Gündem

Bakan Ersoy Destek İstedi

17. Yüzyılda   Hadice Turhan Sultan tarafından yaptırılan  ve boğazın savunmasında önemli rol alan Seddülbahir Kalesi 2015 Yılında restorasyona girmiş ve Cumhuriyetin 100. Yılında ziyaretçilere kapılarını yeniden açmıştı.

Yeni yüzü ile her yıl milyonlarca insanın ziyaret ettiği Seddülbahir Kalesi, dünyanın en iyi mimarları ve mekanlarına verilen ödüllerden biri olan Architizer A+ Awards’ta finale kaldı. Finale kalan Seddülbahir kalesi için Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy da destek istedi.

17. Yüzyılda   Hadice Turhan Sultan tarafından yaptırılan  ve boğazın savunmasında önemli rol alan Seddülbahir Kalesi, özellikle Çanakkale destanının yazıldığı  1915’te  Mehmetçiğin savunma alanını oluşturan alanlardan biri olmuştu. Yıllara meydan okuyan ve bir çok kanlı muharebeye şahitlik eden kale,    Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı'nca 2015 yılında başlatılan restorasyon ve çevre düzenlemesi geçtiğimiz yıl tamamlandı ve Seddülbahir Kalesi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da katılımı ile 18 Mart Şehitleri Anma ve Çanakkale Deniz Zaferinin 108. Yıldönümünde törenle açılmıştı.  Her yıl milyonlarca kişinin ziyaret ettiği, dünyanın en iyi korunmuş Açıkhava müzesinde ziyaretçilere açılan Seddülbahir kalesi,  ziyaretçilerine tarihi bir deneyim sunuyor.

10 Mayısta Finaller Belirlenecek

Tarihe ışık tutan Seddülbahir kalesi, 7 milyonun üzerinde izleyici kitlesiyle dünyanın en büyük çevrimiçi mimar topluluğu olan Architizer.com'da yayınlanan,  tasarım, teknoloji, emlak, moda ve daha birçok farklı alandan seçkin isimler tarafından değerlen, yılın en iyi mimarisini ve mekanlarını tanıtmaya ve kutlamaya odaklanan en büyük ödül programı Architizer A+Awards  ödülünün finaline kaldı. https://bit.ly/4aMLJip linki üzerinden 10 Mayıs tarihine kadar ödüller verilmeye devam edilecek. Seddülbahir Kalesi de finalde birinci olmak için yarışacak.

Kültür ve Turizm Bakanından Destek Çağrısı

Architizer A+Awards   ödülü için finallere kalan ve 10 mayısta belirlenecek final sonuçlarına katkıda bulunmak için Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’da bir paylaşım yaparak destek istedi.  Ersoy sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımında "’Bu topraklar üzerindeki hiçbir tarihin, hiçbir yaşanmışlığın mazide kalıp yitmesine müsaade etmedik, etmeyeceğiz’ diyerek 2015 yılında restorasyonuna başladığımız ve geçen yıl Cumhuriyetimizin 100. yılında ziyarete açtığımız Seddülbahir Kalesi’nde yer alan Müze Yapısı dünyanın en prestijli mimarlık ödüllerinden Architizer A+ Awards’ta finalist oldu.   Bu özel yapının ödül alması için 10 Mayıs’a kadar oy vererek destek olabilirsiniz” ifadelerine yer verdi.

 

Şerife Erdem