Türkiye aynı anda hem erişimi artırarak daha çok kişinin yükseköğretimden faydalanmasını sağlamaya hem de kaliteyi artırarak rekabet gücünü artırmaya çalışmaktadır. Türkiye’nin bu çabalarının çok ciddi zorluklar içerdiği ve yükseköğretim politikalarında gelgitler ve kararsızlıklar yaşadığı görülüyor.  Yükseköğretim politikalarının sağlıklı bir şekilde değerlendirilmesi için, yükseköğretime ilişkin verilerin bağımsız bir şekilde izlenmesi önemli. Yükseköğretime Bakış rapor serisinin üçüncüsü olarak Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen tarafından  hazırlanan Yükseköğretime Bakış 2019: İzleme ve Değerlendirme Raporu, başta karar alıcılar olmak üzere araştırmacılar, basın mensupları ve genel okuyucular için mevcut yükseköğretim sistemin göstergelerini kapsamlı bir şekilde inceleyerek, sistemin durumunu, eğilimlerini ve olası müdahale ve iyileştirme alanlarını görmelerine yardımcı oluyor.
Eğitim-Bir-Sen tarafından yükseköğretime erişim ve katılım, eğitimin çıktıları, öğretim elemanları, eğitim ortamları, yükseköğretim finansmanı, üniversitelerin akademik ve yenilikçi performansları olmak üzere 6 ana başlıkta hazırlanan "Yükseköğretime Bakış: 2019 İzleme ve Değerlendirme Raporu" geçtiğimiz gün kamuoyuyla paylaşıldı.   
6 Ana başlığın yer aldığı "Yükseköğretime Bakış: 2019 İzleme ve Değerlendirme Raporu" Eğitim Bir-Sen Çanakkale Şube Başkanı Resul Can tarafından, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat'a makamında takdim edildi. Yüksek Öğretimlerde, eğitim alanında yol gösterici olacak olan rapor için ÇOMÜ Rektörü Sedat Murat, Eğitim- Bir- Sen Şube Başkanı Resul Can’a teşekkür etti.
 
Adem Y. Bağ