Üreticilerin hasat sezonuna geçmesi ile özellikle sebzelerdeki fiyatlar düşmeye başlamıştı.   Kimi esnaf ve vatandaş fiyatların yüksek olmasından şikayetçi olurken, kimisi de ürünlerin uygun   olduğuna dikkat çekti. Sıcak havaların artırmasıyla birlikte sebze ve meyve fiyatlarında düşüş yaşanırken, haftanın zam şampiyonu ise  limon oldu.
Sıcakların iyice arttığı bu günlerde  pazardaki etiketler de düşmeye başladı. Her Cuma günü Çanakkale İl Merkezinde kurulan Pazar tezgahlarındaki fiyatlar düşmesine rağmen kimi vatandaşlar uygun bulurken kimisi de hala fiyatların yüksek olduğunu belirttiler.

Havaların ısınması ile gerek Çanakkale’de gerek diğer illerde de hasadı yapılmaya başlanan ve uygun fiyatlar ile pazardaki yerini alan Karpuz ile ilgili bir açıklama yapan  Esnaf Özgür Üzeltürk , Geçen seneye göre karpuzun fiyatının biraz daha yüksek olduğunu,  fiyatların düşmesini beklediğini söyledi. Fiyatların yükselmesinde üretici, enflasyon gibi faktörlerin varlığını ve alım gücünün düşük olduğunu ifade etti.

Alım Gücü Düşen Vatandaş Tam Değil Çeyrek Karpuz Alıyor
 Üzeltürk, konuşmasının devamında vatandaşın alım gücüne de değinerek,  müşterilerin karpuzu pahalı bulduğunu ve geçen yıl bütün sattığı karpuzları bu yıl çeyrek olarak sattığını belirtti. Öte yandan bir başka esnaf, geçen seneye göre fiyatların düşük olduğunu ve yerli ürünün çıkmasıyla çoğu sebze fiyatlarında önemli oranda düşüş olduğunu, ucuzluk döneminin bir süre daha devam edeceğini söyledi.

Pazarın Şampiyonu Limon
Pazar tezgahların da meyve fiyatlarının ise diğer haftalara göre önemli bir değişiklik görülmediğini belirtti. Üzüm kilosu 6 liradan satılırken, nektarin 4 lira, erik ise 4 liradan satışa sunuluyor.
Fakat Dolar /TL kurunda yaşanan hareketlilik, bazı gıda ürünlerinde zamlarını da beraberinde getirdi. Fasulyenin kilosu 10, Limonun kilosu 14,  biberin kilosu 12 liraya yükseldi. Yüksek fiyat sebebiyle ağaçlarda biten limonun sadece depoda kalması sebebiyle limonun fiyatının yüksek olmasına vatandaşlar tepki gösterdi. Pazar esnafı, limonun 10 ile 12 lira arasında değişen fiyatının ekin yerlerindeki ağaçlarda limonun kalmadığı, limon üreticilerinin depolarda bulundurduklarından dolayı meydana geldiğini belirtti. Pazar müşterileri ise limonun pahalı olmasından dolayı artık adet olarak limon aldıklarını ifade etti.

Şerife Erdem