Siyaset

Biga Belediye Meclisinin Gündemi Deprem Oldu

Biga Belediyesi’nin Mart ayındaki Olağan Meclis Toplantısı Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan başkanlığında gerçekleşti. Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan, Mart ayı meclis toplantısında Biga’daki deprem süreci hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Biga Belediyesi Mart ayı Belediye Meclisi gerçekleştirildi. Kahramanmaraş depremi sonrası Biga Belediyesinin gündeminde de deprem vardı. Yapılan çalışmalar, alınan kararlar, yapılacak projeler hakkında bilgiler verildi. Mart Ayı Belediye Meclisinde gündem dışı bir konuşma yapan ve süreç hakkında bilgiler veren Belediye Başkanı Bülent Erdoğan “Bilindiği üzere 6 Şubat sabahı büyük bir deprem yaşadık. O günden bu güne tam 1 ay geçti. Acılarımız ilk gün ki gibi taze. Örneğine çok az rastladığımız bu ölçekteki olaylardan çıkarmamız gereken önemli dersler olmalı. Bugüne kadar neler yapmışız, bundan sonra neler yapmamız gerekli, bunları değerlendirip çıkarımlarımızı yapmamız gerekiyor. Göreve başladığımız günden bu güne bu konuda tüm hassasiyetimizle gerekli çalışmalarımızı yaptık. İlk olarak 2019 yılı Eylül ayında Çanakkale İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğüne yazdığımız yazı ile,  İlçemizin 27 ayrı noktasında afet toplanma alanlarını belirledik. Toplam 160 bin 842 m2 alanı, 80 bin 421 kişi kapasitesiyle; elektrik, su ve Telekom altyapı donatılarına da sahip olacak şekilde oluşturduk. Vatandaşlarımız bu konuda belediyemiz web sitesinden afet toplanma alanlarına rahatlıkla ulaşıp, detaylı bilgiye sahip olabilir” dedi.
 Ekiplerin Denetimleri Sürüyor
Başkan Bülent Erdoğan “Biga Belediyesi olarak İlçemiz sınırları dahilinde kentsel dönüşüm alanlarımızın belirlenmesine yönelik ‘Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesi’ hazırlanması yönünde çalışmalarımıza başladık. Kentsel Dönüşüm Konusunda uzman kişilerden oluşan, Kentsel Dönüşüm ve Şehircilik Vakfı (Kentsev) işbirliği ile ‘Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesi’ hazırlıyoruz. Ayrıca belediyemiz bünyesinde görev alan 3 personelimiz; İstanbul Üniversitesi işbirliği ile hazırlanan ‘Kentsel Dönüşüm Uzmanlık Sertifika Programı’ kapsamında eğitim almaya devam ediyorlar. Yine bizim dönemimizde İmar ve Şehircilik Müdürlüğümüz bünyesinde 2021 yılında Yapı Kontrol Birimini kurduk. Bu birimimizde görev alan teknik personellerimiz tarafından, İlçemizde yapımı devam eden 552 adet yapı inşaatı düzenli olarak kontrol edilmektedir, ayriyeten İmar ve Şehircilik Müdürlüğü ile Zabıta Müdürlüğü ekiplerimiz Biga genelinde zemin kat iş yerlerinde mimari proje uygunluğu denetimlerine devam ediyor.
Fay Hareketlerini Takip Ediyoruz
Deprem Bölgesinde yer alan Biga İlçesinin fay hattında olduğunu hatırlatan ve fay hareketlerine yönelik de açıklamalarda bulunan  Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan “Göreve geldikten sonra, ÇOMÜ ve Kandilli Rasathanesi ile üniversitemizin bahçesine  yer altı hareketlerini izleyen istasyonun açılışını, belediyemiz öncülüğünde yaptık. Sonrasında bu yıl Ocak ayı meclis toplantımızda; Doğa Hareketleri Araştırma Derneği ile ilçemiz sınırları içerisinde bulunan fayların jeolojik hareketlerinin yakından izlenmesi, olası depremlerin tahmin edilebilmesi ve deprem zararlarının en aza indirilebilmesi amacıyla deprem öncü işaretleri izleme istasyonları kurulması için gerekli anlaşmanın yapılması kararını aldık” dedi.
 
