Bizde bu görüşün sebeplerini Çanakkale Dardanel Özel Güvenlik sahibi, Muhammet Aktaş ile görüştük.
Nasıl Eğitim Veriliyor?
Çanakkale Dardanel Güvenlik Şirketi sahibi Muhammet Aktaş ''2006 yılından bu yana, Çanakkale'de hizmet veren kurumumuz Silahlı ve silahsız özel güvenlik görevlilerine eğitimler veriyoruz. Silahlı özel güvenlik görevlilerine 11, silahsız güvenlik görevlerine 10 ders veriyoruz. Silahsızlar ve silahlı eğitim alan görevliler aynı dersleri alıyorlar. Silah eğitimi alanlar silahsızlardan farklı olarak sadece silah eğitimini alıyorlar. İlk yardım, Kişiyi koruma, Özel güvenlik hukuku, Etkili İletişim, Sağlık dersleri veriyoruz. Bu dersleri İçişleri bakanlığının müfredatı ile belirleniyor. Son zamanlarda güvenlik görevlilerin ölçüsüz şiddeti gündem oluyor. Bu şiddetin sebeplerine bakmak lazım en başta 3 hafta kısa bir eğitim alıyorlar 120 saat eğitim alıyorlar” dedi.
“Vatandaşlarımıza daha güvenli bir ortam sağlamayı amaçlayarak hayat standartlarını yükseltmek için çalışıyoruz.”
Aktaş, “20'li yaşlarda gençken kısa süreli eğitim verince kendini başka görebiliyorlar. Kaliteli eğitim oluşması için en başta eğitim süresi arttırılmalı ve geçme işlemlerini düzeltmek lazım her not alanı geçirmemek lazım. Zaten yeni yeni artık geçme şartları da zorlaşıyor. Eğitimlerde hep anlatıyoruz en başta insan faktörü geliyor. En başta herkes bir değil. Yasal sınırlıkla iş yapmanın sağlanması ve ona uygun eğitim verilmesi lazım. Eğitim aralarında 5 yıl olmaması lazım. Kendini yenilemesinde engel olan en önemli hususlardan biri. İşveren ben güvenlik görevlisi alacağım bu benim ne işime yarayacak diyebiliyor. İşe aldığım adam ne iş yapıyor diyor, kapıda öyle dikilip duruyor. Bazı işverenlerde güvenlik dışında her işini yaptırıyor. Bahçıvanlık Kapıcılık hatta arabasını yıkatıyor. Bu mesleğe işverene ve çalışana yarardan çok zarar verir '' diye ekledi.
Özel güvenlik görevlisi olabilmek için, Özel Güvenlik Eğitim Kurumunda aşağıda detayları yazılı eğitim programına iştirak etmeniz ve sonrasında Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yılda 5 veya 6 kez düzenlenen ÖGG sınavına girmeniz gereklidir. Bu sınavlardan 60 puan alarak sertifika almaya hak kazanmış olacaksınız. Kazanamadığınız takdirde birbirini takip eden sınava, sınav harcınızı ödeyerek girme hakkına sahipsiniz. 4 sınavın sonunda sınavı geçemeyenler, yeniden kayıt yaptıracak ve bütün işlemleri yenileyeceklerdir. Özel güvenlik görevlisi olabilmek için sabıka kaydınızın temiz olması gerekir. Silahlı girebilmek için 21 yaşını doldurmuş olmak ve en az lise mezunu olmak şartı aranmaktadır. Silahsız müracaat için 8 yıllık İlköğretim veya Ortaokul mezunu ve 18 yaşını doldurmuş olmak gereklidir” diyerek gerekli şartların bilgilerini verdi.
 
İbrahim Akın Kazancı