Kültür ve Sanat

Darbe girişimi sonrası , Troia Festivali iptal oldu

Çanakkale'de bu yıl 53'ncüsü yapılması planlanan Uluslararası Troia Festivali, 15 Temmuz Cuma günü yaşanan darbe girişiminin ardından iptal edildi.

Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, düzenlediği basın toplantısı ile bu yıl 53'ncüsü yapılması planlanan Uluslararası Troia Festivali'nin iptal edildiğini açıkladı. 1963 yılından bu yana ikinci kez Uluslararası Troia Festivali'nin iptal edildiğini belirten Gökhan, ilk iptalin 12 Eylül 1980 askeri darbesinde olduğunu söyledi. 53'ncü Uluslararası Troia Festivali hazırlıklarının geçtiğimiz yıl başlandığını belirten Gökhan, "Bunları sunmak üzereyken, bu noktada maalesef 15 Temmuz darbe girişimiyle karşı karşıya kaldık. Bu, farklı bir darbe girişimiydi. Eskiden ordu yönetime el koyar, hep öyle alıştık, iktidar devrilirdi. Bu sefer ordu kendi içindeki ordu mensuplarına, FETÖ'cü olmayan ordu mensuplarına, hükümete ve halka karşı darbe girişiminde bulundu. Sokağa çıkan halkın üzerine ateşler edildi. Çok sayıda şehidimiz var. Yaşananlardan sonra festivale katılacak bazı konuklar gelmekten feragat etti. Dolayısıyla bunları göz önüne aldığımızda ve ülkenin bugün içinde bulunduğu şartlarda sistematik bir festival yapmanın bu yıl için pek anlamı olmadığını düşündük." diye konuştu.
OHAL kararıyla birlikte herhangi bir yasak gelmediğini belirten Gökhan, yaşanan olayların ardından program dışı olarak iki konser verileceğini söyledi. Özgürlük Parkı'nda düzenlenecek olan konserlerde 13 Ağustos'ta Selda Bağcan ve 20 Ağustos'ta Burhan Öcal sahne alacak.
 
Festival Tarihçesi
 
Yılmaz Biçer’in notlarında festivalin tarihçesi şöyle anlatıldı:
 
“İzzet Melih Dilmaç festival projesi ile Çanakkale Valisi ve Belediye Başkanı’nın desteğini alır.
İzzet Melih Dilmaç, Burhan Cahit Altan,Jak Molinas,Hüseyin Uluarslan’ın katılımı ilebir dernek kurulur.
Belediye Başkanı Sayın Hakkı Nevzat Baykal’ın döneminde 1. Çanakkale Troia festivali düzenlenir.
1992 yılında adı “Uluslararası Çanakkale Troia Festivali” olarak değişir.”
 
 
Uluslararası Troia Festivalinin Amacı
 
Kültürel ve sanatsal etkinlikleri yoğunlaştırmak
UNESCO tarafından Dünya mirası olarak gösterilen Troia AntikKenti kültürünü ve bağımsızlığın simgesi “Çanakkale Zaferi”ni
Kültürel ve sanatsal etkinlikler ile kaynaştırmak
Dünya barışına katkı için kültürel değerleri buluşturmak
Festivalin Amacını Özetleyen Temaları
“Tarihle Uzlaşma,Gelecekle Barış”
“Kültürlerin Dansı”
“Barış Kültürümüz Olsun”
 
Festival Etkinliklerinin Düzenlendiği Mekanlar
 
“Halk Bahçesi” uzun yıllar festival alanı olarak kullanılmıştır.
Daha sonraları Halk Bahçesinin yanı sıra;Açık Hava Tiyatrosu,Cumhuriyet Meydanı,Çimenlik Kalesi,Kordon Boyu ve mahalleler festival alanları olmuştur.
Son yıllarda festival açılış alanı TROİA Antik Kenti’dir.
 
Homeros Bilim, Kültür Ve Sanat Ödülü
 
“Homeros Şiir Ödülü”nün kriterleri;Troia Antik Kenti ve Anadolu Kültürünün tanıtımına ve Dünya Barışına katkıda bulunanulusal ve uluslararası olmak üzere yazın,şiir,plastik sanatlar ve diğer sanat dalları ve bilimsel alanlarda ürün ortaya koymak...
İlk olarak 2002 yılındaFestivalin açılış günü Troia ören yerinde tören ile verildi.
 
“Homeros Bilim Kültür ve Sanat Ödülü” alanlar
 
2002 yılında Yazar Chrissa Wolf,
2003 yılında Yazar Yaşar Kemal,
2004 yılında Prof. Dr. Joachim Latacz,
2005 yılında Tiyatro sanatçısı Yıldız Kenter,
2006 yılında ise “Barış Bildirgesi” yayınlandı.
2007 yılında Çevirmen ve Akademisyen Cevat Çapan,
2008 Yılında Anadolu Ateşi Dans Topluluğu Genel Sanat Yönetmeni Mustafa Erdoğan,
 
2006 yılında “Homeros şiir Ödülü” yerine “Barış Bildirgesi”
 
Belediye Başkanı Sayın Ülgür Gökhan, “Şiddeti; mitolojik tarihte Troia, yakın tarihte de Çanakkale Savaşları ile en ağır biçimde yaşamış ancak bugün barışı savunan insanların yaşadığı, barışın kenti Çanakkale’den insanoğlunun aklına barışı yeniden düşürmek için 7 ayrı dünya ülkesinin gençlerinden oluşan barış yanlısı gençler aracılığı ile Uluslararası Troia Festivali’nde bu yıl Barış Manifestosu yayımlayacağız” diye özetliyor...
 
2009’da Seramik Sanatçısı Prof. Dr. Erdinç Bakla, 2010’da Yönetmen Nuri Bilge Ceylan, 2011’de Tiyatro Sanatçısı Ayla Algan, 2012’de Kardeş Türküler bu ödülün sahibi olmuştur. 2013 yılında ödül Çanakkale Halkı’na verilirken, ülkenin ve kentin geleceği olan çocuklar tüm Çanakkale halkı adına ödülü almıştır. 2014 yılında besteci ve piyanist Anjelika Akbar ve 2015 yılında da gazeteci yazar Can Dündar bu ödülün sahibi olmuştur.