Sağlık

Grip Nedir?

Öksürük, halsizlik, yüksek ateş şikayetleriyle özellikle soğuk havalarda ve mevsim geçişlerinde görülen grip, influenza A ve B virüslerinin yol açtığı bir enfeksiyondur.

Salgın halinde pek çok insanı etkileyebilen gripten korunmak için mevsimine uygun giyinmek, dengeli ve sağlıklı beslenmek, hasta kişilerle temasta bulunmaktan kaçınmak önemlidir. Grip halk arasında soğuk algınlığı (nezle) ile de karıştırılabilmektedir. Grip de nezle gibi bulaşıcı bir virüs enfeksiyonu olmakla birlikte soğuk algınlığına göre çok daha ağır seyreden bir hastalıktır. 0-4 °C arasında haftalarca canlılığını sürdürebildiği için kış aylarında daha sık enfeksiyon oluşturan grip virüsünün buluşması son derece kolaydır. Virüs en çok öksürme, hapşırma, konuşma temas yoluyla geçer.  
Grip virüsü hasta kişilerin temas ettiği tüm nesneler bulaş açısından önem taşımaktadır. Özellikle çocuklar, yaşlılar, kronik hastalığı olanlar, sağlık çalışanları ve öğretmenler gibi risk grubu içerisinde bulunanlar gribi daha ağır geçirmektedir. Erken dönemde önlem alınmadığında birçok sağlık sorununa yol açabilen gripten korunmak için ellerin gün içinde sabun ve suyla yıkanması çok önemlidir. Grip enfeksiyonuna yakalanan kişilerin bilinçsizce grip ilaçlarına başlamak yerine doktora başvurarak tedavi olması gerekmektedir..
GRİPTE RİSK FAKTÖRLERİ NELERDİR?
Grip veya komplikasyonlarını geliştirme riskinizi artırabilecek risk faktörleri şunları içerir:
Yaş: Mevsimsel grip; 6 aydan 5 yaşına kadar çocukları ve 65 yaş ve üstü yetişkinleri hedefleme eğilimindedir.
Yaşam veya çalışma koşulları: Huzurevi, bakımevi vb. ortamlarda yaşayanlar toplu ortamlarda yaşayan veya çalışan kişilerin gribe yakalanma olasılığı daha yüksektir. Hastanede kalan kişiler de daha yüksek risk altındadır.
Zayıflamış bağışıklık sistemi: Kanser tedavileri, uzun süreli steroid kullanımı, organ nakli, kan kanseri veya HIV / AIDS bağışıklık sisteminizi zayıflatabilir. Bunlar gribe yakalanmayı kolaylaştırabilir ve ayrıca komplikasyon geliştirme riskini de artırabilir.
Kronik hastalık: Astım, diyabet, kalp hastalığı, sinir sistemi hastalıkları, metabolik bozukluklar, böbrek, karaciğer veya kan hastalıkları, akciğer hastalıkları gibi kronik durumlar, grip komplikasyonları riskini artırabilir.
Gebelik: Hamile kadınların özellikle ikinci ve üçüncü trimesterde influenza komplikasyonları geliştirme olasılığı daha yüksektir. Kadınların bebeklerini doğurduktan iki hafta sonrasına kadar da griple ilişkili komplikasyonlar geliştirme olasılığı daha yüksektir.
Morbid Obezite: Vücut kitle indeksi (BMI) 40 veya daha fazla olan kişilerde grip komplikasyonları riski artabilir.
GRİP BELİRTİLERİ NELERDİR?
İki-iç günlük kuluçka döneminden sonra ortaya çıkan grip hastalığının belirtileri, soğuk algınlığı ve diğer solunum yolu enfeksiyonlarıyla karıştırılabilmektedir. Soğuk algınlığı (nezle), yavaş yavaş gelişen halsizlik, boğaz ağrısı, kesik kesik öksürme gibi belirtiler gösterir. Ayakta ve hafif olarak atlatılır. Grip belirtileri ise soğuk algınlığının aksine aniden başlar. Hasta okula giderken, işe giderken iyidir. Grip; 3-6 saat içinde aniden üşüme, aşırı halsizlik, ateş yükselmesi,  burun akıntısı veya tıkanıklık özellikle göğüste rahatsızlık (baskı) ile birlikte kuru öksürük şeklinde kendini gösterir.
Grip olan bir kişide şu belirtiler görülebilir.

  • Ateş yükselmesi
  • Tıkalı burun veya burun akıntısı
  • Soğuk terleme, titreme
  • Bazı kişilerde şiddetli olabilen ağrılar
  • Yorgunluk hissi
  • Baş ağrısı
Grip olan herkeste bu semptomların tümü görülmeyebilir. Örneğin ateş yükselmesi şikayeti olmayan bir kişinin de grip olması mümkündür.
GRİP VE COVİD-19 ARASINDAKİ FARK NEDİR? 
Covid-19 ve grip semptomları benzer görünse de, iki hastalığa farklı virüsler neden olur. Koronavirüs ve grip hastalığının benzer özellikleri şunlardır:
•    Her iki hastalık da ateş, öksürük, vücut ağrıları, bazen kusma ve ishale (özellikle çocuklarda) neden olabilir.
•    Her ikisi de zatürre ile sonuçlanabilir.
•    Her iki hastalık da asemptomatik, hafif, şiddetli ve hatta ölümcül olabilir. 
•    Her ikisinin de aşısı vardır.  
COVID-19 ve grip semptomları arasında pek çok benzerlik olsa da, şu ana kadar tanımlanmış bazı spesifik farklılıklar vardır:
Belirti başlangıcı: Grip aniden ortaya çıkar. Genellikle grip semptomları enfeksiyondan 1-4 gün sonra ortaya çıkar. Cocid-19 semptomları ise daha kademeli olabilir. Ayrıca Covid-19 ile enfekte olan bazı kişiler hiç belirti göstermeyebilir.
Öksürük tipi ve şiddeti: Grip genellikle hafif ve kuru bir öksürüğe neden olurken, Covid-19 öksürük semptomları daha şiddetlidir. Covid-19'a yakalananlarda öksürükler genellikle kuru, kalıcıdır ve nefes darlığına neden olabilir.
Covid’in spesifik semptomları: Grip hastalığında yaygın olarak görülmeyip Covid-19’da daha yaygın olarak görülen bazı semptomlar şunlardır:
•    Nefes almakta zorluk (Nefes darlığı)
•    Ani tat ve koku kaybı 
•    Boğaz ağrısı