Mevsimin gelmesi ve çiftçilerin ekim yapmaya başlaması ile çalışmalarına hız veren Çanakkale Tarım ve Orman Müdürlüğü, sezonda yaşanacak kuraklık ihtimallerini hesaplamak ve önlemleri gerçekleştirmek ve kurumlar arası fikir alışverişini sağlamak amacı ile Kuraklık Kriz Yönetim Toplantısını gerçekleştirdi. 
Çanakkale'de, ‘Tarımsal Kuraklık İl Kriz Yönetimi 2019 Yılı Değerlendirme Toplantısı’  Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü toplantı salonunda yapıldı. Toplantıya,  Çanakkale İl Tarım Ve Orman Müdürü Erdem Karadağ, Çanakkale Meteoroloji Müdürü Mustafa Yıldız, Çanakkale Tkdk İl Koordinatörü Hasan İskender, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar Ve Sulama Bölümünden Doçent Dr. İsmail Taş, Koordinasyon Ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü H. İbrahim Büyükgaga, Bitkisel Üretim Ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Başak Egesel, İlçe Müdürleri, Çanakkale Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Cahit İleri, Çanakkale İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, Devlet Su İşleri 252. Şube Müdürlüğü, Çanakkale İl Özel İdaresi ve Çanakkale Belediyesi'nden temsilciler ile teknik personel, Ziraat Odaları, Sulama Birlikleri ve Sulama Kooperatiflerinin temsilcileri katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ yaptı. Karadağ konuşmasında  " Tarımsal üretim yoğun emek isteyen, uğraşı gerektiren, zor bir sektör. Üretimin başlangıcından hasat tamamlanana kadar birçok faktörün etkisi altında olan bir sektör. Bunların başında kuraklık gelmektedir. Kuraklıktan, aşırı sıcaklardan en fazla etkilenen sektör tarımdır. Kuraklık, yağışların, kaydedilen normal seviyelerinin önemli ölçüde altına düşmesi sonucu, arazi ve su kaynaklarının olumsuz etkilenmesi ve hidrolojik dengenin bozulmasına neden olan doğa olayı olarak tanımlanır. Tarımsal Kuraklık ise; Bitkinin Kök bölgesinde, büyüyüp gelişmesi için yeterli nem bulunmaması durumu olarak ifade edilir. Bakanlık olarak kuraklık zararının bilincinde olduğumuzdan dolayı her üç yılda bir kuraklık eylem planını hazırlamaktayız” dedi.
“Kuraklıkla, Suyu Tasarruflu Kullanarak Mücadele Etmeliyiz”
 Erdem Karadağ, konuşmasının devamında Kuraklıkla mücadele için yapılan eylem planlanmasından da bahsederek “Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak 2018-2021 yıllarını kapsayacak kuraklık eylem planı hazırladık ve bu plan Bakanlığımız tarafından onaylandı. Hazırladığımız Kuraklık Eylem planında sulama amaçlı kullanılan her baraj ve gölet için ayrı ayrı olmak üzere % 20, %30 ve  % 40 su kısıtında alternatif en karlı ürün desenlerini belirledik. Ürün deseni belirlenirken su ihtiyacı az olan, en karlı ve üreticilerin yetiştiriciliğini bildiği, ihtiyaç duyulan ürünler dikkate alındı. Her havzanın su ihtiyaçları ve mevcut su miktarları belirlendi. Şöyle bir bakacak olursak ilimizde sulama amaçlı kullanılan 8 baraj, 55 gölet, 25 bent-kaynak, 9 derin-keson kuyu bulunmaktadır. Bu yapılardan toplam 81.056 hektar alan sulanmakta olup 35.889 üretici faydalanmaktadır.  İlimizdeki Tarımsal sulamada kullanılan 8 barajın su depolama hacmi 501.330 hm³ (hektometre küp), 55 göletin 162.469 hm³ olmak üzere toplam 663.799 hm³ su depolama hacimleri bulunmaktadır. Bugün itibariyle sulama amaçlı kullanılan su depolama tesislerimizde 2019 yılı için herhangi bir sıkıntı görülmemektedir. Kuraklık öncesi ve kuraklık anında alınabilecek en büyük tedbirin tüm kurumlarımızın suyun tasarruflu ve etkin kullanılması konusunda, tüm kitlelere eğitimler vermeleri gerektiğini düşünüyorum. Üreticilerimizin tarımda sulamayı; yağmurlama ve damla sulama yöntemleriyle yapmaları ve bizler kuraklıkla, kuraklığın olduğu yıllar değil, kuraklığın olmadığı yıllarda suyu tasarruflu kullanarak mücadele etmemiz gerekir” dedi.
Yapılan konuşmaların ardından  Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Başak Egesel  ‘2019 Yılında Bitkisel Ürünlerin gelişim durumları’, Çanakkale Meteoroloji Müdürü Mustafa Yıldız ‘2018/2019 Tarım Yılı Yağış miktarları, Tarımsal Kuraklı ve Meteo Uyarı’ , DSİ 252. Şube Müdürlüğünden Ziraat Mühendisi Aydın Öztürk ‘Devlet Su İşleri Kontrolündeki Baraj ve Göletlerin doluluk oranları’, Çanakkale Belediyesinden Mühendis Ertan Açıkgöz ‘Çanakkale İli İçme suyu ihtiyacı ve alınan önlemler’, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümünden Doçent Doktor İsmail Taş ‘suyun önemi’ konularında sunumlarını gerçekleştirerek toplantıya katılan kurum yetkililerine bilgiler verdiler. 
Toplantı; Tarımsal Kuraklıkla Mücadele Konusunda katılımcıların görüşlerinin alınmasının ardından sona erdi. 

 Cuma Deren