. İsyan eden taksiciler, korsan taksinin şehirde çok olduğunu denetleyenlerin olmadığını söylediler.
Çanakkaleli taksiciler, Çanakkale’de taksilerin sistemli çalışmamasından şikâyetçi olduğu gibi Merkez dışından gelen taksilerin de çalıştığını belirterek, taksici esnafının herhangi bir düzenleme veya denetlemenin olmadığını söylediler. Çanakkale’ye kayıtlı plakalar haricinde Kepez ve Umurbey’den gelen korsan taksicilerin Merkezde çalıştığını da ekleyen taksiciler dert yandı. Çanakkale’de çalışan taksilerin Çanakkale’ye yeterli olduğunu kaydeden Taksici Olcay Erkan, düzensiz çalışma sisteminden şikâyet etti. Çanakkale’ye kayıtlı plakalar haricinde Kepez ve Umurbey arabalarının da burada çalıştığını söyleyen Erkan, “Umurbey plakaları burada basmış. 5 tanesi orada çalışıyor geri kalanı burada çalışıyor” dedi.
Çanakkale’deki taksi durakların dağılımının yanlışlığına dikkat çeken taksiciler, Çanakkale merkezde çalışan taksiciler haricinde taksicilerin kendi alanlarında çalıştığını taksi duraklarının dengesiz bir dağılımının olduğunu söylediler. Özellikle Taksimetreyi çalıştırmadan taksiye binen vatandaşları da uyaran taksiciler, Müşterilerin mutlaka Taksimetre açtırmaları gerektiğini söylediler.
Çanakkale’nin Taksileri Çanakkale’ye Yetiyor
Mesleklerinde bu işleri yapan kişilerin çoğunun öğretmen veya asker emekli olduğunu kaydeden Olcay Erkan “Çalışanların akşam 50–100 lira alayım da evime gideyim diye baktığını, yalnızca geçimleri taksicilik değil. Geçimlerini yalnızca buradan sağlıyor olsalar sorunların üzerine daha çok gidecekler.Mesleği ana meslek olarak görmüyorlar. Evini geçindiren 150 taksinin içinde 50 tanesidir bu şekilde çalışıyordur. Geri kalanı emekli. Biz de onların arasında bir şey söyleyemiyoruz, toplantı yapamıyoruz, sıkıntılarımızı dile getiremiyoruz. Çanakkale Belediyesinin ya da daha önce de dağıtılmış plakaların çalışma hakkı varken bir başka belediyenin vermiş olduğu plakaların çalışma hakkı var mı? Böyle bir düzenleme var mı? Buna çare bulan da yok. Çanakkale’deki taksiler Çanakkale’ye yetiyor ama sistemsiz çalışma var” dedi.
1 KM’de 8 Taksi Durağı Var
Çanakkale’deki Taksi duraklarının dağılımının yanlış olduğunu da aktaran Erkan “Bakıyorsunuz AVM’nin arka kısmında hiçbir durak yok. Buraya bakıyorsunuz 20 tane taksi durağı buraya sıkışmış durumda. Hastanede var, günaydında var, burada var, iskelede var, adliyede var. Burası nereden baksan 1 kilometre kare. Bu kadar alan içerisinde 7–8 tane taksi durağı var. Öbür taraflara bakıyorsun 5 kilometre içerisinde bir tane bile durak yok. Bunlar düzenlense Çanakkale’ye taksiler yeter de artar. Bazı duraklarda 20 tane araba var. Onlar bulunduğu durakta iş yapamıyorlar. Bu sefer gelip benim yerimde durmaya çalışıyor. Bizim gündüz işlerimiz zayıf oluyor. Bizim işimiz akşam. Gündüz işini bitiren akşam bizim yerimize geliyor. Bizim bekleme yerimizde bekliyorlar. Barlar önüne araç çekiyorlar. Belediye Lodos’un önüne iki tane nöbet yazdı. Akşam gidin bakın 20 tane araba duruyor orada. Kimse siz ne yapıyorsunuz? Neden bu araçlar bu kadar fazla? diyen yok. İskeleye 7 tane nöbetçi yazılıyor. Çanakkale’deki bütün duraklardan her gün bir tane araç oraya nöbetçi gidiyor. Akşam gidin 11–12 gibi 7–8 tane de Deniz Bank’ın önünde duruyor. Oraya giden insanlara da yazık, emeklerine de yazık. Yakın mesafelerle ilgili de bir şey yapılsın istedik. Buradan kalkıp Lodos’a arabayı çalıştırmak istemiyoruz. Biz de yakın mesafelerle ilgili başımızın çaresine bakıyoruz. Yakın mesafelerden 7 TL alıyoruz.
Yemin törenleri zamanında askeriyenin oradan iskele 10,50 TL yazıyor. Biz 10 lira alıyoruz. 30 lira alan varmış. Fiyatlar konusunda kimsenin bir şey demesine gerek yok çünkü üç dört senedir zam denen bir şey yok. Mazota kaç defa zam geldi. Biz zamdan yana değiliz ama düzgün bir çalışma sistemi ile bu işler çözülür” dedi.
Taksimetre Çalıştırmadan Binmeyin
Bir başka taksici esnafı Adem Özderim ise Vatandaşlara bir uyarıda bulunarak taksimetre çalıştırmadan taksiye binmemeleri tavsiyesi yaptı. Özdemir “Biz her binene diyoruz ki “Gideceğin yer bu kadar ama sana yine de taksimetre açıyoruz” Taksicilere, ‘Buraya ne kadara gidersin?’ diye sormasınlar. Devletin yasal olarak düzenleyip verdiği taksimetre var. Çanakkale’de gidilecek olan yerler de az çok belli. Kimse kimseyi fazla yerlerden dolandırma şansı da yok. Kesinlikle vatandaş bindiği zaman taksimetre açtırsın. Yakın mesafelere çok fazla para alanlar var. Özellikle geceleri. Vatandaşın dikkatli olsun. Denetlemenin olması lazım. İnsanlar haklarından fazla parayı vatandaştan alıyor. Aynı zamanda bizim payımıza düşeni de alıyor” dedi.