Çanakkale Ticaret Borsası tarafından desteklenen Çanakkale Tarım Fuarı’nın bu yıl ikincisi düzenlendi.  Düzenlenen fuar kapsamında Çanakkale’de tarım sektöründe başarılı olan firma ve oda başkanlarına ödüller verildi. ‘Tarımda Fark Yaratanlar’ adı altında düzenlenen törende başarılı olanlara ödülleri verildi.
Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası  Kongre ve Fuar Merkezi’nde gerçekleştirilen fuar kapsamında, ‘Tarımda Fark Yaratanlar’ ise düzenlenen törenle ödüllendirildi. Agonya Fuarcılık tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen Çanakkale Tarım Fuarı, ÇTSO Fuar ve Kongre Merkezi’nde kapılarını açtı. Üç gün süren fuara tarım sektöründe faaliyet gösteren firmalar yoğun ilgi gösterdi. Son teknolojiler, yerli araçlar, tarımda kolaylık yaratan teknolojiler ve bir çok standın yer aldığı fuara ilgi de yoğun oldu.
Düzenlenen fuar kapsamında Çanakkale’de tarım sektöründe başarılı olan firma ve oda başkanları da bu yıl ödüllendirildi. Çanakkale Ticaret ve Sanatyi Odasında gerçekleştirilen  ‘Tarımda Fark Yaratanlar’  ödül törenine  Belediye Başkan Yardımcısı İrfan Mutluay, İl Çevre ve Şehircilik Müdürü Ömer Bolat, İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Dokuz, TKDK Çanakkale Koordinatörü Hasan İskender, Tarım ve Orman Müdürlüğü Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Halil İbrahim Büyükgaga, Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ferhan Savran, Arı Yetiştiricileri Birlik Başkanı Cahit İleri, Çanakkale Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi Cahit Akgül, kooperatif başkanları, tarım firmaları temsilcileri ve çiftçiler katıldı.
Çanakkale Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Kaya Üzen, törende yaptığı açılış konuşmasında  Çanakkale Ticaret Borsası olarak bizler İlimizde ikinci defa düzenlenen bu fuarın destek için burada olduğunu, fuar kapsamında “Tarımda Fark Yaratanlar Ödül Töreni” düzenlediklerini belirtti.
Üzen “Çanakkale’nin bir marka kent olduğunu vurgulayan Başkan Üzen, İlimiz 38 tarım ürünü üretiminde Türkiye’de ilk 10’a girmektedir. Çanakkale Ticaret Borsası olarak misyonumuz; İlimizin yüksek katma değer üretmesine, rekabet gücünün artırılmasına katkı sağlayarak, sektörel gelişmeleri ve teknolojik yenilikleri takip ederek üyelerimize beş yıldızlı hizmet sunmaktır. Bizler Bölge ekonomisini büyüterek, Ülkemizde ve Dünyada Çanakkale’yi ve üyelerimizi en iyi şekilde tanıtmak için var gücümüzle çalıyoruz. Bizler bu gücü üyelerimizden alıyoruz. Bugünün dünyasında, verimli çalışmayan, markalaşmayan, proje üretemeyen, dışarıya açılmayan şirketlerin büyüme ihtimallerinin son derece düşük olduğu hepimiz biliyoruz. Ezbere iş yapmayı bırakıp; planlayarak, farklılaşarak, markalaşarak hareket etmemiz gerekmektedir.
“Tüm Fuarları Önemsiyoruz”
Kaya Üzen konuşmasının devamında “Yöresel ürünlerimizin dünya çapında markalaştırmanın yolunun tescil edilmesinden geçtiği artık hepimiz biliyoruz. Verdiğimiz emeğin yatırdığımız sermayenin aldığımız riskin karşılığını ancak ürünlerimizi marka haline getirebilirsek karşılığını alabiliriz. Fuarcılıkta, markalaşmanın en önemli araçlarından bir tanesi. Bizler Çanakkale Ticaret Borsası olarak ürünlerimizin tanıtımı ve gelişimi adına tüm fuarları önemsiyoruz ve katılıyoruz. Ama katılmak yetmiyor. Nitelikli katılım burada çok önemli. Gittiğimiz fuarlarda bir farkındalık yaratmak çok önemli. Firmalarımıza, ürünlerimize sağladığımız destekler ne kadar olursa İlimize markalarımıza geri dönüşleri o kadar fazla olacaktır. Üzen devamla, Bizler tarım sektörüne ivme kazandırmak için bir yola çıktık. Bugün burada fuar kapsamında düzenlemiş olduğumuz ödül törenimizde Çanakkale Tarımına sağlamış oldukları değerli katkılar anısına kurumlarımıza ve firmalarımıza bir plaket takdimi gerçekleştireceğiz. Katılım sağlayan değerli Hazirun ve üyelerimize Çanakkale Ticaret Borsası adına teşekkürlerimi sunarım” dedi.
  Başkan Üzen’in yaptığı açılış konuşmasının ardından seçici kurul tarafından ödül almaya hak kazanan kurum ve firmalara plaket takdimine geçildi.  Çanakkalede 2019 yılının tarım yılı seçilmesi ve Ezine Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Projesi ile Çanakkale tarımına sağlamış olduğu değerli katkılardan dolayı Çanakkale Valiliği Adına Vali Yardımcısı Cezmi Batuk’a  ödül verildi.  
