Gündem

Bakan Vedat Işıkhan İl İstihdam Ve Mesleki Eğitim Kurulu Toplantısına Katıldı

“Yerelin Uyumu Ekonomik Büyüme İçin Hayati Önem Taşıyor”

İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu 2024 Yılı 2 No’lu Toplantısı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan’ın online katılımı ile gerçekleştirildi. Bakan Işıkhan yaptığı açılış konuşmasında yerel dinamiklerin ekonomiye olan rolüne vurgu yaparak ““Yereldeki gücümüz ülkemizin gücüdür. Yerel düzeydeki uyum toplumsal uyum ve toplumsal refah demektir” dedi.

İllerin İşgücü ve mesleki eğitim ihtiyacını belirlemek üzere işgücü piyasası analizleri yapmak veihtiyaç olan alanlarda istihdamın sağlanması için Tüm Türkiye’de ilgili kurumlar İŞKUR önderliğinde gerçekleştirdiği aylık toplantılarını Nisan ayında da gerçekleştirdi.  Çanakkale’de de İŞKUR İl Müdürlüğünün katkıları ile  Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odasında gerçekleştirilen  toplantıya Vali Yardımcısı Mustafa Özsoy, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Celil Sezgin, Çanakkale Belediyesini Temsilen Hülya Aydın, ÇOMÜ Biga İİBF Prof. Dr. Bünyamin Bacak, Milli Eğitim İl Müdürü Ferhat Yılmaz, İŞKUR İl Müdürü Mehmet Uğur Yavuz, Sanayi ve Teknoloji İl Müdür Vekili Atakan Duru, Ticaret İl Müdürü Hakan Tuncerli, SGK İl Müdürü Hilmi Ercan, Sakatlar Konfedarasyonu temsilcisi M. İsmet Gökçek, HAK-İŞ Temsilcisi Adnan Tatlı, TİSK Temsilci Vekili Çiğdem Farnad, TÜRK-İŞ temsilcisi Hakan Baytur, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Sema Sandal ile kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri hazır bulundu.  Toplantıya ayrıca  Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan da video konferans ile online bağlandı. Sektör temsilcisi ve ilgili kurum yetkilileri ile bir araya gelen Bakan Işıkhan, Türkiye’nin İşgücü hakkında bilgiler verdi.

İşsizlikle Mücadele Kararlılıkla Devam Ediyor

Toplantıda konuşma yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan, 2024 yılının Türkiye için birçok yönüyle milat olma özelliği taşıyan bir yıl olacağını belirttiği konuşmasının başında İstihdam ve işsizlikle mücadelede atılan adımlara değindi. Bakan Işıkhan “Günümüzde çok sayıda ülkenin en başta gelen sorunları arasında yer alan işsizliğe çözüm üretme noktasında uygulanacak politikalar, sosyal diyalog ve yönetişim mekanizmasının etkin işletilmesi yoluyla desteklenmekte. Bu sebeple özellikle işgücü piyasalarında yaşanan ekonomik, teknolojik, sosyal değişimler yerel birimlerin ve sosyal diyaloğun önemini daha da artırıyor. Ülkemizde Şubat ayı itibarıyla işsizlik oranı yüzde 8.7, iş gücüne katılım oranı yüzde 54,  istihdam oranı ise yüzde 49 olarak gerçekleşmiştir. Söz konusu veriler son yılların en düşük işsizlik oranına ve en yüksek istihdam oranına ulaştığımızı göstermesi hasebiyle önemlidir” dedi.

Yerelin Uyumu Ekonomik Büyüme İçin Hayati Önem Taşıyor

Yereldeki iş dünyası başta olmak üzere kamu kurumların ve iş dünyasının uyumunun işsizliği ve ekonomik güce önemli katkılar vereceğini, istihdamın arttırılması için uyumun hayati önem taşıdığını belirten Bakan   Vedat Işıkhan “Yereldeki gücümüz ülkemizin gücüdür. Yerel düzeydeki uyum toplumsal uyum ve toplumsal refah demektir. O nedenle başta valiliklerimiz olmak üzere, belediyelerimiz, il müdürlüklerimiz, il özel idarelerimiz, meslek odalarımız ve sivil toplum kuruluşlarımız arasındaki ahenk, sadece ekonomik büyüme için değil aynı zamanda sosyal gelişme için de hayati bir öneme sahiptir. Sözün özü biz ne yaparsak birlikte yapacağız” dedi.

Gençlere Ulaşmaya Devam Ediyoruz

 Bakan Işıkhan, tüm güçleri ile işsizlikle mücadele ettiklerini ve her alanda stant kurarak özellikle gençlere ulaşmaya çalıştıklarını belirterek “Daha fazla vatandaşa ulaşmak adına İŞKUR; Valilik, Belediye, Kaymakamlık,  Muhtarlık binalarında alışveriş merkezlerinde, oda ve borsalarda, stadyumlarda,  festivallerde, fuar alanlarında cami ve üniversitelerde stantlarını kurarak Kuruma kaydı olmayan vatandaşlara ve özellikle gençlere ulaşmayı ve bu kişilerin Kurum hizmetlerinden yararlanmalarını sağlamaktadır. İstihdamın korunması ve artırılması, işsizlerin mesleki niteliklerinin geliştirilmesi, işsizliğin azaltılması ve özel politika gerektiren grupların iş gücü piyasasına kazandırılmasına yardımcı olmak için aktif iş gücü piyasası politikalarımızı uygulamaya devam ediyoruz. Bu kapsamda yılsonuna kadar bu uygulamalardan yararlanan kişi sayısını geçen yıla göre önemli ölçüde artırmayı hedefliyoruz. Bu hedefimizin gerçekleşmesi amacıyla Aktif İşgücü Hizmetlerinin Yürütülmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğimizde birtakım değişiklikler yaptık ve daha önce kurs/program açılamayan sektör ve mesleklerdeki kısıtlamaları da kaldırdık. Kurullarda işveren temsilcilerinin ve STK’ların bu hususu desteklemelerini rica ediyorum. Özellikle, İŞKUR aracılığıyla il müdürlüklerinin performansını verilen hedefler doğrultusunda takip ediyoruz” dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan’ın online bağlanarak yaptığı açıklamanın ardından  il istihdam kurullarına  çeşitli alanlarda sunumlar yapıldı.  Çanakkale’de de ÇTSO ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıda  2024 yılı Ocak – Şubat – Mart aylarında gerçekleştirilen ilimizdeki İŞKUR faaliyetleri, 2024 Ocak – Şubat – Mart Dönemlerine ait Denetim Raporlarının Kurul’a sunulması yapıldı. Toplantıda  ‘İİMEK’lerinn Etkinleştirilmesi’ sunumu yapılarak katılımcılara bilgiler verildi.  Toplantıda 2024 yılında yapılacak eğitimler ve açılacak kurslar hakkında da bilgiler verildi.  İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu Toplantısı, konu başlıklarının ve detayların Kurul’a sunulmasının ardından, kurum kuruluş temsilcilerinin görüş ve önerileri ile son buldu.

Cuma Deren