Siyaset

Bu Sefer Tercih Ya Karanlık Ya Aydınlık İçin Olacak

Milletvekili seçimlerinde meclise vekil gönderen  6’lı masanın ortağı İl Başkanları İYİ Parti İl Başkanlığında  bir araya geldi.

İYİ Parti İl Başkanlığında Seçim süreci ile ilgili Basın Açıklaması yapan İl Başkanları 2. Tur değerlendirmesi de yaptı. Toplantıda açıklama yapan CHP İl Başkanı Güler Koçer,  Cumhurbaşkanlığı sisteminde Parlamento’nun hiçbir işlevi olmadığını hatırlatarak, vatandaşların ikinci tur tercihi ya karanlıktan yana ya da aydınlık bir Türkiye için kullanacağını dile getirdi.6'lı masanın Çanakkale İl Başkanları ve İl Yöneticileri  İYİ Parti İl Başkanlığında  bir araya gelerek seçim sürecini değerlendirdiler.   İl Başkanları ve İl Yönetim kurulu üyelerinin katılımı ile gerçekleştirilen 2. Tur öncesi değerlendirme toplantısı öncesi İl Başkanlarının katılımı ile  basın açıklaması gerçekleştirildi.   Açıklamayı yapan CHP İl Başkanı Güler Koçer “14 Mayıs seçimlerinde gerek sandık kurulunda, gerek sandıkta, gerekse de vatandaşın güvenliğinde görev alan ve tüm engellemelere rağmen, vatandaşın oyuna sahip çıkan herkese ayrı ayrı teşekkür ediyoruz. Millet ittifakı olarak, Çanakkale'de tüm sandıklarımıza sahip çıkıp, gerekli itirazlarımızı yaptık. Mevcut Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminde parlamentoda çoğunluğun kimde olduğunun bir önemi yoktur. Çünkü Cumhurbaşkanı, tek başına bakanlar kurulunu atamaktadır ve atanan bakanlar kurulu için meclis onayına ihtiyaç yoktur. İttifakın, tüm bileşenleri olarak, saha çalışmalarımızda gördük ki, halkımız 13. Cumhurbaşkanı olarak, genel başkanımız sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nu görmek istiyor. Biz Millet İttifakı olarak, milliyetçiliği; devlet kurumlarından TC ibaresini kaldıran , Apo ya sayın, şehide kelle diyen  Erdoğan’dan öğrenecek değiliz. Bizim ne kadar milliyetçi olduğumuzu merak eden, CHP’nin logosu olan,6 oka baksın. Terörle mücadele konusuna gelecek olursak, ‘Ayakkabı numaralarına kadar bildiğimiz şu kadar terörist kaldı’ diye yalanlar söyleyerek, halkı kandıran bir tutumla değil, bizzat o terör örgütlerinin elebaşlarını yakalayan ve Türk yargısına teslim eden, bir iktidar olacağız” dedi.
Tercih Ya Aydınlığa Ya Karanlığa
Koçer Konuşmasının devamında “ 28 Mayıs 2023 Pazar gününe kadar, ittifak partileri olarak, amacımız, sandığa gitmeyenleri ikna edip, sandığa götürmek ve adayımız, sayın Kemal Kılıçdaroğlu’na oy vermelerini sağlamaktır. Şunu da gayet iyi biliyoruz ki iş, oyların sandığa atılmasıyla da bitmiyor. Oylar sayılıp, tutanağa geçirilirken, yani oy vermenin bittiği, saat 17:00 de olan- biteni gözetlemek, gerekirse müdahale edip, düzeltmek baskıya ve tehdide maruz kalanların yanında yer alarak, engellemelere karşı meydanı boş bırakmamakla devam ediyor. Bu işin, şakasının olmadığını her vesileyle belirtiyoruz. Ya, hep birlikte karanlık, Taliban Rejimi, ya da demokrat, özgür ve aydın bir Türkiye. Tercihimiz bu ikisi arasında olacaktır” dedi.
 Demeçlerine Bakmak Lazım
Soru cevap kısmında gerçekleştirilen basın açıklamasının devamında, basın mensuplarının Sinan Oğan ve Muharrem İncenin oy oranlarının hatırlatılması ve masanın bununla ilgili çalışması olup olmadığı ile ilgili CHP İl Başkanı Güler Koçer, herhangi bir çalışma olmadığını belirterek “Sinan Oğan ve Muharrem İnce zaten bu seçimde yoklar,  dolayısı ile biz Sinan Oğan veya Muharrem İnceye gidecek oylar ile ilgili  söylentiler var  Ama bunun Cumhuriyet Halk Partisine ya da 6’lı masaya bir faydası olacak mı bilmiyorum.  Yakın zamanda gerek Sinan Oğan, gerekse Muharrem İnce’nin yakın zamanda yaptığı demeçlerine bakmak gerekiyor.  Dolayısı ile onlara oy verenlerin onların söylemlerine göre hareket edeceklerine inanıyoruz.  Onun için bununla ilgili her hangi bir çalışmamız yok” dedi.
Sinan Oğan’ın  Millet İttifakı İle  Hareket Edeceğini Düşünüyorum
