Gündem

Bu Artışla Her Koşulda Eğitim Nasıl Sağlanacak?

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Mayıs Ayı toplantısı gerçekleştirildi. 

Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren ve  Nisan Ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verilerine değin Meclis Başkanı Şerif Mutluay, artan eğitim  alanında artan maliyetlere dikkat çekti. TÜFE’nin eğitimde yüzde 103  arttığını belirten  Mutluay “Her alanda her koşulda eğitim derken bu oranlarla eğitimde kaliteyi de eğitimde fırsat eşitliğini de konuşmak ne kadar inandırıcı olur?” dedi.ÇTSO Kongre ve Fuar merkezinde gerçekleştirilen Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası 2024 yılı Mayıs Ayı Olağan meclis toplantısının açılış konuşmasını gerçekleştiren  Meclis Başkan Yardımcısı Şerif Mutlu, nisan atı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verilerine değindi. TÜFE’de artış gösteren en önemli kalemlerden biri olan ve yüzde 103 artış gösteren eğitim istatistiğine değinerek, bu alanda yaşanan artışın eşit eğitim hakkı için önemli olduğunu belirtti. Mutlu  “Nisan ayı ekonomik verileri açıklandı. TÜFE'deki değişim 2024 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre %3,18, bir önceki yılın aynı ayına göre %69,80 ve on iki aylık ortalamalara göre %59,64 olarak gerçekleşti. Bir önceki yılın aynı ayına göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise %103,86 ile eğitim olmuş. Yüksek enflasyonu kanıksadık belki ama eğitimdeki bu enflasyon rakamı iyi okunması ve düşünülmesi gereken üzücü bir veri. Gönül isterdi ki hiç olmasın hatta eksi olsun. Her alanda her koşulda eğitim derken bu oranlarla eğitimde kaliteyi de eğitimde fırsat eşitliğini de konuşmak ne kadar inandırıcı olur? Ticaret Bakanlığımızın açıkladığı geçici verilere göre 2024 yılı Ocak-Nisan döneminde geçen yılın aynı dönemine göre; İhracatımız, %2,7 oranında artarak 82 milyar 873 milyon dolar, ithalatımız ise %8,9 oranında azalarak 113 milyar 117 milyon dolar olurken dış ticaret hacmimiz, %4,3 oranında azalarak 195 milyar 990 milyon dolar olarak gerçekleşti” dedi.

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ersin Kahraman da bir konuşma yaparak Odanın aylık faaliyetleri hakkında bilgiler verdi. Ardından Meclisin Mayıs ayı toplantısının konuğu  olan OPET Yönetim Kurulu Kurucu Üyesi ve TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Nurten Öztürk bir açıklama yaptı.

Çanakkale’deki Tarihe Saygı Projesini Dantel Gibi İşledik

 

OPET Yönetim Kurulu Kurucu Üyesi ve TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Nurten Öztürk yaptığı konuşmada  “Bugün aslında ben size bir yol hikayesi aktarmak istiyorum. Çünkü bu yol hikayesi hayatımın da çok önemli bir parçasını içeriyor. Benim Çanakkale’de geçirdiğim süreç 18-19 yıllık süreç. Elbette benimle birlikte sürüklediğim şirketimin en üst düzeyinde Yönetim Kurulu Başkanımızdan tutun, bayilerimize ve istasyonlarımızdaki çalışanlara kadar hepsinin içinde olduğu çok güzel bir projeyi gerçekleştirdiğimiz dolu dolu 18 yılın bir hikayesini sizlerle paylaşacağım. Bu yol hikayesini anlatmak beni oldukça duygusallaştırıyor. Çünkü hiçbir şey Ülkemizde  düşünüldüğü gibi kolay gerçekleşmiyor. Bir sosyal sorumluluk olsa dahi adım atarken pek çok zorluklarla karşılaşılıyoruz. Benim ve şirketimizin de karşılaştığı pek çok zorluklar oldu. Yaşadığımız dönemde her biri bizi derinden üzdü veya mutlu etti. Onun için ortaya çıkan projemizin bugünlere gelmesi ayrı bir önem ve değer kazandırıyor. Çanakkalelilerin yörelerine yapılanın anlamını bilmesi çok değerli. Biz ‘Ülkemize hizmet ediyoruz, Ülkemizin tarihine hizmet ediyoruz. Çanakkale’de hayatını kaybeden şehitlerimize onların huzur içerisinde uyuyabilecekleri mezarlar, anıtlar, şehitlikler yapıyoruz’ dedik. Tüm Yarımadaya elimiz değdi ve dantel gibi işledik. Burada yaşayanlar bilir ama gençlerimizin çok fazla ilgilenmediğini ve görmediğini düşünüyorum. Tarihe Saygı Ortaokulu’na gerçekleştirdiğimiz çalışma ile burada yetiştirdiğimiz çocuklarımızın her biri Yarımadanın önemini en güzel şekilde anlatsınlar, Çanakkaleli, Çanakkale’ye sahip çıksın diyorum. Bana Çanakkale Fahri Hemşehrisi unvanını vererek onurlandıran Çanakkalelilere de çok teşekkür ediyorum.” diyerek “Tarihe Saygı Projesi” hakkında bilgilendirme sunumu yapıldı.

 

Sunumun ardından OPET Yönetim Kurulu Kurucu Üyesi ve TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Sayın Nurten Öztürk’e Odamızı ziyaretleri için hediye takdimi gerçekleştirdi. Hediye takdiminin ardından Hesapları İnceleme Komisyonu Başkanı Ali Karaman tarafından, Hesapları İnceleme Komisyonu’nun 2024 Nisan ayı mizanı ile ilgili rapor okundu ve 2024 Nisan ayı mizanının tetkik ve onayı yapıldı. Azami fiyat tarife talepleri Mecliste görüşülerek onaylandı.

Cuma Deren