DOĞAL GAZ YERİNE, DOĞAL ATIK!
“ORTAYA ÇIKAN FOTOĞRAF, ÇOK KARANLIK…”
KÜSPE FELAKETİ…!
9 Günlük Bayram tatili nedeniyle, adeta tatilci akına uğrayan Çanakkale’nin bazı noktalarında pik yaptığı gözlenen çevre kirliliğine yorum yağdı;
“ Bastığın dalı kesmek, tam da bu olmalı.”
Doğal, Kültürel ve Tarihi değerleri ile Marka Şehir Çanakkale’de, Doğanın ölümsüz ağacı Zeytin’ in işlenmesi ardından geriye kalan Pirine veyahut diğer bir ismiyle Küspesi, sanayi amaçlı yakıt olarak kullanılınca, işletmelerin bacalarından yükselen zifiri karanlık dumanla ortaya çıkan fotoğraf şöyle dedirtiyor;
“ÖLÜMSÜZ BİLİRDİK, ÖLÜM KUSUYOR…”
90’ yı yılların sonunda, Doğal Gaz ile tanışmaya başlayan Çanakkale sanayisinin, çevreci yakıtı hanelerine soktuğunu, ne var ki geçim kaynağı işletmelerinde kullanmadığını gözlemlediklerini savunan çevreciler; “Bunun adı Çevre katliamı. Sessiz kalmayacağız” dediler.
--------------------------
EN SAĞLIKLI ÜRÜNDEN,
EN SAĞLIKSIZ KULLANIMA
‘İşte, düşündüren fotoğraf…’
----------------------------------
Çanakkale’de bazı sanayi kuruluşu ve işletmeler, en sağlıklı ürünün adına gölge düşüren adımları ile, Çevrecilerin tepkisini topluyor.
Tarihi ve doğal güzellikleri yanı sıra, Kültürel değerleriyle de bir çok insanın yaşamaya can attığı Çanakkale’nin marka değerlerine gölge düşüren fotoğraf karelerini oluşturmakla suçlanan işletmecilere, sadece çevreciler değil, 9 günlük bayram tatili nedeniyle bölgeye akın eden tatilcilerin de ateş püskürdüğü gözlendi.
DOĞAL GAZ YERİNE, DOĞAL ATIK;
“ORTAYA ÇIKAN FOTOĞRAF, ZİFİRİ KARANLIK…”
Bazı işletme ve sanayi kuruluşlarının, çevreci yakıt doğal gaz yerine doğal atık kullanmayı tercih ederek, çevre felaketine yol açtıklarını ileri süren doğa tutkunları;
“İzmir istikametinde, bazı noktalarda, adı peynir cenneti olarak bilinen coğrafyamızda, bacalardan yükselen zifir karası duman, bir marke değerimizin de adını lekeleyecek. Bunun adı, bindiğin dalı kesmek denir…” ifadeleriyle, okkalı sözler ettiler.
ZEYTİN’ İN ADINA DA GÖLGE DÜŞÜRÜYOR…
Bazı işletmelerin, Çanakkale’nin 90’ lı yılların sonunda kavuştuğu ve sanayicinin yüzünü güldüren, son yıllarda ise İl Merkezi ve İlçelerinde, hanelerin de kullanımına sunulan doğal gaz’ dan faydalanmayıp, doğal gaz yerine, ölümsüz ağaç olarak ismini tescilleyen Zeytin’ in, işlenmesi ardından arda kalan Küspeyi yakıt olarak kullanmasıyla, sağlık deposu Zeytin’ in a dına leke düşürüldüğünü savunan isimler, yörenin çiftçileri oldu.
Küspe veyahut bilinen diğer adı Pirine’ nin yakıt olarak kullanılmasına bağlı, işletme bacalarından yükselen zifiri karanlık dumanın nedenini öğrenenlerin, Zeytin’e ağız dolusu söylendiklerine dile getiren doğa tutkunları başta, yörenin çiftçileri;
“Kimin aklına gelir ki, sağlık şifa kaynağı olarak bilenen Zeytin’in arda kalanının, çevreye zarar vermesi. Yakarken, Doğayı zifiri karanlık dumanıyla kirletmesi?” şeklinde, manidar bir soruya da imza attılar.
Adem Y. Bağ