Sağlık

Lapseki İlçesinde Kısırlaştırma Çalışmaları Başladı (VİDEOLU)

Doğa Koruma ve Milli Parklar Çanakkale Şubesi ile İl Özel İdaresi tarafından  koordineli olarak, kırsaldaki  sahipsiz sokak hayvanlarının kısırlaştırılması, sağlık taraması ve kayıt altına alınması işlemleri Lapseki İlçesinde devam ediyor.

Kumkale ovasındaki köyler ve Işıklar Köyü civarındaki köylerin ardından Ekipleri İlçelerde kısırlaştırma çalışmalarına başladı. Bu kapsamda Lapseki İlçesinde başlayan Kısırlaştırma kapsamında bin sahipsiz sokak hayvanları sağlık taramasından geçecek.
576 köyü olan Çanakkale’de sokak hayvanlarının yaşam kalitesini arttırmak ve kontrolsüz artışı önlemek amacı ile Çanakkale İl Özel İdaresi Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Çanakkale Şube Müdürlüğüyle Türkiye’de bir ilgi gerçekleştirerek hazırlanan  ‘Çanakkale İli Kırsal Alanda Yaşayan Sokak Hayvanlarını Yerinde Kısırlaştırma ve Rehabilitasyonu Projesi' kapsamında İl Merkezinin yanı sıra ilçelerde de Kısırlaştırma çalışmaları başladı. Kent merkezlerinde olduğu kadar Kırsalda da bakıma ihtiyacı olan sokak hayvanlarına yönelik  sağlık çalışmaları Lapseki İlçesinde de sürdürülüyor.
Adatep Köyünde Çalışmalar Başladı
Çanakkale'de kırsaldaki 10 bin sokak hayvanı kısırlaştırılacak Hedef, 576 köydeki sokak hayvanlarının tamamını kısırlaştırabilmek. Lapseki’nin büyük köylerinden biri olan Adatepe köyünde başlatılan Kırsal alandaki Sahipsiz sokak hayvanlarının kısırlaştırılması, sağlık taraması ve kayıt altına alınması işlemlerini yerinde görmek ve bilgi almak adına köye İçe tarım ve Hayvancılık Müdürü Ali Kaçan, Lapseki Özel idare müdürü Aydın Şafak Kılıçaslan ve İl Genel Meclis  üyesi Hasan Engin  ve Halil Özer çalışmaları yerinde gördüler.  İlçenin en büyük köyünde gerçekleştirilen çalışmalar kapsamında Bin hayvan sağlık taramasından geçirilerek hem kısırlaştırılacak hem de  kayıt altına alınacak.
Yapılan çalışmalar ile ilgili bilgiler veren Lapseki İl Genel Meclis Üyesi Halil Özer” Belediye mücavir alanlarının dışında kalan sokak hayvanlarımızın   Rehabilitasyonu bu gün yapılıyor bizde yetkili arkadaşlarla birlikte ziyaret ve aynı zamanda bilgi almaya geldik. Çalışma burada başladı günde yaklaşık 80-90 kadar sahipsiz sokak hayvanının hem iç dış parazitleri, kısırlaştırılma işlemi, kuduz aşıları ve kulak küpeleri takılıp kayıt altına alınıyor. Türkiye’de ilk defa il genel meclisinin aldığı kararla özel idareler ve il tarım müdürlüğünün destekleriyle Türkiye genelinde böyle bir projeye başlanıldı. Çanakkale de kırsalda yaşayan 10 bin sokak hayvanı kısırlaştırılarak kayıt altına almak Lapseki köylerinde 1000 civarı bir hedefimiz var inşallah birkaç gün içinde bu sayıya ulaşıp hedefimizi sağlayacağız ben bu Türkiye’de ilk kez yapılan projede emeği geçenlere çok teşekkür ediyor çalışan arkadaşlara da koly gelsin diyorum” dedi.
 
Cuma Deren