TÜRKİYE EKONOMİSİ
TÜİK tarafından açıklanan Nisan ayı işgücü verilerine göre, mevsim etkilerinden arındırılmış işsizlik oranı bir önceki aya göre 0,2 puan azalarak %11,3’e geriledi. Genç nüfusta işsizlik oranı ise değişmeyerek %21,9’da kaldı. Nisan ayında istihdam artış hızı en fazla inşaat sektöründe oldu; hizmet ve sanayi onu takip etti. Tarımda ise istihdam geriledi.
TCMB verilerine göre, cari açık Mayıs ayında geçen yılın aynı ayına göre 2,1 milyar Dolar artarak 5,2 milyar Dolara yükseldi. Bu gelişme ile birlikte 12 aylık cari açık da 35,3 milyar Dolar oldu. Söz konusu artışta dış ticaret açığının geçen yılın aynı ayına göre 1,8 milyar Dolar artarak 5,6 milyar Dolara yükselmesi etkili oldu.
Maliye Bakanlığı verilerine göre Haziran ayında bütçe açığı geçen yılın aynı ayına göre 5,8 milyar TL artarak 13,7 milyar TL olarak gerçekleşti. Geçen yıl Ocak-Haziran döneminde 1,1 milyar TL fazla veren bütçe, bu sene 25,2 milyar TL açık verdi. Maliye Bakanı Naci Ağbal bu sene ekonomiyi canlandırmak için alınan tedbirlerin 11,9 milyar TL’lik maliyeti olduğunu önümüzdeki sene bu maliyetin düşeceğini belirtti.
Mayıs ayında özel sektörün uzun vadeli kredi borcunun geçen yılın sonuna göre 6,2 milyar Dolar artarak 209 milyar Dolara, kısa vadeli kredi borcu ise 1,1 milyar Dolar artarak 15,4 milyar Dolara yükseldi. 209 milyar Dolarlık uzun vadeli kredi borcunun %52,3’ü finansal kuruluşlara aitken, %47,7’si reel sektöre ait.
TCMB Temmuz ayı Beklenti Anketi’ne göre ay sonu enflasyon beklentisi %0,18’den %0,21’e yükselirken yılsonu beklentisi %9,55’ten %9,49’a geriledi. Dolar kuru beklentisi ise 3,55 TL’den 3,58 TL’ye yükseldi.
Bloomberg HT tarafından yayınlanan Tüketici Güven Ön Endeksi Temmuz ayında önceki aya göre %1 gerileyerek 87,4 değerini aldı. Endeksin gerilemesinin en önemli nedenlerinden birinin Türk Lirasındaki değer kaybı olduğu belirtildi.
DÜNYA EKONOMİSİ
ABD’de enflasyonun üst üste dördüncü ay da %2 hedefine yaklaşmaması nedeniyle FED’in faiz artırımı ihtimali %50’nin altına geriledi. FED kademeli faiz artırımlarını enflasyonun %2’lik hedefe yaklaşmasına ve işsizlik oranının %5’in altında kalmasına bağlı olarak gerçekleştiriyor.
Euro Bölgesi’nde de enflasyon beklentilerin altında gerçekleşti ve Avrupa Merkez Bankası’nın %2 hedefinin altında kaldı. Avrupa İstatistik Ofisi’nin verilerine göre Mayıs ayında önceki aya göre 0,5 puan gerileyerek %1,4 olan enflasyon, Haziran ayında da %1,3 oranına gerileyerek üst üste iki ay geriledi.
İngiltere Maliye Bakanı Philip Hammond, Brexit sonrası ülkede belirsizliklerin artması nedeniyle iş dünyasının yatırımlarının gerilediğini belirtti.
Çin ekonomisi 2017’nin ikinci çeyreğinde %6,9 büyüme oranı kaydederek %6,5’lik beklentinin üstünde gerçekleşti. Sanayi üretiminin de beklentilerin üstünde gelmesi bu durumda etkili oldu.