Gündem

Uğur Mumcu Katledilişinin 30. Yılında Anıldı(VİDEO)

24 Ocak 1993 tarihinde Ankara'da evinin önünde otomobiline yerleştirilen bombanın patlatılması sonucu yaşamını yitiren gazeteci ve yazar Uğur Mumcu, düzenlenen törenle Çanakkale’de anıldı.

 24 Ocak 1993 tarihinde Ankara'da evinin önünde otomobiline yerleştirilen bombanın patlatılması sonucu yaşamını yitiren gazeteci ve yazar Uğur Mumcu için ölümünün 30'uncu yıl dönümünde , adını taşıyan parkta Anma töreni düzenlendi.  Esenler Mahallesinde bulunan Uğur Mumcu Parkı'ndaki anıt önünde  düzenlenen törene Belediye Başkan Yardımcısı İrfan Mutluay, siyasi parti temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Saygı Duruşu ve istiklal marşının ardından günün anısına bir konuşma yapan Atatürkçü Düşünce  Derneği Çanakkale Şube Başkanı  Mehmet Emin Şevik bir konuşma yaptı. Şevik yaptığı konuşmada “Türkiye aydınlanmasının kararlı savaşçısı gazeteci, yazar Uğur Mumcu'nun katledilişinin 30. Yıldönümü nedeniyle toplanmış bulunuyoruz. Açıklamamıza başlarken, Ahmet Taner Kışlalı, Turan Dursun, Bahriye Üçok, Muammer Aksoy, Necip Hablemitoğu, Onat Kutlar, Çetin Emeç, Gaffar Okkan ve faili meçhul tüm aydınları anıyor, aziz hatıraları önünde saygıyla eğiliyoruz. Uğur Mumcu, 24 OCAK 1993'de Ankara'da evinin önünde aracına konulan bombanın patlaması sonucu, suikaste kurban giderek yaşamını yitirdi. Hayatını kaybetmeden önce polis - mafya-siyaset ağının derin boyutlarını araştırmaktaydı” dedi.
Uğur Mumcu Dinlenseydi 15 Temmuz Yaşanmayacaktı
Gazeteci Yazar Uğur Mumcunun yazdıkları kitap ve köşe yazılarına da dikkat çeken ADD Çanakkale Şube Başkanı  Mehmet Emin Şevik konuşmasının devamında “Emperyalizme karşı, bağımsızlık savaşı kazanılarak kurulmuş olan, Türkiye Cumhuriyeti'nin, Atatürk'ün ölümünden sonra, emperyalizme nasıl bağımlı duruma düşürüldüğü, demokrasinin neden gelişemediği, bireyin neden özgürleşemediği ve bilinçli vatandaşlar haline gelemediğini, bize anlatmak için Uğur Mumcu kısa yaşamına, 50 ye yakın kitap, yüzlerce köşe yazısı, binlerce belge sığdırmıştı İçinde bulunduğumuz günlerde yaşananlar, yazdıklarının ne kadar doğru, onun ne kadar haklı olduğunu, açık biçimde ortaya koydu. Şayet, Uğur Mumcu'nun işaret ettiği, devlet içindeki dinci yapılaşma, onun ikazlarına uyulup dağıtılmış olsaydı, 15 Temmuz belki de hiç yaşanmayacak, insanlarımız ölmeyecek, ülkemizde onca mücadele ile kazanılan, demokratik birikimler OHAL karanlığında boğulmayacaktı” dedi.
Cinayetin Aydınlatılmaması Hepimizin Utancıdır
Atatürkçü Düşünce Derneği Çanakkale Şube Başkanı Mehmet Emin Şevik, konuşmasının devamında “Onun öldürülmesinin üzerinden 30 yıl geçtiği halde, cinayetin halen aydınlatılmamış olması hepimizin utancıdır.   Uğur Mumcu Koca Nazım'ın ‘Sen yanmazsan, ben yanmazsam, nasıl çıkar bu karanlıklar aydınlığa’  deyişini ilke edinmişti. Onu öldürenler, Mustafa Kemal Atatürk'ü öldürmek istediler. Onu öldürenler, Cumhuriyet'i öldürmek istediler. Onu öldürenler demokrasiyi öldürmek istediler. Ama, Yunus Emre'nin dediği gibi, ‘ölürse tenler ölür, canlar ölesi değil’ Vurulduk ey halkım, unutma bizi diyen, Uğur Mumcu'yu bu halk unutmadı. Unutmayacağız. Unutturmayacağız. Hep doğruluktan yana, hep halktan yana, kalemini satmayan cesur yürek, huzur içinde uyu” dedi.
Atatürkçü Düşünce Derneği Çanakkale Şube Başkanı Mehmet Emin Şevik’in konuşmasının ardından Uğur Mumcu parkında buluna büstüne katılımcılar tarafından karanfil bırakılarak Uğur Mumcu'nun katledilişinin 30. Yıldönümü programı tamamlandı.
Burcu Erdal