Gündem

İlçelerde ‘Orman Benim’ Etkinliği Gerçekleştirildi

Orman yangınlarının %90'ı insan kaynaklı olması nedeni ile ormanları hem çöpten hem de yangınlardan koruyacak ‘Orman Benim’ projesi 81 İlde hayata geçirildi. Çanakkale’de de  Merkez İlçenin yanı sıra İlçelerde de Kaymakamlıklar önderliğinde orman temizlikleri gerçekleştirildi.

Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Orman Genel Müdürlüğü, orman yangınlarını önlemek için orman yolları, yangın önleme şeritleri, orman bakımı, enerji nakil hattı altları yakınında yanıcı etmenlerin temizliği gibi birçok çalışma gerçekleştiriliyor. Ancak ülkemizin yüzde 30’u ormanlarla kaplı olunca ve alanın büyüklüğü göz önünde bulundurulduğunda bu alanı çöp ve atıklardan arınmış hale getirmek, temiz tutmak, korumak sadece bir kurum tarafından yapılması büyük bir güç oluyor. Bu nedenle toplumda çevre bilinci oluşturmak ve  ormanları temiz tutmak amacı ile Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü tarafından  ‘Orman Benim’ projesi başlatıldı.  Tüm Ülkede olduğu gibi Çanakkale merkez ve ilçelerinde de  projeye destek vermek amacı ile  etkinlikler düzenlendi.

Ayvacık İlçesinde Torbalarca Atık Toplandı  

‘Orman Benim’ projesi kapsamında etkinliğin gerçekleştirildiği ilçelerden biri olan Ayvacık İlçesinde Kaymakam Salih Sak’ın da katılımı ile  Hemdemtepe mevkiinde orman temizliği gerçekleştirildi. Çanakkale’nin orman varlığı bakımından zengin ilçelerinden biri olan Ayvacık’ta gerçekleştirilen etkinliğe İlçe protokolü, Ayvacık Anadolu Lisesi öğrencileri ve vatandaşlar da destek oldu. Hemdemtepe mevkiinde ormanlık alan içerisine dağılan katılımcılar, yangına neden olacak yanıcı atıklar ve olası yangında daha hızlı tutuşacak olan atıkları topladı. Yoğun bir temizliğin yapıldığı bölgede  torbalarca atık topladı.

Mesire Alanında Detaylı Temizlik

 Projenin yürütüldüğü diğer bir ilçe ise Biga İlçesi oldu.  Kaymakam Erdinç Dolu’nun katılımı ile öğrenci ve vatandaşların da destek verdiği  ‘Orman Benim’ etkinliği kapsamında Abdiağa köyü Yürüyüş Yolu ve mesire alanında temizlik gerçekleştirildi.  Mesire alanı ve yürüyüş yolu boyunca oluşan ormanlık alana dağılan katılımcılar temizlik yaptı. Katılımcılar  Abdiağa köyü Yürüyüş Yolu ve mesire alanında doğaya atılan cam, plastik, kağıt gibi  orman yangınına sebep olan atıkları toplayarak torbalara attı.

Bayramiç’te Etkinliğe Çocuklar Destek Verdi

Proje kapsamında oksijen deposu ve orman varlığının en çok olduğu Kazdağları eteklerindeki Bayramiç İlçesinde gerçekleştirilen ‘Orman Benim’ etkinliğine çocuklar da destek verdi.  Kaymakam Alper Taş, ilçe protokolü, kamu personelleri, öğrenciler ve vatandaşların katıldığı etkinlikte  orman temizliği gerçekleştirdi. Çocukların da destek verdiği etkinlikle ormanlardaki zararlı atıklar toplandı. Yapılan etkinlikle ilgili bir açıklama yapan Kaymakam Alper Taş  "Bugün bu güzel etkinliğe katılım sağlayarak çevremizin temizliğine katkıda bulunan herkese teşekkür ederim" dedi.

Adanın Ormanlık Alanları Temizlendi

Adada  Orman yangınlarının önlenmesi ve vatandaşlarda orman yangınlarının çıkmasını önleme bilincinin oluşturulması amacıyla yürütülen ‘Orman Benim’ etkinliğine Bozcaada’dan da  Vatandaşların yoğun desteği oldu. Kaymakam Muhammet Mustafa Kara, kurum amir ve personeli ile öğrencilerin katıldığı etkinlikte, adanın en gür ormanlarının yer aldığı  Pavli Çamlığındatemizlik gerçekleştirildi.  Ezine Orman İşletme Şefliği görevlilerinin de katılımı ile gerçekleştirilen etkinlikte ormanlık alanları atıklardan temizlendi. Bozcaada Kaymakamlığı önderliğindeki etkinlikte torbalar dolu su atıklar toplanarak olası yangın için orman alanları da temizlenmiş oldu.

 

Burcu Erdal