18 Mayıs  Avrupa Müze gecesi dolayısı ile Çanakkale’de bazı müzeler  ücretsiz olacak. Tarihi Alan Başkanlığı Sosyal Medya hesapları üzerinden yapılan açıklamada Kilitbahir Kale Müzesi ve Anadolu Hamidiye Tabyası Çanakkale Savaşları Tarih Müzelerinin mesai sonrası ücretsiz ziyaret edilebileceğini belirtirken Çanakkale İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda ise Troya Müzesinin Mesai biriminden saat 23:00’a kadar müzenin açık olacağı ve ücretsiz gezileceği belirtildi.
Her yıl, yerli ve yabancı 3 milyondan fazla turistin ziyaret ettiği, en çok ziyaret edilen Açıkhava müzesi olma yolunda emin adımlarla ilerleyen  Çanakkale Gelibolu Yarımadası Tarihi Alanı, 18 Mayıs Avrupa Müze gecesi dolayısı ile bugün gece yarısına kadar müzeler açık olacak. Üstelik Mesai sonrasından saat 23:00’a kadar ise ücretsiz olacak. Konu ile ilgili Tarihi alan Başkanlığı sosyal medya hesapları üzerinden yapılan duyuruda “Kilitbahir Kale Müzesi ve Anadolu Hamidiye Tabyası Çanakkale Savaşları Tarih Müzesi 18 Mayıs Cumartesi günü ‘Müzeler Gecesi’ etkinliği kapsamında gece 23.00’e kadar açık olacak ve saat 17:00’den sonra ücretsiz gezilebilecektir” denildi.
Müze gecesinde açık olacak olan bir diğer müze ise Troya Müzesi olacak. Troya’nın UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne kabulünün 20.yıldönümü ve Avrupa’da Kültür Mirası Yılı ilan edilmesi nedeniyle 2018, ‘Troya Yılı’ ilan edildi. 2018 Troya Yılı boyunca Çanakkale, uluslararası işbirlikleri ve kültür, sanat, bilim ve spor etkinlikleri ile dünyanın buluştuğu bir merkez olmayı sürdürüyor. 2018 Troya Yılı’nda yapımı biten Troya Müzesi yaklaşık 70 milyon TL’lik harcamayla tamamlandı. Ören yerindeki teşhir ve tanzim uygulamasının bitmesiyle kazılarda ortaya çıkarılan 2 bin eser müzeye kondu ve 18 Martta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımı ile resmi törenle açılışı gerçekleştirildi.  Açıldığı günden bu yana, yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı olan ve binlerce kişinin ziyaret ettiği Troya Müzesi de Avrupa Müze Gecesinde saat 23:’e kadar açık olacak.
Konu ile ilgili Çanakkale İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü sosyal medya  hesapları üzerinden yapılan açıklamada  “Avrupa Müzeler Gecesi kapsamında 18 Mayıs akşamını #troyamüzesi ‘nde geçirmeye ne dersiniz? Üstelik ücretsiz! #troya’da buluşalım” denildi.
 
Şerife Erdem