Gündem

Çanakkale’de Hıdırellez Coşku İle Kutlandı

Dünyada darda kalanların yardımcısı olduğu düşünülen Hızır ile denizlerin hâkimi olduğuna inanılan İlyas'ın yeryüzünde buluştukları gün olarak düşünülen ve bereket getirdiğine inanılan Hıdırellez, her yıl tüm ülkede olduğu gibi bayram havasında kutlanır.

 Bu kapsamda Çanakkale Belediyesi tarafından gerçekleştirilen Hıdırellez Etkinlikleri yoğun ilgi  gördü.

Hastalara Hızır Sopası, baht açma törenleri,  yoğurt mayalama geleneği gibi Anadolu’nun her yöresinde farklı kutlanan ve farklı geleneklere bürünene  Hıdırellez, günümüzde de ateş yakma, ateşin üzerinden atlama, dilek ağacına dilek bağlama gibi pek çok gelenek süre gelmiştir.  Halk huzura kavuşmak ve türlü dileklerde bulunmak için kışın sona erdiği tabiatın uyandığı Hıdırellez gününde geçmişte olduğu gibi bu yıl da çeşitli etkinliklerle kutlanıyor.  Yurdun dört bir yanında olduğu gibi Çanakkale’de de hem merkezde hem de İlçelerde Hıdırellez Bayram havasında kutlandı.

Başkan Muharrem Erkek Dileğini Kumsala Yazdı

Çanakkale Belediyesi de Hıdırellez Bayramını Karina’da ‘Hoş Geldin Bahar’ etkinliği ile   kutlandıi Etkinliğe Çanakkale Belediye Başkanı Muharrem Erkek ve eşi Özen Algönül Erkek, Belediye meclis üyeleri ile vatandaşlar katıldı. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının ardından başlayan etkinlikte  dilekler tutuldu.  Dilek dileyen Belediye Başkanı Muharrem Erkek dileğini yeni kordonda kumsala yazdı. Başkan Erkek, kumlara yazdığı dileği ile sevgi diledi.

Troya’da Hıdırellez Ateşi Yakıldı

Troya dönemini yaşatan atmosferi, binaları, figürleri, tarihi ve mitolojik değerleri ile açık hava müzesi niteliği taşıyan Arkeo-köy Tevfikiye’de Tevfikiye Köyü Muhtarlığı ve Troya Müzesi işbirliğiyle Hıdırellez kutlama etkinliği gerçekleştirildi. Köyün önemli gelenekleri arasında yer alasa da 35 yıldır yapılmayan gelenek geçtiğimiz yıl yeniden yapılmaya başlanmıştı.  Bu yıl da gerçekleştirilen etkinliğe köylüler ve çevreden gelenler yoğun katılım sağladı.  Hıdırellez ateşi yakıldı ve  dilekler tutularak ateşlin üzerinden atlandı. Troya’da yakılan Hıdırellez ateşi baharın da  güzelliğini yansıttı.

Gelibolu’da Şıklık Yarışı Yaşandı

Her yıl Hıdırellez’in bayram tadında yaşandığı bir başka ilçe olan  Gelibolu İlçesinde de etkinlikler gerçekleştirdi. Köylerde yapılan etkinliklere rengarenk giyinen ve kendilerine has tarzlarını yansıtan köylerin genç erkek ve kızları adete şıklık yarışı yarattı.  İlçeye bağlı Tayfur ile Cevizli köylerinde  bu yıl 99.’su gerçekleştirilen geleneksel Hıdırellez bayramında vatandaşlar kutlamalara yoğun ilgi gösterdi.  İlk olarak sahile giden vatandaşlar aldıkları taşlarla dileklerini şekillendirdi. Ardındna taşları denize atarak dilek dilediler.  Büyük bir coşku ile kutlanan Hıdırellez  şenlikleri dans ve  müzikle tamamlandı.

 

Cuma Deren

 

.