 
 İlk Günden Beri Bölgedeyiz
Biga Belediyesinin deprem bölgesine yönelik başlattığı kampanya ve yaptığı çalışmalar ile ilgili de bilgiler veren Belediye Başkanı Bülent ErdoğanTarihte eşine az rastlanan bir durum ile karşı karşıyayız. İlk günden bu yana Biga’mızda çalışmalarımızı başlattık. Yardım kampanyası doğrultusunda Biga’dan 22 yardım tırı yola çıktı. İş makinelerimiz, belediye personellerimiz ilk günden  itibaren orada. Bizlerde geçtiğimiz hafta ilçe başkanlarımız ile birlikte deprem bölgesine gittik. Vatandaşlarımızın yaşadığı zor süreçte bir nebze de olsa yanlarında olarak Biga’mızdan yola çıkan yardımları yerinde görme imkanı bulduk. Bu zor durumlar bir ve beraber olmakla aşılır. Biz bize yeteriz demeyi her zaman bilen; çok Necip bir milletiz. Ben, Bu süreçte yanımızda olan desteklerini esirgemeyen, tüm belediye meclis üyelerimize teşekkürlerimi sunuyorum. Deprem Bölgesinde yaptığımız çalışmalarımızın yanı sıra deprem bölgesinden Biga'mıza gelen vatandaşlarımız için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Belediyemiz Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğümüz Biga'mıza gelen 237 depremzede ailemize ihtiyaçları doğrultusunda imkanlarımız dahilinde gerekli desteği sağlıyor.İ kinci bir açıklamaya kadar gerçekleştireceğimiz konser, söyleşi, panel ve tiyatro etkinliklerimizi iptal ettik. Bu etkinliklerimiz de kullanılacak bütçeyi de Cumhurbaşkanlığı'mızın çıkarmış olduğu kararname doğrultusunda deprem bölgesi ve depremzede kardeşlerimizin ihtiyaçlarında kullanılması için göndereceğiz” dedi.
"BUNLARI İNSANLIK DIŞI GÖRÜYORUZ"
Belediye’nin imar müdürlüğü ve imar çalışmaları ile ilgili de açıklamalarda bulunan Başkan Bülent Erdoğan “ Herkesin tek yumruk olması gereken konularda farklı iş ve konuların peşinde olup, kurumumuzu itibarsızlaştırmaya çalışan, olmayan şeyleri insanlara varmış gibi anlatan kamuoyunu yanlış yönlendiren durumlar ile karşı karşıya kalıyoruz. Bunları insanlık dışı görüyoruz. Dert belli, yapılacak iş belli, Biga Belediyesi resmi bir kamu kurumudur. İmar ile ilgili Biga’da yaşayan bir vatandaşımız dilekçesini Biga Belediyesine getirdiğinde onun kaydı alınıp, meclise getirilmek zorunda. Belediye Başkanının imar konusunda dedikleri oluyor mu, önceki dönemde birlikte görev yaptığımız meclis üyelerimiz burada. Biga Belediyesi 153 yıllık resmî bir kurum, Biga Belediyesinin de imar çalışmaları bu şekilde ilerliyor. Ama biz bunu söyleyebiliriz 4 yıldır bizim dönemimizde yatay mimari yapıldı. İlla ki eskileri mi karıştıralım zaman bunun zamanı değil.  Biga Belediyesi ile alakalı bir konuda bizim birim müdürlüklerimizden en doğru ve en gerçek bilgiyi alabilirsiniz” dedi.
GES Projesi Kabul Edildi
Belediye Meclisinin gündeminde yer alan ve  Biga Belediyesinin maliyetlerini en aza indirecek olan Güneş Enerji Sistemi (GES) ile ilgili bilgiler de veren Başkan Erdoğan “GES Projesi bizim uzun zamandır üstünde çalıştığımız bir konuydu. Yarını düşünmek zorundayız. Bizim şuan yıllık 40 Milyon TL civarında elektrik tüketimimiz var. Bu proje birçok kişinin 1.5 yılda hazırlayamadığı bir projedir. Ancak biz bunu 5 ayda hazırladık. Proje; Üniversitemiz ve Teknopark tarafından hazırlandı, tüm bakanlık görüşleri alındı. İhaleye çıkacak konumdayız. Buradaki amacımız belediyemizin sırtındaki enerji yükünü hafifletmek. Bu projenin toplam maliyeti 52 milyon  + KDV 5 yılda elektrik tüketiminden ettiğimiz kar ile kendini amorti edecek.5 yılın sonunda da tükettiğimiz elektriğin yarısını biz kendimiz üretmiş olacağız. Tamamen kamu yararı olan bir proje olduğunu düşünüyoruz. Bu projeyi hayata geçirebilmek için meclisimizden salt çoğunluğu almamız gerekiyor” dedi.
Başkan Bülent Erdoğan’ın konuşmasının ardından madde için yapılan oylamada Millet İttifakı ‘Ret’ oyu kullandı. Ancak Cumhur İttifakı Belediye Meclis Üyelerinin ‘Evet’ oyu ile madde oy çokluğu ile kabul edildi.
 Haber Merkezi