Özgürlüğe İlk Adım Yaz Kampı Proje Koordinatörü Şevin Yelseli yaptığı açıklamada özel gereksinimli bireylerin ailelerinde ayrı hiç tatil yapmadıklarını fark ederek bir proje yapmaya karar verdiklerini söyledi. Yelseli:“ 5 yıl önce çocuklarımızın ailelerinden ayrı hiç tatil yapmadıklarını, vakit geçirmediklerini fark edip bir proje yapmaya karar verdik. Özel gereksinimli çocuklarımız için yurt içindeki, yurt dışındaki kampları araştırıp bir kamp projesi hazırladık. Amacımız hem çocuklarımızın kişisel bağımsızlıklarını kazanmalarını, toplumsal uyum hücrelerini arttırmayı sağlamak. Hem de ailelerin bu süreç içerisinde dinlenip rehabilite olmalarına fırsat sağlamaktı. 5 yıl boyunca çeşitli sponsorlar aracılığıyla projemizi gerçekleştirdik” dedi.
 
 
Tüm kamplarda olduğu gibi Özgürlüğe İlk Adım Kampında sabah erken kalkıp çocuklara sabah sporu yaptırdıklarını belirten Yelseli:“ Sabah erken kalkıyoruz tüm kamplarda olduğu gibi ve çocuklarımıza sabah sporu yaptırdıktan sonra kahvaltılarını yaptırıyoruz. Ardından bir deniz etkinliğimiz var denize giriyoruz. Çocuklarımızın birçoğu ilk defa denize giriyorlar, ilk defa denizi gören çocuklarımız var İstanbul’da olmalarına rağmen ve o çocuklarımızla denizde yüzme etkinliği çalışıyoruz. Çeşitli aralarımız ve atıştırmalarımız var. Havanın çok sıcak olduğu saatlerde kara etkinlikleri yapıyoruz, oyunlar oynuyoruz, yarışmalar yapıyoruz. Drama etkinlikleri yaptırıyoruz çocuklarımıza. Öğlen yemeğinin ardından yine bir deniz etkinliğimiz oluyor. Akşamları ise drama etkinliği yada eğlencelerimiz oluyor. Zaman zaman açık hava sineması, tiyatrolar yapıyoruz. Kamplarımızda mutlaka bir çevre gezisi yapıyoruz. Çocuklarımıza çevredeki gezilecek ören yerlerini gösteriyoruz” şeklinde konuştu.
 
İlk defa Gökçeada’da kamp
Özgürlüğe İlk Adım Kampının bu yıl 5’ncisini düzenlediklerini söyleyen Proje Koordinatörü Şevin Yelseli, ilk 4 yıl Assos’ta düzenledikleri kampın bu yıl ilk defa Gökçeada’da gerçekleştirdiklerini belirtti.
 
Aileler kamp sürecinde rehabilite oluyor
Ailelerimizden kamp dönüşü çok olumlu dönükler alıyoruz ifadelerini kullanan Yelseli açıklamasını şu sözlerler sürdürdü:“ Döndüğümüzde ailelerle bir değerlendirme toplantısı yapıyoruz ve ailelerinde bu süreç içerisinde dinlendiğini, rehabilite olduğunu görüyoruz. Amaçlarımızdan biri de bu zaten. Amaçlarımızdan bir diğeri de kamp yaptığımız yerlerdeki kişilerle, diğer kampçılarla iletişim kurabilmek, farkındalığı arttırabilmek. Süreç içerisinde ilk zamanlarda çocuklarımızdan ürken, çekinen kampçıların bir süre sonra onlarla dostluk kurduklarını, ilgilendiklerini görüyoruz, deneyimledik. Bu yılda aynı şekilde kampımızı planladık. Kampımızın son iki gecesi birinde eğlence, birinde kamp ateşi gecesi yapacağız ve bu etkinliklerimizi diğer kampçılarla birlikte yapmayı planlıyoruz”
 
