Gündem

Çanakkale Şehitlerinin Yorganı Ormanları da…!

Vekil Öz, Çanakkale’ ye karalar bağlatan Temmuz için konuştu; “Ciğerlerimiz, Yine Kül Olmasın…”

Çanakkale için önemi büyük iki Yangının yıl dönümünde, hem de neredeyse tarihinde hassasiyet gösterip ses veren CHP’ li Çanakkale Milletvekili Bülent Öz, 94 Gelibolu yangınını hatırlattı;
“23 Yıl önce bugün hem Şehit,
 hem de ormanlarımızı verdik…”
94 Orman yangınında Dönemin Orman Bölge müdürü Talat Göktepe’ nin Şehit,  4 bin 49 hektarlık Şehit örtüsü ormanların da  kül olduğunu söyleyen CHP Kurmayı Öz, şu hatırlatmayı yaptı;
“Yangın için en hassas tarihlerdeyiz…”
1994 yılı 25 Temmuz’ unda Orman Bölge Müdürü Talat Göktepe’ nin Şehit olduğu ve 4 bin 49 hektar orman alanının kül olduğu Gelibolu’ yu, 2008 yılı 28 Temmuz’ un da ise 1500 hektarın kül olduğu Erekköy (İntepe) yangınlarını anımsatan CHP Kurmayı Öz;
“Şehitler coğrafyası Gelibolu’ ya karalar bağlatan, bir Orman sevdalısı merhum müdür Göktepe’ yi şehit eden Alevler, Çanakkale için riskli tarih Temmuz’ da Ciğerlerimizi de yakmıştı” sözleri ile, Orman ve Su İşleri Bakanı’ na dikkat çeken sorularını sıraladı.
 “Önceki yıllara göre yangın artışı var mı?, Varsa sebepleri araştırılmış mıdır?” diyen vekil Öz;
“Önleyici tedbirler arttırılmış mıdır?” diye de ekledi.

Vekil Öz’ den dikkat çeken hatırlatma;
‘Kara Temmuz…’

CHP’ li Çanakkale Milletvekili Bülent Öz, Orman yangını felaketlerinin yaşandığı Temmuz ayı hatırlatması ile “Kara Temmuz olarak tarihe geçen o günleri unutmayalım. Daha da dikkatli olalım” dedi.
1994 yılı 25 Temmuzu’nda Gelibolu, 2008 ylı 28 Temmuz’un da ise Erenköy (İEntepe) yangınlarında, binlerce hektar orman alanının kül olduğunu hatırlatan Milletvekili Öz,
 “TBMM’ de ilgili bakana sunduğum ve yanıtlarını yazılı istedim soru önergemin amacı, bundan sonra benzer felaketleri yaşamak istemediğimiz içindir” dedi.
Yaz aylarında artış gösteren ve tüm ülkede ormanları tehdit eden yangınların,  özellikle Çanakkale’ de aynı bir acıya yol açtığını dile getiren CHP Kurmayı Öz;


