Lapseki ve Biga’da yaşanan yoğun yağışlar sonrası sigortasız çiftçiler kara kara düşünmeye başladı. Bölgeyi geçtiğimiz gün ziyaret eden AK Parti Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Av. Bülent Turan, çiftçilere TARSİM Sigortasının önemini anlatmıştı. Dün gazeteniz Vitamin’e konuşan Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, TARSİM’in önemini bir kez daha yineledi.
Yaşanan dolu ve yağmur yağışı, sigortasız çiftçi kara kara düşündürüyor. Dün Gazetemize konuşan Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, Lapseki ve Biga’da yoğun yağışlardan etkilenen çiftçi ve vatandaşlara geçmiş olsun dileklerini iletti. Kaya, “çiftçilerimizin keşke tamamı TARSİM Sigortalarını yaptırmış olsaydı. Bu yaşanan olay bir nebze de olsun daha kolay atlatılırdı. Şu an kredi veren bankalar TARSİM Sigortasını zorunlu kılıyor ve bazı çiftçilerimiz kredilerini sorunsuz alabilmek için sigortalarını yaptırıyor. Ancak, kredi kullanmayan çiftçilerimizde durum farklı” dedi.
Ekspertizler Hasar Tespitine Başladı
Geçtiğimiz hafta Bayramiç ve Ezine’de yaşanan yoğun yağmur sonrası bölgede TARSİM görevlilerinin hasar tespitine başladığını ve çiftçilerin ödemelerinin peyderpey gerçekleştiğini ifade eden Kaya, “Bölgemizde ve ülkemizde iklim değişiyor. Zaman zaman bu afetler yaşanıyor. Geçtiğimiz haftalarda Bayramiç’te ve Ezine’de yağmurdan dolayı doğal afetler yaşanmıştı. TARSİM sigortası olan çiftçimiz zarar tespitini yaptırdı ve parasını almaya başladı. Keşke zarar gören yerlerimizin hepsi sigortalı olsaydı. TARSİM Bölge Müdürlüğünden gelen arkadaşlar hızlı bir şekilde zarar tespitine başladılar. İl Müdürlüğümüz belli kontrolleri yaptı. O bölgede sigortalı olan tüm bahçelerin raporları hazırlanıyor” şeklinde konuştu.
Ekspertizlere Uyarı!
Ama burada TARSİM’den gelen eksper arkadaşların üzerine ciddi yükler düşüyor. Çok güzel ekspertiz olması gerekiyor. Bazen üreticinin tarafından değil sigortanın yanında oluyorlar. Üreticiyi tekrar tekrar uyarıyoruz daha fazla zarar gördüklerini düşünüyorlarsa yapılan anlaşmalar karşılıklı olarak imzalanıyor. Tekrar inceleme istesinler. Eğer ki gerekli incelemenin tam randımanlı yapılmadığını hissederse çiftçimiz o raporu imzalamasın ve tekrardan ikinci ve üçüncü defa ekspertiz isteme haklarını kullansınlar. Üreticimiz hakkını arasın.
Talimat Turan’dan
Geçtiğimiz gün yağmur ve doludan zarar gören çiftçiyi ziyaret eden AK Parti Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Av. Bülent Turan, bizzat yaşananları takip edeceğini ve çiftçinin mağdur olmaması için yoğun çaba sarf edileceğini söylemişti. Ziraat Odası’na da talimat veren Turan, ekspertiz yapılacak alanlarda oda görevlilerinin de yer alması gerektiğibi vurguladı. Ziraat Odası Başkanı Kaya, “İl Müdürlüğümüzden de yetkili personellerimiz ekspertizle beraber dolaşacaklar Bülent Turan Vekilimizin talimatıyla ekiplerimiz, uzman kadromuz ekspertiz arkadaşlarla beraber çalışacaklar. Üreticinin tarafından bir sıkıntı olmayacak” diyerek çiftçinin yüreğine su serpti.
“TARSİM’in yarısı Devlet’ten”
TARSİM Sigortası yaptırmayan çiftçilere seslenen Kaya, iklim değişikliklerinden dolayı yaşanan afet olaylarının sıklığına dikkat çekti. Kaya, TARSİM Sigortalarının tutarının yarısının Tarım Bakanlığı tarafından karşılandığına vurgu yaparak şunları söyledi: Bizi üzen konu sigortasız bahçelerde ciddi zararlar var. En yoğun hasar Lapseki merkez, Çardak, Yeniceköy, Subaşı, Kocaveli köyü. Biga’da ise Tokatkırı etrafındaki köylerde kısım kısım zararlar meydana geldi. O bölgelerdeki incelemelerde sigortası olmayan arkadaşlarımızı gördük. Ciddi şekilde zararları var. Bunlar ne olacak noktasında da belli şekilde çalışma yürütülüyor. O konuda da Vekilimiz Turan oradaydı ve aynı şikayetleri o da aldı. Sonucu süreç gösterecek. Buradan çıkan asıl not, zaman zaman afetlerle karşı karşıya geliyoruz dolayısıyla TARSİM sigortasını bütün üreticimiz meyvesi, sebzesi ve buğdayı için yaptırması gerekiyor. Bundan sonra arazilerimize TARSİM sigortası yaptırmalıyız. Yapılan TARSİM poliçelerinin yarısını devletimiz, Tarım Bakanlığımız ödüyor. Dolayısıyla TARSİM sigortası yaptığımızda bedel 10 bin lira çıkıyorsa, bunun 5 bin lirasını TARSİM’e devlet ödüyor. O bölgelerde ciddi şekilde şeftali bahçelerinde sorunlar oldu. Bu mevsim meyvelerimizde sorun oldu. Zeytinlerde kısmen dökülmeler oldu. Bir köyün yarısında hasar var yarısında hasar yok. Orada kısım kısım zararlar var. Dolu ve hızlı yağmurun olduğu kısımlarda özellikle Biga tarafından biber, domates, kavun ve karpuzlarda ciddi durumlarda hasar oluştu. Ama bazı bölgelerde çok büyük sorunlar yok. Üreticimiz pes etmesin ve az zararlı yerlerde ürününe bakmaya devam etsin.”
“Çiftçimize geçmiş olsun”
Çanakkale Ziraat Odası Başkanı Kaya, gazeteniz Vitamin’e yaptığı açıklamada son olarak şunları söyledi: “Bu bölgede zarar gören üreticilerimize sonsuz geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Bu bölgemiz komple olaydan etkilenmiştir. O kısımlarda yaşayan vatandaşlarımıza sonsuz geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz.”
Özel Haber Cuma Deren