‘Çanakkale Geçilmez’ in onca isimsiz kahramanından, ismi bilinir bir Yiğidi anlatır heykeli, Çanakkale’ ye de dikerek, yaşanan son ayıbın, bir daha tekrar edilmesinin belki de önüne geçebileceğini savunan Çanakkaleliler Şehrin yöneticilerine çağrı yaptı;
 ”Kahramanlığın ve Geçilmezliğin adı bilinir bu aktörüne, Çanakkale olarak vefa borcumuzu ödeyelim. Bu ismi ezberletecek görkemli bir heykelini Kent merkezine dikelim”
AYIP ÖTESİ BU YANITLAR, TARİHE GEÇER…
“Ben bilirim” isimli yarışma programında çıkan soruya verilen yanıtlar, Çanakkale kahramanı ‘Koca Seyit’e,
276 kiloluk mermiyi kucaklayıp, Düşman zırhlısına geçit vermeyen kahraman Mehmetçik ‘Seyit Onbaşı’ ya karşı, ayıp ötesi cevaplar olarak adeta tarihe geçti.
Yarışma programında; “Birinci Dünya Savaşında gösterdiği kahramanlıklardan dolayı heykeli dikilen bir Türk askeridir” sorusuna, yarışmacılar, açılan kutucuklar ve çıkan harflere rağmen, bu kahraman ismi bilene göre; ‘inanılmaz yanıtlar’ sundu.
Açılan kutular ve çıkan harfler, ‘E’ , ‘İ’ ‘N’ , ‘Ş’ ‘ ye göre ismi bulma çabasındaki yarışmacılar önce;
“ŞEHİT ONBAŞI” yakıştırmasında bulundu.
---------------------------------
YÖNETİCİLERE, VATANDAŞ ÇAĞRISI;
“VEFA BORCUNU ÖDEYELİM…”
------------------------------------
Bir TV kanalının yarışma programının sorusu, yanıtı ezbere bilen Çanakkalelilere sinir krizi geçirtti.
 TV 360’ ın sevilen programı ‘Ben bilirim’ in, geçmiş bölümlerinden birinin sosyal medyada paylaşılması ardından, Çanakkale’ yi Geçilmez kılan ismi bilinir kahraman Edremit Havran’ lı Seyit Onbaşı, Çanakkale’nin gündemine oturdu.
Program sunucusu Alper Ateş'in ‘Ben Bilirim’ yarışmacılarına yönelttiği;“Birinci Dünya Savaşında gösterdiği kahramanlıklardan dolayı heykeli dikilen bir Türk askeridir” sorusuna verilen yanıtlar, cevabı ezbere bilen Çanakkalelilere ve Çanakkale tarihini bilenlere adeta sinir krizi geçirtmişti.
Programın, bir süre önce yayımlanan görüntülerinin sosyal medyada paylaşılması ardından,  o tarihte yaşanan krizler adeta tekrarlandı.
Yarışmacıların, açılan kutucuklar ve çıkan harflere rağmen, bu kahraman ismi bilemeyişi ve verdikleri ‘inanılmaz yanıtlar’ yeniden gündem konusuna dönüştü.
”Kahramanlığın ve Geçilmezliğin adı bilinir bu aktörüne, Çanakkale olarak vefa borcumuzu ödeyelim. Bu ismi ezberletecek görkemli bir heykelini Kent merkezine dikelim” çağrısı getirten olaya, yarışmacıların sundukları şu yanıtlar neden oldu.
Koca Seyit ‘i anlatır soru ardından, yarışma kuralları gereği açılan kutulardan çıkan harflere göre; ”BEHİÇ ONBAŞI, NECİP ONBAŞI, METİN ONBAŞI,   BEKİR ONBAŞI,  SELİM ONBAŞI” tahminleri gelmişti. Sonunda doğru yanıt Mithat bey’den çıkmıştı.
Birçok Çanakkalelinin, belki de sinir krizi geçirerek izlediği soruya doğru yanıtı veren Mithat beyin “SEYİT ONBAŞI…” doğru cevabını, diğer yarışmacılarda alkışlarla kutladı.
Yarışma programı sunucusunun, “Koca seyit olarak da isminin bildiğini dile getirdiği kahraman Seyit Onbaşı için,
“Çanakkale’ ye gittiğinizde heykelini görürüz: Rivayet odur ki, 275 kilogramlık topu kaldıran isimdir.” anlatımı da, Çanakkale Geçilmez’ in, ismi bilinir kahramanı Edremit Havran’ lı Koca Seyit,  Çanakkale Cephesinin kahraman Seyit Onbaşı’sının, tanınırlığının yeterli olup olamadığını yeniden sorgulattı.
ÇANAKKALE’ YE HEYKELİ DİKİLMELİ..
Gelibolu Yarımadasında, Eceabat ilçesine bağlı Kilitbahir köyü, Mecidiye Tabyası önünde yer alan Seyit Onbaşı heykelinin bir benzerinin, Çanakkale il merkezinde de dikilmesi gerektiğini savunanlar, yarışmanın o dikkat çeken bölümünü, sosyal medyada izlerken dahi sinir krizi geçiren Çanakkaleliler oldu.
GEÇİLMEZLİĞİN ADI BİLİNEN AKTÖRÜ …
Yarışma programında verilen yanlış yanıtlar ile adı bir kez daha gündeme gelen ‘Seyit Onbaşı’ nın, Çanakkale il merkezinde dikilecek bir heykeli ile adının ölümsüzleştirilmesi gerektiğini savunan birçok Çanakkaleli, Şehrin yöneticilerine; ”Kahramanlığın ve Geçilmezliğin adı bilinir bu aktörüne, Çanakkale olarak vefa borcumuzu ödeyelim. Bu ismi ezberletecek görkemli bir heykelini dikelim” çağrısı yaptı.  

Erdem Sürek