Yapılarda denetimlerin arttırılması, analiz raporu ve eski binaların gözden geçirilmesi gibi bir çok kararın alındığı Olağanüstü meclisin kararlarından Mimarlar Odası da Memnun. Oda Başkanı Sevil Ural yaptığı açıklamada “alınan kararlarda; 2001’den önce yapılan 5 bin 800 kadar binanın öncelik sırası gözetilerek risk analiz raporu yaptırılması kararı olumlu bir adımdır” dedi.
Güneydoğu illerinin beşik gibi sallandığı ve son bir ayda Kahramanmaraş, Hatay ve Malatya Merkez üssü depremlerde asrın felaketini yaşadık. Yüzlerce binanın yıkıldığı binlerce binanın ise ağır hasar aldığı depremler sonrasında Çanakkale Belediyesi Olağanüstü meclisini toplayarak ivedi bazı kararlar almıştı. Yapılarda denetimlerin arttırılması, analiz raporu ve eski binaların gözden geçirilmesi gibi bir çok kararın alındığı Olağanüstü meclis kararları kent genelinde faaliyet gösteren STK’lar tarafından da destek gördü. Mimarlar Odası Çanakkale Şubesi Başkanı Sevil Ural da bir açıklama yaparak alınan kararlar hakkında bilgiler verdi. Ural "10 ilde yaşadığımız bu felaketten sonra hızlıca bir yıl içerisinde ve aynı yere konut yapmanın yanlışlığına devam edenleri, hala bilimle ters düşenleri uyarmak görevimizdir. Daha önce Mimarlar Odası olarak çokça dillendirdiğimiz TMMOB bileşenlerinin söylediklerinin ne kadar doğru çıktığını, bizim sözlerimizin dikkate alınmasının kamu yararına olduğunu hep vurguladık, bunu bir kez daha anladık" dedi.
Son yaşanılan 6 şubat deprem felaketinden sonra ilde yapılması gerekenlerle ile ilgili çalışmaların kendilerinin de ülkede hemen hemen her yerinde olduğu gibi depremle yüzyüze kalma gerçeğinden hareketle hızlıca gerçekçi ve doğru kararları almak zorunda olduklarının kaçılmaz olduğunu vurgulayan Ural, "Bu çerçevede: Belediyemizin 2013 yılında imar planına esas jeolojik-jeoteknik etüdünü 18 Mart Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji ve Jeofizik Mühendisliği Bölümlerine yaptırdığını biliyorduk. 21 şubat 2023 tarihli Belediye Meclis Olağanüstü Toplantısında sunumunun da gösterdiği üzere Prof. Dr. Tolga Bekler hocamız ilimizde kaçacak bir santimin dahi olmadığını vurguladı. Burada alınan kararlarda; 2001’den önce yapılan 5 bin 800 kadar binanın öncelik sırası gözetilerek risk analiz raporu yaptırılması kararı olumlu bir adımdır. Tarih 2023 yıl sonuna kadar verilmiştir" dedi.
Bilimle Ters Düşenleri Uyarmak Bizim Görevimiz
Mimarlar Odası Çanakkale Şubesi Başkanı Sevil Ural, yapılan yanlışlar ve bilime karşı hareket edenleri uyaracaklarını dile getirerek "Ticaret Odası Şubat Ayı Meclis Olağan Toplantısında da gündem olduğunu gördüğümüz ve katıldığımız konular dillendirilmiştir. Boşaltılan kamu binalarının yıkılarak yeşil alan olarak kullanılması, yatırımlar yapılırken STK, Kent Konseyi, kullanıcılar vb.. Dinlenmelidir. Müteahitler Birliği Başkanı da size verdiği demecinde çok doğru bir konuya değindi; kentsel dönüşüm dendiğinde yıkılan yere yenisini yapmanın anlaşılmasının yanlışlığını vurguladı. Nitekim 10 ilde yaşadığımız bu felaketten sonra hızlıca bir yıl içerisinde ve aynı yere konut yapmanın yanlışlığına devam edenleri, hala bilimle ters düşenleri uyarmak görevimizdir. Daha önce Mimarlar Odası olarak çokça dillendirdiğimiz TMMOB bileşenlerinin söylediklerinin ne kadar doğru çıktığını, bizim sözlerimizin dikkate alınmasının kamu yararına olduğunu hep vurguladık, bunu bir kez daha anladık. Bu konuda mimarlar odası genel merkezi nezdinde gerek basın açıklamalarıyla kamu oyunu bilgilendirme görevimizi yerine getirdik, gerek hukuka başvurduk. Aldığımız eğitimin doğrultusunda doğruları yapmaya devam edeceğiz. Hep mücadele ettik, edeceğiz" dedi.
Şerife Erdem