Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğünce, 15 Mayıs 2015 tarihinden itibaren Türk vatandaşlarına ve Mavi Kart sahiplerine üç farklı destek sağlıyor. Canlı doğan birinci çocuk için 300 lira, ikinci çocuk için 400 lira, üçüncü ve sonraki çocuklar için ise 600 lira tutarında doğum yardımı yapılıyor. Ödemelerde yaşanabilecek gecikmeler dolayısıyla vatandaşların mağdur olmaması için çalışmalara hız veren Bakanlık, temmuz ayı ödemelerini PTT şubelerine yatırdı. Kurban Bayramı öncesinde müjde niteliğindeki bu çalışma kapsamında, vatandaşlar hesaplarına yatırılan doğum yardımı ödemelerini PTT şubelerine giderek alabilecek.
Doğum Parası Alabilmek İçin Şartlar
Doğum yardımından Türk vatandaşları ve mavi kartlılar yararlanabilirler. Annenin ya da babanın veya her ikisinin Türk vatandaşı olması halinde doğum yardımından yararlanmak mümkündür. Dolayısıyla yalnızca annenin Türk vatandaşı olması halinde doğum yardımından yararlanılabileceği gibi, yalnızca babanın Türk vatandaşı olması halinde de doğum yardımından yararlanılabilir. Süt parası için doğum yapan kişinin kendisinin veya eşinin SSK veya Bağ-Kur’lu olması ve en az 120 gün prim ödemiş olması gerekiyor.
Kadına 15 Mayıs 2015’ten sonra doğan ilk çocuk için 300, ikinci çocuk ta 400, üçüncü çocukta 600 TL doğum yardımı yapılır.
 
2017 Doğum Parası Ücretleri
Devlet, doğan her çocuk başına karşılıksız üç farklı destek sağlıyor. 300 lira ile 600 lira arasında değişen doğum yardımı, 122 lira süt parası alabilecek. Bu tutarlar Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Maliye Bakanlığının ortak kararı ile ücret arttırıla biliniyor.
 
Birinci çocuklarından dolayı 300 TL
İkinci çocuklarından dolayı 400 TL,
Üçüncü ve sonraki çocuklarından dolayı da 600 TL
.
Başvuruları nereye yapılması gerekiyor?
Yardım için başvurular, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı TL Müdürlüklerine, Sosyal Hizmetler Müdürlüklerine, ilçelerde ise kaymakamlık binalarının içindeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına yapılacak. Başvuru yaparken yeni doğan çocuğun nüfus cüzdanı yanınızda olmalı.
Anne ya da baba çocuğun TC kimlik numarasıyla isterse Aile Bakanlığı’nın internet sitesi üzerinden de başvuru yapabilir.
 
Çanakkale’deki annelerimiz doğum parası ile ilgili uygulama hakkında düşünceleri şu şekilde oldu;
Gül Canberk, “uygulamayı anne adaylarımız çalışmayan anneler için destek olacak bir uygulama oldu. Verilecek olan doğum parası yeterli değil ücretin aile ve sosyal politikalar bakanlığı tarafından tekrardan bir düzenleme yapılması gerekiyor. Yeni doğan bir bebeğin masrafı 300-400 TL’den fazla oluyor” dedi.

Çalışamayan Annelere Yol Açtı!
Şirin Öksel,“ Projeyi torunlarım sayesinde öğrendim. 8 tane torunum var ve hepsine ben baktım. Çocuklarımın hepsi çalıştığı için bu uygulamanın geç kaldığını düşünüyorum” diyerek sözlerine şu şekilde devam etti; “Ülkemizde milyonlarca çalışan ve çalışmayan anne var. Bunların yarısından çoğunun çocukları küçük olduğu için ve bakacak kimsesi, maddi durumu olmadığı için çalışamayan anneler var. Projede bakıcılar için de bu durum geçerli olması çalışan anneleri maddi olarak rahatlatacak, çalışmayı düşünen anneler için de yol açacak bir proje olmuş”  şeklinde ifade etti.

Çanakkale vatandaşlarından Hanım Keleş projeyi internette gördüğünü söyleyerek, “Bu projenin uygulandığına dair internette bir açıklama yoktu. Haberi gördüğümde de projenin gerçekleşmesi konusunda kaygılarım vardı.  Bu haberin uygulanma safhasına geldiğini görünce sevindirici bir haber oldu. İlk olarak pilot illerde uygulanacağını sonradan tüm illerdeki annelere doğum parası verileceğini öğrendim. Biran önce Çanakkale’ye gelmesini istiyoruz” diyerek düşüncelerini belirtti.

Eskiden Bunlar Yoktu!
“ Eski yıllara nazaran şimdiki imkânlar çok fazla ve insanların ihtiyaçlarını karşılayacak nitelikte projeler geliştiriliyor” diyen Şirin Barbaros sözlerine şu şekilde devam etti: “doğum parasının verilecek olması yüz güldürücü bir haber oldu. Büyükannelerimizin zamanında maddi manevi zorluk çekerek çocuk büyütülürdü. Şimdi ise annelere devlet tarafından büyük destekler veriliyor” Şeklinde konuştu.
                                                                                                                                                                                                          DUYGU DOĞAN