Kaya, “Tarım çalışanlarının bilmesi gereken önemli hususların başında TARSIM sigortasının çiftçiler için öneminin büyük olmasını bilmeleri gerekiyor. Bu sene çiftçilerimiz ürünleri büyük zararlar gördü. Kuvvetli yağan dolu sebze ve meyvelere büyük zarar verdi. TARSİM sigortalı olanlar için, zarar ziyanın tespiti için arazide ekspertizler hasar tespiti yapıyor. Hasar tespit raporunu merkeze gönderiyor 1 ay içerisinde verilen hesaba hasar ücreti ödeniyor. TARSİM'li olmayanlarla alakalı da devlet belli bir ödenek çıkartıyor. Afeti önleyemeyiz. Çiftçilerimize çağrıda bulunuyorum. TARSİM sigortalarını yaptırmalarını rica ediyorum. Bu tip şeyler olduğu zaman en azından maliyetlerini, zararlarını bu şekilde sigorta eliyle karşılamış olurlar. Aksi takdirde eldeki de gidiyor ve sıkıntı oluyor. Hükümet olarak, bizler de, bu afete uğramış çiftçilerimizle alakalı sorunların çözülmesi noktasında elimizden geleni yapacağız" dedi.

‘Aşırı Sıcaklar İçinde TARSİM Sigortası Yaptırın’
Çanakkale Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Kaya, “Aşırı sıcaklardan dolayı sebze ve meyveler yanıyor. TARSİM sigortası kapsamına alınması gerekiyor. Çiftçilerimiz tarım sigortasının sadece kış mevsimi için yaptırdıklarını düşünüyorlar ama öyle değil tüm mevsimler için doğal afetler vb. olacak olaylar için hasar gören ürünlerinin 1 ay içinde hasarın bedeli ödeniyor” şeklinde konuştu.

‘TARSİM parayı hangi orana göre ödüyor?’
 
TARSİM'in sigortacılık anlayışının dünyada bir örneği bulunmadığını kaydeden İsmail Kaya, şöyle konuştu:
 
"Örneğin bir vatandaş aracına kasko yaptırdığında, bir kaza durumunda araç pert olmuşsa gidip aracın değeri olan parayı alıyor. Ama devletimiz, TARSİM sigortası yaptıran çiftçiyi sübvanse ediyor. Yani bir çiftçi 15 bin TL değerinde poliçe yaptırıyorsa bunun 10 bin TL'sini devlet ödüyor. Devletin prim desteğine ilave olarak, sadece don riski primine üçte bir oranında ek prim desteği verilmektedir. Tarım Sigortalarının amacına münhasır, çiftçilerimize sağladığı avantajın yanı sıra, bir diğer avantajı da çiftçilerimizin Tarım Kredi Kooperatiflerinden kullanmış oldukları kredilerde faiz indirimi avantajıdır. Ortaklarımızın Tarım Kredi Kooperatiflerimizden kullanmış oldukları tarımsal işletme ve yatırım kredilerinden faiz avantajından yararlanması için mutlaka tarım sigortalarını yaptırmaları gerekmektedir. Ürünlerini sigorta yaptırmak isteyen üreticilerin poliçe son kabul tarihlerini kaçırmamaları gerekmektedir. Bu vesile ile çiftçilerimize yeni üretim döneminde verimli ve bol kazançlı bir sezon geçirmelerini temenni ediyoruz” dedi.
                                                                                                                     
                                                                                                                                                                                                                    DUYGU DOĞAN