Türkiye’ nin Ege denizindeki iki ilçesi Gökçeada ve Bozcaada dahil, geliştirilen bir proje ile tüm adaların olası enerji nakil attı problemine, su altından müdahale edilebilecek çalışma, ada yaşayanlarını sevindirdi.

Önceki yıllarda, tam de Yeni yıl gecesi deniz altından Gökçeada’ ya enerji nakil hattında yaşanan kopma, adalıları günlerce karanlıkta bırakmıştı. 
Adalar kararmasın diye, Enerji dağıtım şirketi bu kötü senaryoya karşı gardını aldı.

Avşa, Cunda, Paşalimanı, Ekinlik ve Marmara adalarını da kapsayan teknolojik çözüm için,  yaklaşık 50 kilometre uzunluğundaki enerji aktarım hattında hizmet kalitesini arttırmayı amaçlayan  Denizaltı robotları faaliyete geçirdi.

İlk Saha Çalışmasında, 
Tam Not…
Kuzey Ege ‘ nin incileri için tasarlanan Robot su’ da…

Ar-Ge projesi ile kesintiye çare olacak düşüncede sona gelindi. Türkiye’ nin Ege denizindeki ili ilçesi başta olmak üzere Marmara denizindeki adaların enerjisini aktaran deniz altındaki elektrik hatlarında oluşabilecek olası arızalara robotla müdahale edilebilecek.

İlk test çalışması Bozcaada’ da gerçekleşen, enerji aktarım hattı arızasını tesit edip giderecek doktor robotlar, adeta hünerlerini sergiledi ve tam not aldı.
Uzmanlar, ‘Adalarda kesinti derdi bitti..’ diyerek değerlendirdiği çalışmaya ilişkin bilgi verdi. .

Uludağ Elektrik Dağıtım A.Ş. (UEDAŞ) Ar-Ge mühendisleri tarafından geliştirilen, Türk tasırımı Doktor robotlar,  saha çalışmasında %100 başarı sağladı.
Alınan bilgiye göre, adalara giden elektrik taşıma hatlarında yaşanabilecek olası arızalara müdahale, yaz kış kavramı olmaksızın,  ‘Enerji Hattı Doktoru’ diye de isimlendirilen cihaz yardımıyla yapılacak.

En çok da yaz aylarının yoğunluğu, kış aylarının fırtınalı ve ağır şartlarında meydana gelen nakil hattı arızaları ile karanlığa bürünen ada halkını mutlu eden bu haber, yaz aylarında nüfusu 300 binlere varan adalarda, enerji kesintisı sorununa çare olarak nitelendirildi.

UEDAŞ, Denizaltı Robotu ile arızalara müdahale edilebileceğini ve saha çalışmasına ilişkin yaşanılanların detaylarını Gazeteniz Vitamin ile paylaştı.
Hatta oluşabilecek muhtemel arızayı ve zayıflayan, kopma noktasına gelebilecek kısımları, kesintiye neden olabilecek arıza gerçekleşemeden önlemeyi amaçlayan, Enerji nakil hattı doktoru robot, yüksek çözünürlüklü kameraya da sahip.

Deniz altındaki elektrik kablolarında oluşabilecek olası sorunları UEDAŞ merkezine aktarabilecek beceriye sahip bu robot, kesinti yaratacak hatta hızla müdahale de edebilecek.

UEDAŞ’ın hizmet bölgesinde yer alan; Gökçeada ve Bozcaada da dahil, Avşa, Cunda, Paşalimanı, Ekinlik ve Marmara adalarının kesinti sorununa ortadan kaldıracak projenin bir testi önceki günlerde Bozcaada’ da gerçekleştirildi.

DOKTOR ROBOT’A SAHA UYGULAMASINDA TAM NOT…
Denizaltından geçen nakil hatlarında oluşabilecek sıkıntıya müdahale için tasarlanan ilk Doktor robot ile Bozcaada açıklarında keşif ve inceleme çalışmaları gerçekleştirildi.

Su altında belirlediği veri ve görselleri başarı ile yer  yüzüne gönderen ilk tarım, tam notu kaptı.

UEDAŞ Ar-Ge ekibi, dalgıçlar eşliğinde elektrik kablosunun sonar ile tespiti, kamera ile görünmesi gibi çalışmalar için saha uygulamasında başarılı olan,  toplam bütçesi 1 milyon TL olan Denizaltı Robotu Projesi’ nin, ODTÜ Teknokent’  te yer alan Desistek firmasının ortaklığıyla hayata geçirildiği de alına bilgiler arasında.

OLASI ARIZA ÇIKARACAK NOKTAYI, TAK DİYE BİLECEK…
 UEDAŞ’tan yapılan açıklamaya göre, üretilecek denizaltı robotunun güçlü itici motorları ile 250 metre derinlikte dahi çalışabileceği, yüksek çözünürlüklü kameraları ve sonar sistemleri ile operatöre ve veri işlem merkezine anlık görüntü ulaştıracağı aktarıldı. Böylelikle de, cihazın gelişmiş teknik özelliklerle donatıldığı, dâhili konum belirleme modülü ile haritadan işaretlenen kablo güzergâhını, oto-pilot özelliği ile denizaltı robotunun dışarıdan müdahale olmadan dolaşacağı paylaşılan bilgilerden oldu.

Erdem Sürek