Dün, Kent konseyi Başkanı Kandemir’ in şikayeti üzerine Çanakkale Belediyesi’nde inceleme başlattığı öğrenilen İç İşleri Bakanlığı’nın,  “Nerede şeffaf belediye…?” sorusu ile yaşadığı sorunu gündeme getiren Kandemir’ in de şikayetini dinlediği, ifadesine başvurduğu da alınan bilgiler arasında.
Kent Konseyi Seçimli Genel Kurulu ardından, görev devir teslim sırasında,  talep etmelerine karşın, başta geçmiş döneme ait hiçbir belge ve bilgi verilmediği iddiasıyla Suç duyurusunda bulunan Başkan Kandemir; “Yetkilerimizi de kısıtlıyorlar…” sözleri ile de CHP’ li Belediye Başkanı Gökhan’ ı hedef almıştı.

Kandemir, geçtiğimiz Eylül ayında CHP’ li Çanakkale Belediyesine adeta ateş püskürmüş ve eski yönetime ait hiçbir evrak ve belgenin, devir teslimde kendilerine teslim edilmediğine vurgu yaparak Suç duyurusunun nedenini anlatmıştı.

Kandemir, Belediye’ ye gelen Müfettiş’le 25 dakika görüştüğünü, tek taleplerinin Şeffaflık olduğunu dile getirdiğini söyledi.
Suç duyurusunda bulunmasına ilişkin ise şöyle dedi;  “Yeni yönetime karşı sergilenen tutum düşündürücü olduğu kadar,  kabullenilemez hale dönüşmüştü. Biz de sessiz kalamazdık. Tıpkı benim gibi, Çanakkale halkının da olup bitenden, yapılan hizmet ve harcamalardan haberdar olmasına kimse engel olamaz ve olamayacak”

Suç duyurusu üzerine,
Belediyeye Müfettiş.

Kent Konseyi Başkanı Engin Kandemir’ in Suç duyurusu ardından harekete geçen İç İşleri Bakanlığı’nın, dün CHP’ li Çanakkale Belediyesi’(ne, müfettiş gönderdiği öğrenildi.

Kent Konseyi’nin Seçimli genel kurulun üzerinden günler, haftalar ve aylar geçmesine karşın, devir teslimin gereği şekilde yapılamadığını iddia ederek İç İşleri Bakanlığı’ ndan yardım isteyen ve görev yapmalarına engel olunduğunu iddia eden Kent konseyi Başkanı Kandemir, Çanakkale Valiliğine şikayet dilekçesi yazmıştı.

Başkan Kandemir’ in suç duyurusunda , İçişleri Bakanlığı’ nca Kent Konseyi’ nin Kasım 2014- Nisan 2017 yılları arasındaki yapılan iş ve işlemlerinin denetlenmesi için müfettiş görevlendirilmesini talep ettiği öğrenilmişti.

Kent Konseyi Yürütme Kurulu olarak, “Yapmak istediğimizi yapamıyoruz.” sözleri ile Müfettiş talep eden Kandemir’ in, CHP’ li Çanakkale Belediyesi’ne inceleme yapmak üzere gelen Müfettişlere ifade verdiği edinilen bilgiler arasında.

Çanakkale Ziraat Odası Meclis başkanlığı, Halileli köyü muhtarlığı, Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanlığı görevlerini de yürüten Kent Konseyi Başkanı Engin Kandemir’ in,  Belediye tarafından yetkilerinin kısıtlandığı iddiasını, Bakanlık Müfettişine tekrarladığını ve yaklaşık 25 dakika süren görüşmesinde, “Her şey şeffaf olsun istemimiz dışında, Belediye’den  herhangi bir talebimiz olmadı.” dediği öğrenildi.
 
Çanakkale Belediyesi tarafından görev ve yetkilerinin kısıtlandığını ve böylelikle Kent konseyi Yürütme Kurulu olarak önlerinin kesildiğini tekrarlayan Kandemir, Vitamin’ in sorularını üzerine;

“Sayın İç İşleri Bakanımız Süleyman Soylu, sesimize ve yardım talebimize kulak verip, Müfettiş görevlendirmiş.  Tek isteğimiz olan Şeffaflığa kavuşabilecek olmanın mutluluğunu yaşıyorum” diye konuştu.
Gazeteniz Vitamin, Çanakkale Valiliğine sunulduğu bilgisine ulaştığı şikayet ve suç duyurusuna ilişkin detayları geçen 27 Eylül tarihinde Manşetinden kamuoyuyla paylaşmıştı.

Başkan Kandemir, CHP’ li Çanakkale Belediyesine adeta ateş püskürmüş ve eski yönetime ait hiçbir evrak ve belgenin, devir teslimde kendilerine teslim edilmediğine vurgu yaparak;

“Yeni yönetime karşı sergilenen tutum düşündürücü olduğu kadar,  kabullenilemez hale dönüşmüştü. Biz de sessiz kalamazdık. Tıpkı benim gibi, Çanakkale halkının da olup bitenden, yapılan hizmet ve harcamalardan haberdar olmasına kimse engel olamaz ve olamayacak” dedi.
Başkanlığında oluşan Kent konseyi Yeni yönetim kurulunun elinde geçmiş döneme ait ne muhasebe ne de diğer evraklar bulunmadığını tekrarlayan Kandemir;  “Talep etmemize karşın,  söz konusu evrakların elimize ulaşmasının bilinçli olarak engellendiğini hissettiğimizden, suskun kalmadık” şeklinde konuştu.

‘ŞAKA GİBİ AMA, AMAÇLANAN HER TÜRLÜ ENGEL OLMAK’
Karşılaştıkları durum için, ‘Kent Konseyi Yürütme Kurulu’nun çalışmalarına engel olabilmek adına izlenen bir grip yöntem’ benzetmesi yapan Kandemir;
“Ne tuhaftır ki ben başkanım, fakat Bütçeyi bilmiyorum. Bütçeyi bilmediğim gibi, harcamaları da bilmiyorum. Ben ve arkadaşlarım şeffaf bir bütçe olsun istedik hepsi bu” diyerek, attıkları adımın amacını anlattı.
 Şikayet ve suç duyurusunda bulunmalarına ilişkin düşüncelerini tekrarlayan Kandemir;
“Nereye harcama yapıldıysa ben ve yürütme kurulu üyelerim bunu bilmek istiyor. Benim derneklerim, sivil toplum örgütlerim bunları bilmek istiyor. Çanakkale halkının da bunları bilmesi lazım. Çanakkale halkının bunları bilmeye hakkı var. Nerede kaldı şeffaflık” dedi.
 Ramazan Ayı’nda kurulan iftar sofraları içinde konuşan Kandemir şöyle dedi; “Geçtiğimiz ay da dile getirmiştim. Çanakkale il merkezinde İftar yemekleri verildi. Kime ne verildi, kaç para verildi? Benim ve  yürütme kurulumun, bu harcamalardan da haberi yok.”

Erdem Sürek