Enflasyon rakamları açıklanması ardından geçen yıla göre bu ayın zam şampiyonu Sivri biber oldu. Yıllık enflasyon ise temmuz ayında yüzde 10.9 dan yüzde 9.79 seviyesine indi. Böylece yıllık TÜFE, 6 ay sonra yeniden tek haneyi görmüş oldu. Ama üretici fiyatların değişmediğinden hatta geçen yıla göre nerdeyse zarar edeceğinden tüketici ise geçen yıla göre fiyatların arttığından şikâyetçi oldu.
Üretici ve Pazar esnafı Cafer Kaya, '' Geçen yıla göre fiyat aynı ama bizim ürettiğimiz ürünler için masrafımız iki katına çıktı. Biz her geçen yıl kar oranımız daha da düşüyor. Böyle devam ederse bir kaç yıla üretim yapacak ekip, biçecek adam kalmayacak, her şeyi ithal etmek zorunda kalacağız tıpkı nohut gibi, hatta samanı ithal etme boyutuna geldiğimiz gibi. Bize bu durumda üretici ne kazanacak, Tarımda çalışan işçiler çiftçiler işlerini kaybedecek işsizlik artacak her türlü zarar edeceğiz. Teşvik zaten kalmamış gibi az miktar teşvik alıyoruz. Her geçen gün mazot zamlanıyor. Masrafımız artıyor, üründen masrafı çıkaramayacak hale geliyoruz. Üretici doğrudan satmıyor tarladan satıyorsa hiç bir şey kazanmıyor. Pazarda 1.5 TL olan domates tarlada ise 30-40 kuruşa aracıya satabiliyor. Sizce bu böyle ne kadar devam edebilir. Etmeyeceğini bilmemiz lazım önlem alınmazsa o zaman fiyatlardan şikâyet edecek hale geliriz'' dedi.
Uzun yıllardır esnaflık yapan Ahmet Yakışır, ‘Biz sadece fiyatlardan mağdur olsak neyse baksanıza bu sıcakta ürünlerimizi satamıyoruz. Yazları sıcaktan, Kışları yağmurdan soğuktan burada mağdur oluyoruz. İşin acısı kimsenin de umurunda değil. Gazi Mustafa Kemal ''Köylü milletin efendisidir.'' demiş ama ondan başka kimse köylünün kıymetini anlamamış, ürünlerimizde geçen sene de bu senede kârımız olmadı. Tam tersine yapılan zamlarla birlikte zararımız daha fazla gün içinde 1.5 TL olan domates biber akşamüstü bedavaya satıyoruz desek doğru olur ”şeklinde konuştu.
Emekli vatandaşlar, maaşların pazar alışverişlerine yetmemesinden yakınarak Emekli Cemal Yaman, "Fiyatlardan memnun değiliz çok pahalı. Her hafta 150-200 TL harcıyorum.5 kişiyiz evde ancak yetiyor” derken, Emekli Metin Koçak ise, "Memnun değilim çok pahalı. Pazara yeni geldim. Haftada 100 TL'yi buluyor evde 5 kişiyiz. Emekli maaşı yetmiyor" diyerek durumdan yakındı.
Duygu Doğan