“1994 yılı Temmuz’unda Şehitler coğrafyasında 4 bin 49 hektarı kül eden alevler, dönemin Orman Bölge müdürü Talat Göktepe’ yi de şehit etmişti.
Yine temmuz ayıydı, 2008 ylı 28 Temmuz’unda, İntepe yangınında 1500 hektar orman alanını alevler yutmuştu. Çanakkale için temmuz ayı demek, Karalar bağladığımız tarih demek. Gelibolu yangınında,   Şehitlerin yorganı korumak için Şehit düşen Bölge müdürümüz merhum Göktepe’ yi bir kez daha rahmetle anmak istiyorum. Ailesine ve Meslektaşlarına bir kez daha başsağlığı diliyorum” diyerek, İlgili Bakanlığa yönelttiği soruları da bu hassasiyetle hazırladığını anlattı.
Gazeteniz Vitamin’e konuşan CHP Milletvekili Bülent Öz;”Kara temmuz olarak zihinlerimizde yer eden tarih deyiz.
Bu gün, 25 Temmuz. Dönemin Orman Bölge Müdürü Talat Göktepe’ yi şehit verdiğimiz o acı tarihin yıl dönümü” dedi.
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysi Eroğlu’ na yönelttiği soruları, geleceğimiz için önemi tartışmasız büyük ormanları her daim korumak için atılan bir adım olarak gördüğünü de sözlerine ekleyen CHP kurmayı Öz, geçtiğimiz tarihlerde Çanakkale ve bazı bölgelerde artan orman yangınlarını gündeme getirdi. 
Vekil Öz, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysi Eroğlu’ na “Akciğerlerimizi artık kaybetmeyelim” diyerek seslendiğini söyledi.
Başkentte Bakan Eroğlu’ nun yazılı yanıtlaması için sunduğu soru önergesi hakkında bilgi veren CHP’ li Öz,
“Ne acıdır ki; Çıkan yangınlar nedeniyle kaybedilen ormanların geri kazanılması uzun yıllar almaktadır.
Yaz aylarının gelmesiyle orman yangınları artmaktadır. Çanakkale ilimizin de içinde bulunduğu Marmara bölgesi ile Ege, Akdeniz ve Batı Karadeniz bölgelerimizde çıkan yangınlarda akciğerlerimizi kaybediyoruz.
Çanakkale’ mizde çıkan yangınlar özellikle bölgenin rüzgarlı olması sebebiyle hızla yayılmakta ve fazla kayba dönüşmektedir.
Ormanlık alanlarımızı kaybetmemek için alınan önlemlerin geliştirilerek arttırılması önemli bir tedbir olacaktır.
Tekrar ediyorum, yangın nedeniyle kaybedilen ormanlarımızın geri kazanılması herkesin bildiği üzere çok uzun yıllar almakta. Bu nedenle, Çanakkale ve yukarıda adı anılan bölgelerimizde çıkan yangınlarda ne kadar ormanlık alanımız kaybedilmiştir?
Bu bölgelerimizde önceki yıllara göre yangın artışı var mıdır? Varsa sebepleri araştırılmış mıdır? ve önleyici tedbirler arttırılmış mıdır?” dedi.
Milletvekili Öz, özellikle yaz aylarında yangınların fazlaca görülmesi hususunda, yangınların engellenmesi için hangi tedbirlerin alındığını kamuoyunun da merak ettiğinin altını çizerken,
“Hangi tedbirler alınıyor, hangi çalışmalar yapılıyor? Önceki yıllara göre alınan farklı önlemler var mıdır?
Çıkan yangınlar sebebiyle kaybedilen ormanlarımız yerine, yeniden ormanlık alan kazanılması için yapılan çalışmalar nelerdir?
Bakanlıkça bu duruma ilişkin ne kadar bütçe ayrılmıştır? Bütçenin verimli kullanılması için hangi tedbirler alınmıştır? Geçtiğimiz yıllarda bütçenin ne kadarı kullanılmıştır?
Orman yangınlarına en erken ve en etkili müdahale için kullanılan araçlar nelerdir? Bu araçları kullanan yetkililer hangi sıklıkla eğitim almakta ve tatbikat yapmaktadır? Eğitim ve tatbikatlarda başarısız olan personelin olabilecek bir yangın esnasında daha verimli olması için ek eğitim programı uygulanmakta mıdır?
Yangınların sıklıkla yaşandığı Çanakkale ilimizde personel sayısı kaçtır? Personel sayısı yeterli midir?
Yangın söndürme personelin etkili müdahale gücünü arttırmak ve oluşan yangına en kısa sürede müdahale edebilmesi için bakanlığınızın ar-ge çalışması ve farklı ülkeler ile ortaklaşa yürütülen çalışmalar var mıdır? Varsa bu çalışmalar nelerdir?” diye sordu ve ardından da ekledi.
“Orman yangınlarının etkili olduğu bölge halkımızın en çok merak ettiği soru, en son soruydu. Benim de yanıtını en çok merak ettiğim soru, Türkiye’ nin gelişmiş dünya ülkeleri ile orman yangınlarıyla mücadele ve önlenmesi konusunda yaptığı bir iş birliğinin bulunup bulunmadığı konusu”

Erdem Sürek