Öğrenciler tercihleri konusunda düşünceli peki ne yapmalılar Rehber öğretmen Yasin Kardoğan'a sorduk

Yerleşemeyen Öğrenci Kağan Akil  ''Şuan ek yerleştirmeler başladı. Ama ben çok kararsızım ne yapacağım bilmiyorum. Bir yanım seneye bırakmak istiyor. Bir yanım da bir yıl tekrar nasıl hazırlanırım diyor. Bu puanı kolay almadım  işin açıkçası, seneye bu puanı alır mıyım ? bilmiyorum, kontenjanın bu kadar boş olması beni daha da düşündürüyor şuan sadece kontenjanlara bakıyorum kararszılık yüzünden ya son güne bırakacağım yada yap yapmayacağım '' dedi. 
Yerleşemeyen Öğrenci Ahmet Zarif,  ''Ek tercih süreci içindeyim tercih yapmayı düşünmüyorum. Zaten şu anda aldığım puan özel üniversitelerin burslu yerlerine yetiyor. Ama istemiyorum ne gerek var. 4 yıl bu parayı vermek istemem. Burslu bile gerek yok, seneye devlet üniversitesinden biraz daha çalışarak bu puanı alabilirim. Kontenjanların çok açık olması beni biraz düşündürmedi değil ama sonra kararımı verdim. Seneye bırakmak benim için daha mantıklı olacak. Ailem burada önemli oldu kararımda en iyi kararın benim vereceğimi söylediler '' şeklinde konuştu.
Kararsız öğrencilere Yasin Karadoğan , ''Öğrenciler iyi düşünmeli karar verirken aileler maalesef çok baskın olabilir. Elbette fikir alışverişi yapabilirler ama unutmalılar ki hayat onların, seçtikleri bölümlerde aileleri okumayacak kendileri eğitim görecekler, eğitim süresince bu sıkıntılar çekmek istemiyorlarsa en yakınlarının bile etkisinde kalmamaları bu en önemli önerim. Kendi özgür iradeleri ile karar vermeliler, işin kötü yanı çoğu öğrencide gözlediğim durum adayların kararsız olmaları, bu karasızlık adayları etkilemede daha kolay bir hal alıyor. İkinci düşünmeleri gereke nokta tercihlerini yaptıkları bölümler onlar için ne ifade ediyor. Gerçekten o mesleğe sahip olmak mı? istiyorlardı. Şimdi o bölümler dışında başka hangi bölümlerde okuyabilir. Ve ona yakın meslekler edinebilirler, kendilerine ait bölümleri iyi düşünmeliler. İlk tercihteki gibi puanıma bu yetiyor bu meslek bana olur. Diye bir işin içine girmemeliler. Yani 40 düşünüp bir yapmalılar, kesinlikle istemedikleri bölümü seçmemeliler. Ben bunu istemiyorum ama puanım yeter okurumda gibi bir işe girmemeliler. Bazı öğrenciler puanımı boşa harcamak istemiyorum diye bir şeyler diyor. Yani puanını harcamamak için hayatını harcamak istiyorsun öyle mi? Bu yaklaşım doğru değil şuan kolay geliyor karar vermek ne olacak diyebilirler ama kararlarını puana göre değil geleceklerini düşünerek vermeliler. Seneye asla bu puanı alamam, bu sene zaten çok çalıştım. Bu puanı aldım diyenlerde, düşünerek bu puanlarını en iyi şekilde kullanmalılar. Sevdikleri bölümlere ve yakın bölümlere tercih yapabilirler. Unutmasınlar ne yaparlarsa yapsınlar en doğru kararı kendileri verecekler. '' diye sözlerini tamamladı.
Yerleştirme Sonuçları internet (https://sonuc.osym.gov.tr) aracılığıyla adaylara duyurulacak. Sonuç belgesi basılmayacak ve adayların adreslerine gönderilmeyecek. Yurt dışındaki üniversitelere yerleştirilen adaylar için, gerekli olduğunda ve adayın müracaatı üzerine yerleştiği programı gösteren bir yazı verilecek.                                                         
                                                                                                                                                                                                                                 İbrahim Akın Kazancı