Gündem

Turizm’de Hedef Kruvaziyer Gemi Turizmi ve Gastronomi

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odasına bağlı turizm, seyahat acentesi, araç kiralama, liman işletme ve deniz taşımacılığı, kargo-lojistik, soğuk hava deposu ve şehirlerarası otobüs işletmeleri sektörlerinin oluşturulduğu  15 No’lu Meslek Grubu Üyeleri, kahvaltı etkinliğinde bir araya geldi.

Turizmin  ağırlıklı konuşulduğu toplantıdaki konu ağırlığı ise Kruvaziyer gemilerin daha fazla gelmesi ve Gastronomi oldu.
Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odasına bağlı 15 No’lu Meslek Grubu Üyeleri sektörlerdeki gelişmeleri değerlendirmek amacı ile  bir araya geldiler. turizm, seyahat acentesi, araç kiralama, liman işletme ve deniz taşımacılığı, kargo-lojistik, soğuk hava deposu ve şehirlerarası otobüs işletmelerin sektör temsilcilerinin katıldığı toplantıda Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyeleri Ahmet Çelik ve Turgay Kılıç, Meclis Üyesi Hakan Doğan Kayalı da hazır bulundu. Sektörel sorunlarının görüşüldüğü toplantıda  konunun ağırlığı Turizm ve Gastronomi oldu. Geleceğin en karlı yatırımlarından biri olan iki sekör için Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odasının yürüttüğü çalışma ve Projelerin de değerlendirildiği toplantıda  üyeler görüş alış verişinde bulundu.
2023-2024 Turizm Sezonunda Çanakkale Çok Hareketlenecek
Toplantıda bir konuşma yapan ÇTSO Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Çelik, Çanakkale’ye gelmek için yabancıların vize kolaylığı ve Gastronomi ile igili çalışmalara değinerek “Çanakkale’de vize işlemlerinin kolaylıkla halledilebilmesi için Cosmos ile yapılan görüşmelerden ve Balkan Ülkeleri ile ticari ve turizm ilişkilerin geliştirilmesi için Trakya Bölgesi’ndeki illerle  görüşmeler yapılıyor. Gastronomi Evi’nin en iyi şekilde kurulabilmesi için yerinde incelemelerde bulunduk. Hayalimiz, Çanakkale’mize özgü yemeklerin sunulabileceği, yöresel ürünlerimizi tanıtabileceğimiz ve bu ürünlerin satışının  yapılabileceği showroomu da içinde bulunduran bir merkez kurmak. Böyle bir projenin de gerçekleşmesi ile 2023 – 2024 yılında Çanakkale çok hareketlenecek”  dedi.
Kahvaltı, Çanakkale TSO Yönetim Kurulu Üyesi Turgay Kılıç’ın konuşmasıyla devam ederken Kılıç;15 No’lu Meslek Grubu’nun Çanakkale için önemini, yeni dönemde sosyal projelere daha fazla zaman ayrılacağını ve yeni hedefler belirleneceğini vurguladı.
Hedef 50 Kruvaziyer Gemisinin Çanakkale’ye Gelmesi
 Toplantıda konuşan  bir başka isim ise Çanakkale Liman İşletmeleri Genel Müdürü Berkan Özkan oldu. Öellşkle son yıllarda Kepez Limanına yanaşan Kruvaziyer Gemilerin giderek arttığına değinerek 2024 hedeflerini de açıkladı. Genel Müdür Özkan  “Çanakkale’nin sektör temsilcileri olarak hedefimiz yıl boyunca 17 – 18 bin civarı cruise yolcusunun şehrimize gelmesini sağlamak olmalı” dedi.
Çanakkale TSO Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Çelik de Kepez Limanı’na yanaşacak cruise gemilerinin kente katkı sağlama konusunda büyük bir kaynak olduğunu vurgulayarak; “Gemiden inen yolcular için liman çevresinde ve şehir içinde kiosk veya bilgilendirme panolarının konulmasını sağlamalıyız. Ayrıca yürüyüş & bisiklet yolu, restoranların çeşitlendirilmesi ve çevresel düzenlenmelerin yapılması kentimizi turistler için daha ilgi çekici hale getirecektir. Bu konuların iyileştirmesi için belediye ile sürekli irtibat halindeyiz” dedi.
 Otogar Altyapısı İyileştirme ve Kira  Talebi
Toplantıya katılan bir diğer grup olan Çanakkale TSO 15 No’lu Meslek Grubu Üyeleriarasında yer alan Şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapan sektör temsilcileri de söz alarak talaplerini iletti.  Sektör temsilcileri, Otogar altyapı hizmetlerinin iyileştirilmesi, Çanakkale Şehir Otogar’ı ile ilgili problemler ve üyelerin otopark talepleri, şehir merkezinde bulunan Truva Atı’na yakın lokasyondaki acentelerin ve araç kiralama firmalarının araçlarının bekleme alanları başlıklarındaki sorunlar hakkında da fikir alış verişinde bulunuldu.
Burcu Erdal