Türkiye’de İlk Kez Çanakkale’de Uygulanacak
Çanakkale , Lapseki, Kepez, Çardak, Umurbey Belediyeleri ile İl Özel İdaresi’nden oluşan, 184 bin nüfusa hizmet verecek olan Çanakkale Entegre Katı Atık Yönetimi(ÇEKA) projesi çalışmalarına başladı. Geri dönüşümü %8’lerden %30’lara çıkaracak olan depolama ömrünü daha da uzatacak proje, ilk kez Çanakkale’de uygulanacak. Projeye imza atan Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan proje hakkında bilgiler verdi .
Entegre Katı Atık Yönetimi bilgilendirme toplantısı Belediye Meclis Toplantı Salonunda gerçekleştirildi. Toplantıya Çanakkale Belediye Başkanı
Ülgür Gökhan, Lapseki Belediye Başkanı Eyüp Yılmaz, Umurbey Belediye Başkanı Dr.Erdal Doğan, Çardak Belediye Başkanı Metin Semerci ve SUEZ Çanakkale RR Atık Hizmetleri A.Ş Genel Müdürü Metin Suadiyeli katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Çanakkale Belediye Başkanı
Ülgür Gökhan olan Çanakkale Entegre Katı Atık Yönetimi(ÇEKA) çalışmaları hakkında bilgiler verdi. Başkan Gökhan yaptığı açıklamasında şunları söyledi:
“Katı atıkları entegre bir biçimde bertaraf etmek için kurulmuş olan iş birliği ve imtiyaz sözleşmesi içerisinde belli konular için bilgi vereceğiz. Bildiğimiz katı atık bilgimiz ÇAKAB bizlere uzun yıllardır hizmet veriyor. Bunun kuruluşu sadece her bir yerel yönetimin ve özel idare dahil atıkların depolanma sürecinde kurulmuş bir birliktir. Ve onun çöp depo kaldırımı Avrupa birliği tarafından finanse edilmişti. O zaman Erenköy ve Kumkale Belediyeleri de vardı. Ondan sonra kapandı. Fakat Çanakkale Belediyesi, Lapseki Belediyesi, Kepez Belediyesi, Umurbey Belediyesi olarak bir de İl Özel İdaresi olarak bu ÇATAB birliğimiz devam etmekte. Şimdi her belediye de ayrı ayrı çöp topluyor, getiriyor ve bir ücret karşılığında çöp depoları alanına çöplerini bırakıyorlar. Şimdi dediğim gibi SUEZ firmasıyla ve SUEZ-ALTAŞ ortaklığıyla kurulan SUEZ Çanakkale firması ÇAKAB bir imtiyaz sözleşmesi imzaladı. Bu 3 yıllık bir süreçte gerçekleşti. Çünkü sonuç itibariyle bir danıştayın, bir İç İşleri Bakanlığı’nın onayını gerektiren bir süreç. Ve bunun sonunda artık belediyeler çöplerin toplanmasından bertarafına kadar bu firmayla sözleşme yaptı. “ dedi.
“Hedef Kullanım Süresini Arttırmak”
Her yıl geri dönüşümden sadece %8 geri dönüşüm elde edebilen Çanakkale Belediyesi düzenlenecek olan proje ile %35’e varan kazanımlar elde edileceğini belirten Başkan Gökhan “Çöplerin toplanıp bertaraf edilmesi konusunda bu firmayı yetkili kıldık. Bu sistemin adı EKAT (Entegre Katı Atık Yönetimi) neden bu imtiyaz sözleşmesine sürece ihtiyaç duyuldu. Çöp depolarımızın belli bir ömrü var. Bu nedenle yeni depolama alanlarına ihtiyaç duyuyoruz. Biz yaptığımız bu imtiyaz süreci kapsamında, götürdüğümüz atıkları tüm belediyeler olarak sadece %8’ini ayrıştırabiliyoruz ve geri dönüşüme verebiliyoruz. Bu bittiği zaman toplamda %65 geri kazanım, %65’e çıkacak. Toplanan çöpün %8’i burada ayrıştırılıyordu ama ilave olarak burada kurulacak tesiste de yeniden elden geçirilmek suretiyle ayrıştırılacak ve bu noktada da %65 oranında bir geri dönüşüm malzemesi kazanmış olacağız. Şimdi atık oranı %92 den %35’e indi. %35’e indiği zaman aşağı yukarı 20 yıllık daha bir kullanım süresi elde etmiş olacağız” dedi.
