1976 yılında Gelibolu Turizm ve Tanıtma Derneği öncülüğünde başlatılan Sardalya Festivali, “Uluslararası Gelibolu Altın Sardalya Kültür ve Sanat Festivali” adı ile bu yıl 20'incisi kutlandı. Her yıl çeşitli etkinliklerle kutlanan Sardalya Festivali bu yıl da renkli görüntülere sahne oldu. Etkinlikler kapsamında sahne alan birbirinden ünlü sanatçılar da halkı eğlendirdi. Festivale katkı sunan ve Gelibolu’nun markası halini alan Sardalya'yı ilk keşfeden, ve başta Türkiye olmak üzere Dünyaya tanıtan isim Alaeddin Kemerli  olmuştu. Kurtuluş savaşından yeni çıkmış ve ayakları üzerinde durmaya çalışan Türkiye'de Gelibolu'da keşfettiği Sardalya Balığının konserve Fabrikasını kurdu. 
Türkiye'nin İlk Konserve Üretim Tesisi
Zira Türkiye’nin ilk konserve üretim tesisini  Alaeddin Kemerli  Cumhuriyetin Kurulduğu ilk yıllar olan  1928 senesinde Gelibolu'da kurmuştu. Türkiye’de sardalya, hamsiden sonra en çok tüketilen balık klasmanında. Durum böyle olunca Gelibolu, 1970’li yıllara kadar Türkiye’nin tüm tuzlu ve konserve sardalya ihtiyacını karşılayan bir üs halinde olmuştur.  Ancak 1980’li yıllara gelindiğinde fabrikalar günün şartlarına uyamadıkları için ve avlanan balık miktarının yetersizliği nedeniyle kapatılmaya başlanmış. 1928 Yılında faaliyetlerine ilk olarak Tuzlu Balık ile Başlayan şirket daha sonra konserve balık imalatına yönelmişti. Türkiye'deki ilk balık konserveciliğini başlatan şirket üç göbektir faaliyetine devam ediyor.
İlk Fotoğraflar Sergilendi
Alaeddin Kemerli   Cumhuriyetin Kurulduğu ilk yıllar olan  1928 senesinde Gelibolu'da kurmuş olduğu Zira Türkiye’nin ilk konserve üretim tesisinin o günkü fotoğraflarının bazıları, ilk kez bu yıl düzenlenen 20'inci Altın sardalye festivalinde sergilendi. Alaeddin Kemerli, tarafından kurulan, Alaeddin Balık Konserve imalathanesinde çalışan  işçiler  ve balıkçılar ile çektirdiği siyah beyaz fotoğraflar ilk kez yayınlandı. Festivalin Açılış kokteylinde sergilenen bu  fotoğraflar vatandaşlar tarafından yoğun ilgi gördü.
 


Kaynak: Haber Merkezi