Çanakkale  Tarım Ve Hayvancılığına sağlamış oldukları değerli katkılardan dolayı bu projelerde görev yapan uzman personel, şube müdürü, ilçe müdürü ve il müdürü nezdinde Çanakkale Tarım ve Orman Müdürü  Erdem Karadağ’a   ödül verildi.
2005 yılında 40.000 olan arıkovanı sayısı, şuan itibari ile 80.000 kovana, yine 600ton olan bal üretimiz 1700 tona çıkmıştır. Türkiye sıralamasında 30. sıradan 12.sıraya yükselen ve çanakkale arıcılığına vermiş olduğu değerli katkılardan dolayı Arı Yetiştiricileri Birliği Birlik Başkanı  Cahit ileri‘ye ödül verildi.
Yürütmüş olduğu Avrupa Birliği Projeleri ile Çanakkale tarımına sağlamış olduğunuz değerli katkılardan dolayı Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörlüğü Adına, Rektör Danışmanı Ve Biga İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Bünyamin Bacak’a ödül verildi.
Bayramiç Beyazı, Bayramiç Elması gibi Çanakkale ürünlerimize kazandırdığı coğrafi işaretler ile çanakkale tarımına sağlamış olduğu değerli katkılar dolayısıyla Bayramiç Ziraat Odası Başkanı  İsmail Pehlivan’a ödül verildi.
İlimiz ve Biga Tarımına, tarımsal üretime sağlamış olduğu ve düzenlenen tarımsal organizasyonlarda koşulsuz katkılardan dolayı ve tarım teşkilatı ile birlikte en fazla çiftçi eğitimi yapan oda olmasından dolayı Biga Ziraat Odası başkanı rahmetli Beytullah Elmacı adına, Genel Sekreter Arif Ödül’e ödül verildi.
Modern zeytinyağ işleme paketleme, depolama tesisi ve markasıyla ön plana çıkan S.S.Pıtıreli Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı  Tuncay Güngör’e, Çanakkale’nin en lezzetli elmalarının üretildiği, soğuk hava depoları ile örnek koopertaif olan S.S.Yeşilköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi başkanı Ali Rıza Güler’e ödül verildi.
İnek, Koyun ve Keçi sütlerinin karıştırılmasıyla elde edilen asırlık lezzet ezine peynirimizin tanıtılmasında, korunmasında ve markalaşmasında emeği geçen Ezine Peynirini Ve Mandıracılarını Koruma, Geliştirme ve Tanıtma Derneği başkanı Sayın Ali Atak’a, Gökçeada’da 613 adet büyükbaş, 1000 adet küçükbaş hayvan sayısı olan, süt ve süt ürünleri, 1000 dekar zeytinliğinde zeytin ve zeytinyağı gibi ürünlerde organik üretim yapan, istanbul ve ankara’da satış mağazaları olan Elta Elektrik Taahhüt İnşaat Ticaret Limited Şirketi yetkilisi Enis Fırat Oktay’a ödül verildi.
Modern tesisi ile elma üretimi, depolaması ve pazarlamasında Çanakkale Bölgesinde öncü ve lider konumda olan, 5 bin tonluk depolama kapasitesi ile Kepez Meyvecilik Tarım Taşımacılık Ticaret Ve Sanayi Limited Şirketi Yetkilisi Sayın Hamza Aygün’e, Yeni teknolojisi ve modern zeytinyağı tesisi ile, zeytinin gölgesinde Girit’ten Küçükkuyu’ya göç eden bir ailenin markası olan Mavras Zeytincilik Tar. Ürün gıda hay. İhr. İth. San ve ltd. Şti. yetkilisi Sayın Nur As Özkazanç’a On altı yıldır jeotermal seracılık yapan üretici bazında tek kişi olan Sayın Mehmet Gün’e ödül verildi.
Yenice’nin gelişimine ivme kazandıran, ilçeye büyük ölçüde istihdam yaratan, dondurulmuş su ürünleri ihracatı ve aynı zamanda dondurulmuş çilekte ihracata büyük destek olan, Akua Tek Su Ürünleri Tarım Ürünleri Gıda Turizm Sanayi Ve Ticaret Anonim Şirketi yetkilisi Sayın Ali Pala’ya Hayvancılık yatırımları ile kaliteden ödün vermeden, ilimizde ilk büyük çaplı işletme olan, verim başına en yüksek süt verimi alan Kaanlar Gıda Sanayi Ve Ticaret Anonim Şirketi Yetkilisi Sayın Suat Sarıibrahimoğlu’na, 3000 büyükbaş hayvanı bulunan ve günlük 45 ton süt üretimin yapıldığı, Çanakkale’nin en modern süt üretme tesislerinden biri olan Uluova Süt Ticaret Anonim Şirketi yetkilisi Sayın Mesut Buran’a, Hastalıklardan ari işletme olan ve günlük 1 ton’a yakın çiğ süt satan Aşkın Simental Çiftliği sahibi Sayın Barış Aşkın’a plaketleri takdim edildi.
 
 Cuma Deren