“İlk Defa Çanakkale Belediyesi Hayata Geçirdi”
Çöplerin toplama şekline de değinen ve proje hakkında bilgiler veren Başkan Gökhan projenin ilk defa Çanakkale’de uygulandığını belirterek “Dünden beri bu sistem faaliyete geçti. Çöpler artık SUEZ Çanakkale firması tarafından toplanıyor. Çöp depolama alanları bu firma tarafından dizayn ediliyor, yenileniyor ve yatırımlar yapılıyor. Bu yatırımlar tamamlandıkça, yine burada basın mensuplarıyla bilgilendirme gezileri yapabiliriz. Sonuç itibariyle bu farklı bir sistem Türkiye’de bir bütün olarak toplama da dahil olmak üzere, ilk defa Çanakkale belediyesi hayata geçirmiş oldu. Böyle bir işbirliği oluşturup yurtdışından da orada ki imalat yatırım bankasından da kredi imkanlarını sağladılar. Bu da ülke için önemli. Çünkü, daha evren şartlarda bu kayıtlar elde edilebiliyor” dedi.
“Temizlik İşleri Devam Edecek”
Çöp Toplama işleminin yeni firmaya devredilmesi ile belediyeye bağlı çalışan temizlikçilerin de çalışmalarına devam edebileceğini belirten Belediye Başkanı Ülgür Gökhan “Biz yine Temizlik İşleri Müdürlüğümüz devam ediyor. Onlarda sokak süpürgeciliği gibi daha ufak çaplı işleri yapacaklar. Arkadaşlarımız yine çalışmaya devam edecekler. Şuan da araçlarımız yenilenmiş oluyor. Eski araçlarımızın ömrü bitti. Ekipmanlar yenileniyor, farklı sistemleri oluşturuyor. Daha sonra da süreç içerisinde atıkların toplanması konusunda da ilerlemeler kaydetmeyi düşünüyoruz. Yani yerinde ayrıştırma, mekanda ayrıştırma, ayrıştırılmış olan çöplerin ya da farklı çöplerin örneğin elektronik gibi bunun gibi farklı çöplerin insanlar tarafından belli merkezlere getirilmesi suretiyle de daha çok çevreye ve sıfır atığa yönelik bilinçlendirilme çalışmaları yapılacaktır. Ama önce bu sistem mevcut firma tarafından imtiyaz sözleşmesi yaptığımız SUEZ Çanakkale tarafından dünden itibaren başladı. Bu bir yenilik olduğu için bir hedef var. Olabildiğince geri kazanımı ve çöp depolama alanının ömrünü uzatılması açısı” dedi.
Düzenlenen Eğitimler İle Çöpler Daha Sağlıklı Toplanacak
Projenin eğitim süreci ile ilgili bilgiler veren Çanakkale SUEZ RR Atık Hizmetleri A. Ş. Genel Müdürü Metin Suadiyeli “Evsel atıklar ve ambalajların ayrı bir şekilde toplanma sistemi, bunu kurmak için çalışmalarımızı arttıracağız. Şu anda zaten Çanakkale’nin bazı mahallelerinde sadece ambalaj atıkların koyulacağı kumbaralar var. Biz bunları tabi ki genişleterek yeni kumbaralar koyacağız. Bunun üzerine halk, şu anda Avrupa Birliğinde de olduğu gibi kendi evinde geri dönüşebilir ve diğer atıkları ayırabilecek iki tane çöp kutusu olacak evlerde. Bu kutulardan birini evsel atık olarak diğerini de ambalaj atığı olarak kullanacağız. Bu toplama sistemini iki sene içerisinde kuracağız. Şu anda Esenler ve Barbaros Mahallelerinin yanı sıra bazı mahallelerde kumbaralar var. Bunun yanı sıra bir de eğitim programımız var. Eğitim döneminde ilkokul, ortaokul ve liselerden başlayarak anlatacağız” dedi.
Çöpler Son Teknoloji Arabalar İle Toplanacak
Yapılan konuşmaların ardından çöpleri toplayacak araçlar tanıtıldı. Hem kamyonda çalışan işçilerin hem de toplanan çöplerin daha güvenli taşıması için akıllı araç olarak tasarlanan Çöp kamyonları görevliler tarafından tanıtıldı. Araçlar tamamen akıllı olarak tasarlanmış. Bu araçlar ile işçiler daha güvenli işlerini yaparken Çöp Depolama alanına ambalajlar da daha kolay götürülebilecek.
Cuma Deren