Gündem

PANCAR POLEMİĞİ!?!...

İYİ Partili Meclis üyesi Murat Çağlayan, Biga, Ezine ve Batak Ovası’nın mağdurlarına, İl Genel Meclisi’nde çözüm aradı.

 PANCAR ÜRETİCİSİ’ NİN DERDİNİ, ÇAĞLAYAN ANLATTI.

 ÖNDER;”HUKUKİ SORUN” DEDİ….

 MECLİS BAŞKANI ERTUĞRUL;”SEYİRCİ Mİ KALALIM?” DİYE SORDU.

 İYİ Partili Çağlayan,8 aydır süren mağduriyete çözüm için, konunun takipçisi olunabileceğini savundu.

 Pancar üreticisinin mağduriyetini, gündem dışı söz alarak İl Genel Meclisi’ni taşıyan Çağlayan; “Üreticinin ürününü alan Firma, ödeme yapmayınca, mağduriyet oluşmuş. İcralık olanlar var. Bir şey yapmalıyız” şeklinde bir yaklaşımla, Tarım ve Orman Komisyonu’nun,  bu konunun takipçisi olabileceğini dile getirdi.    

 Meclis Başkanı Halil Ertuğrul; ”Bu sorunu Ziraat Odası Başkanımızla beraber görüştük.  Böyle bir mağduriyet konusu var ve biz de şöyle konuşmuştuk; ‘bunu bir söz, manifesto haline getirip basına verelim, en azından mağduriyetin giderilmesi adına belki bir şey yapabiliriz diye düşündük. Bunu oylamaya gerek var mı bilmiyorum?” dedi.

 AK Parti Gurup başkanvekili Nejat Önder ise ; “Meclisle ne alakası var sayın başkan? Bu hukuki bir sorun.  Malı veriyorsunuz, karşılığında bir senet-sepet alınmamış sa, yılardır Batak ovasında, senetsiz sepetsiz, helvacı kağıdı ile domates üreticilerinin çoğu bu şekilde dolandırıldı.” İfadelerini kullandı.

 Önder’ in bu sözler üzerine, Meclis Başkanı Ertuğrul şöyle sordu; “Bu kural haline geldiyse ve çiftçi hep böyle dolandırılıyor sa, biz buna karşı çıkmayalım mı?”

 -----------------------------------

 Bilindik Mağduriyet, İl Genel Meclisi’ne Taşındı

 PANCAR ÜRETİCİSİ DARDA,

 ÇAĞLAYAN ÇÖZÜM ARAYIŞINDA…

 ------------------------------------

 Yaklaşık 7 bin ton Pancar satan üreticinin,  8 aydır yaşadığı ileri sürülen Mağduriyet, İl Genel Meclisi’ne taşındı.

 Çanakkale’nin Yerel Parlamentosunda, soruna çözüm arayışı için konuşan isim, İYİ Partili Meclis üyesi Murat Çağlayan oldu.Pancar üreticilerinin sorununu,  gündem dışı söz alarak anlatan İYİ Partili Meclis üyesi Çağlayan, “Tarım ve Orman Komisyonu’nun, konunun takipçisi olabileceğini savundu. EKO Turizm ruhsat müracaatlarının görüşüldüğü Meclis oturumunda, gündem dışı söz alıp, yaşanılan mağduriyete dikkat çeken İYİ Partili Çağlayan’ ın dedikleri, ‘mini’  Pancar Polemiğine yol açtı.Çağlayan; ”Bölgemizdeki Pancar üreticilerinin, yaklaşık 8 aydır devam eden mağduriyetini gündeme getirmek istedim.” diyerek başladığı konuşmasında, özetle şunları söyledi; “Biga’ da yaklaşık, 40 çiftçimiz, Ezine’de 20, Merkeze bağlı köylerimiz,  Çıplak, Halileli Kumkale’ de onlarcası, yani kısacası Batık ovasında üretici,  ürettikleri Pancarın parasını alamamış. İddiaya göre, ki araştırdım, Ziraat odasından da teyit ettim, taşeron firma ürünleri almasına karşın, üreticiye bugüne değin hiçbir şekilde, ürün bedelini ödememiş.

 Yaklaşık 7 bin ton Pancar alımı gerçekleşmiş, 8 aydır ödeme yapılmamış. Üretici mağdur, icralık olanlar var. Çiftçilerimiz, Batak ovasında,  bu nedenle borç batağında.

 İcralık oldukları yönünde de şikayetleri, bölgeye yaptığımız ziyaretlerde sık işitir olduk. Bu konuyu, Meclisimizi takip etmesi, Tarım ve Orman komisyonunda,  en azından takibi konusu, ya da kamuoyunun gündeminde tutarak, alınabilecek olası önlemleri alma noktasında bir görev üstlenebiliriz düşüncesiyle, konuyu gündeme getirmek istedim.” Çağlayan’ ın bu sözleri üzerine, CHP’ li İl Genel Meclis Başkanı Halil Ertuğrul; “Bu sorunu Ziraat Odası Başkanımızla beraber görüştük.  Böyle bir mağduriyet konusu var ve biz de şöyle konuşmuştuk; ‘bunu bir söz, manifesto haline getirip basına verelim, en azındaN mağduriyetin giderilmesi adına belki bir şey yapabiliriz diye düşündük. Ama bunu oylamaya gerek var mı bilmiyorum?” diyerek, Meclis üyelerine döndü.

 MİNİ PANCAR POLEMİĞİ YAŞANDI

 AK Parti, Grup başkanvekili Nejat Önder, “Meclis İle ne alakası var sayın Başkan?” şeklinde bir ifade ile söze girip, Batak ovasında çiftçilerin bu mağduriyetin uzun süredir yaşadığını belirtip şunları söyledi; “Meclisle ne alakası var sayın başkan? Bu hukuki bir sorun.  Malı veriyorsunuz, karşılığında bir senet-sepet alınmamışsa, yılardır Batak ovasında, senetsiz sepetsiz, helvacı kağıdı ile domates üreticilerinin çoğu bu şekilde dolandırıldı.”

 BAŞKAN SORDU, “KARŞI ÇIKMAYALIM MI?”

 Önder’ in bu sözleri üzerine, Meclis başkanı Ertuğrul; “Bu kural haline geldiyse ve çiftçi hep böyle dolandırılıyorsa biz buna karşı çıkmayalım mı?

 Bilgilendirme için konu basına verilebilir.  Oylamaya gerek olmadığını ben de biliyorum ama ilk defa böyle bir şey geldiği için sorma gereği hissettim.” ifadelerini kullandı.

 Cuma Deren