Kampa aileler katılamıyor
Şu an kampta Hafif düzeyde zihinsel engelli, serebral palsili ve otizmli çocuklar olmak üzere 20 tane özel gereksinimli öğrenci olduğunu kaydeden Yelseli:“ 8 tane gönüllü öğretmenimiz 2 tane de personelimiz var. Kampımıza aileler katılmıyor, aileler yok. Özellikle ailelerin olmasını istemiyoruz. Özel gereksinimli bireyler için hazırlanan kamplar var. Başka kamplarda var ama onlar genellikle ailelerle birlikte düzenlenen kamplar. Elbette onlarda çok faydalı ama çocuklarımızın bağımsızlaşması için yeterli olduğunu düşünmüyoruz. Ailelerin de rehabilitesi için çocukların bağımsız bir şekilde kampa gelmeleri kanaatindeyiz. 5 yıl boyunca yaptığımız kamplarda da bunun olumlu sonuç verdiğini gözlemledik” dedi.
 
 
Özgürlüğe İlk Adım Kampında öğretmen olarak bulunan Melike Cengiz, 5 yıldan bu yana düzenledikleri kampta yaptıkları birçok etkinlik ile birçok becerinin gelişmesine katkı sağladıklarını dile getirdi. Cengiz:“ Şuanda burada Özgürlüğe İlk Adım Yaz Kampı’nın gezisindeyiz. Biz 5 yıldır bu kampı yapıyoruz. Kampımızda birçok etkinlik yapıyoruz, birçok becerinin gelişimine katkı sağlıyoruz. Şuanda bir gezimiz var. Öğrencilerimizin sosyal yaşam becerilerini geliştirmeyi hedefliyoruz bu gezimizde. Kampımızda da yine aynı şekilde. Etrafımızda bir sürü insan var, onlarla tanışıyorlar, iletişim kuruyorlar. Sonrasında bağımsız yaşam becerilerini geliştirmeyi hedefliyoruz. Öğrenciler kendi kendilerine hareket ediyorlar. Örneğin sabah kalktıktan itibaren kendiişlerini kendileri yapıyorlar. Özbakım becerileri çalışıyoruz. Traş olmayı öğreniyorlar. Yataklarını düzenliyorlar. Birçok beceriyi burada kendi başlarına gerçekleştiriyorlar. Ailelerinden ayrı ilk defa vakit geçiriyor birçok öğrenci burada o yüzde işte “Özgürlüğe İlk Adım Yaz Kampı”, kendilerini özgür hissediyorlar, çok mutlular, bağımsız olarak vakit geçirmek onların çok hoşuna gidiyor” dedi.
 
Öğretmenlerden Gözde Kırmızı ise:“ Benim üçüncü yılım bu kampta, kampın kendisi 5 yıl. Burada çocuklara çeşitli aktiviteler yaptırıyoruz. Bu aktivitelerin çocuklar üzerinde etkilerine baktığımız zaman, ben 3 yıldır varım ve çok olumlu etkiler görüyorum. Bunu çocukların her yıl ısrarla katılmak istemelerinden anlıyoruz. Sosyalleşme açısından, hem çocuklar, hem bizim hem de kampı yaptığımız yerdeki insanlar açısından çok etkili olduğunu görüyorum. Çok güzel zamanlar geçiriyoruz. Üstelik ailelerinden ayrı 24 saat arkadaşlarıyla ve bizlerle vakit geçiriyorlar. Bunun yanında kamp yaptığımız yerde diğer müşterilerde oluyor ve akşam etkinliklerimizde eğlencelerimizde yada gündüz oyunlarımızda, sanat etkinliklerimizde, denizde yüzerken hep birlikte eğlenebiliyoruz ve bu spontane gelişen bir şey ama amaçlarımızdan birisi” şeklinde konuştu.  Özgürlüğe İlk Adım Kampına öğrenci olarak katılan Ozan Ketir ise yaptığı açıklamada:“ Bu kampa geldiğim için çok mutluyum. Öncelikle Şevin hocama teşekkür ediyorum. Kampta arkadaşlarımı, hocalarımı seviyorum. Kampta günlerimiz iyi geçiyor” ifadelerini kullandı.