tutulma oldukça güçlü etkilere sahip oldu.  Terazi ve Oğlaklar tutulmadan yoğun olarak etki alanlar oldu.  
 
Cuma Deren