28. Donem Milletvekilliği seçiminden Cumhuriyet Halk Partisinden 1. Sırada Meclise giren İsmet Güneşhan ise yaptığı seçim değerlendirmesinde  %5 oy alan Sinan Oğan sorusuna da cevap verdiği açıklamasında “Çanakkale’deki seçmenler kararını verdi.  Çanakkaleli seçmenlerimiz dedi ki artık önümüzdeki dönemde bir değişim olur.  Bu değişimle birlikte Recep Tayyip Erdoğan’ın  görevi bitsin  onun yerine Millet İttifakı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu Türkiye Cumhuriyeti 13. Cumhurbaşkanı olsun.     Çünkü aldığımız oylara bakarak Millet İttifakı olarak  bizim adayımız %55 oy aldı.  Cumhur İttifakı adayı %40 aldı. Yani Çanakkale Halkı tercihini kullandı.  Çanakkale parlamentoda da tercihini kullandı.  Bu dönem Çanakkale’yi Parlamentoda 4 Milletvekili temsil edecek  bunların üç tanesine vatandaş Millet İttifakından görev verdi.  Bunlardan ikisi Cumhuriyet Halk Partisi diğeri İYİ Parti. Dolayısı ile  bir üç arkadaşımız Parlamentoda görev yaparken  tabi ki Millet İttifakı partilerimizin temsilcisi olan  aynı zamanda Çanakkale Halkının temsilcisi olacak.  AK Parti biliyorsunuz 1. Partiydi ve 2. Partiye düştü.  Millet İttifakının bir parçası olan Cumhuriyet Halk Partisi birinci parti konumuna geldi.  Çanakkaleli seçmenimiz AKP iktidarına, artık önümüzdeki dönemde  hem Çanakkale’yi temsil etme noktasında hem de Cumhurbaşkanlığında açık ve net bir biçimde tavrını koymuştur.  Genele baktığımızda ise seçmen şunu demiştir,  mevcut Cumhurbaşkanının artık bir değişim olmasını ortaya koymuştur ve İktidar partisine bu gerekli güven oyunu vermemiştir.  Bu görevi muhalefete vermiştir ki muhalefetin aldığı oy İktidardan fazladır.   Şu mesaj verildi ‘önümüzdeki dönemde siz yönetin ülkeyi . Muhalefet olarak bir araya gelin  biz size güven oyu vereceğiz’ demiştir.  Burada Sinan Oğan’ın aldığı bir oy var  aynı şekilde Muharrem İnce’nin aldığı bir oy var.  Bunlara oy verenler de mevcut  iktidarı desteklemediği için zaten  başka bir alternatif partiye oy vermiştir.  Ama önümüzdeki dönem iki adayımız olduğu için Muhalefet  ile birlikte ben ortak kararın verileceğini düşünüyorum.  Sinan Oğan’ın alacağı kararı da saygı ile karşılıyoruz.  Onun da  büyük ihtimalle Millet İttifakı ile ortak hareket edeceğini düşünüyorum” dedi.
Seçim Günü Veriler Nasıl İşlendi, 2. Turda Ne Olacak
Cumhuriyet Halk Partisinin ikinci tur için yürüteceği çalışmalar hakkında bilgiler veren CHP İl Sekreteri Doğan Ateş de yaptığı açıklamasında hedeflerinin sandığa gitmeyen kesim  ve AK Partiye oy veren kesim üzerine çalışmalar yürütüleceğini dile getirerek “Birincisi biz AKP’ye oy veren seçmenlerle temas edeceğiz.  İkincisi ise  8 buçuk milyon civarında vatandaşımız oy kullanmadı.  Bu seçmenlerin sandığa gitmesine yönelik bir çalışma yapılacak.  Üçüncüsü de biliyorsunuz kampanya sürecinde  gerek millet ittifakı bileşenlerinin,  gerekse  STK’ların, meslek odalarının  ulaşamadığı seçmen kitlesine yeniden ulaşmak” dedi.
Sandık Güvenliği  ve verilerin sisteme girişleri ile ilgili bilgiler vererek seçim günü yaşananları da aktaran CHP İl Sekreteri Doğan Ateş “İl Genelinde  bin 492 sandığımız vardı.  Bu sandıklarda bazı köyler haricinde  Sandık Kurulu tarafından görevlendirilen  görevlilerimiz eksiksiz hatta fazlası bile vardı. Özellikle İl ve İlçe  merkezleri sandıklarında yedeklerle beraber görev yaptılar.  İkinci tur için de 3 günden beri partiye anormal bir talep gelmeye başladı.  müdahil olmak isteyen, sandık kurulu üyesi olmak isteyenlerin sayısı çoğaldı.  Bayramiç, Gelibolu, Gökçeada, Bozcaada,  Lapseki, Biga, Eceabat  ve Yenice İlçelerimizde her hangi bir itiraz söz konusu olmamıştır.  Verilerin yanlış girildiği sandıklar olmuştur  ancak anlık müdahalelerle düzeltilmiştir.  Ezine İlçemizde bir sandıkta sandık başkanı parti görevlilere ithamlarda bulunmuştu oradaki yetkili avukatlar aracılığı ile yaptığımız itirazlar  neticesinde sandık kurulu başkanı değiştirildi. Ayvacık İlçesinde üç sandıkta görevlilerimiz itiraz etti.  ve itirazlar yerinde karara bağlandı.  Merkezde anlık müdahalelerle veriler düzeltildi ancak AKP 76 Sandığa itiraz etti.  yapılan itirazlar oy çokluğu ile ret edildi.  Çan İlçesinde de 62 sandıkta itiraz gerçekleştirildi ve verisel hatalar düzeltildi” dedi.
 
Cuma Deren – Şerife Erdem